Bun gasit! Ne e teama de “diplomatia publica” sau de necunoscut?

Leave a comment

November 14, 2012 by diplomatiepublica

Diplomatia publica reprezinta cea mai moderna si adecvata forma de reprezentare a unui stat care pretinde ca doreste sa ia parte la competitia internationala. Astazi, cand granitele nu mai exista factual, ceea ce ne defineste este identitatea si brandul competitiv. Despre aceste lucruri voi scrie pe acest blog.

Diplomatia publica, in abstract, reprezinta actiunea administratiei unui stat in vederea constructiei, consolidarii ori modificarii perceptiei publice in strainatate . Altfel spus, este actiunea legitima a statului asupra natiunilor straine pentru a gestiona problemele de perceptie publica.

Spre deosebire de diplomatia conventionala – cea care gestioneaza relatia stat – stat, diplomatia publica satisface o noua exigenta contemporana, respectiv managementul relatiei stat – natiune straina. Acest management al relatiei stat – natiune straina vine sa umple golul generat de transformarile sociale din ultima jumatate de secol. Daca pana la un anumit moment dat, relatiile internationale puteau fi gestionate corect si complet numai prin diplomatie conventionala- fie ca vorbim despre modului incipient bilateral ori despre faza imediat superioara – modulul multilateral, in epoca moderna, odata cu transformarea societatii din spectator docil in actor activ a fost necesara introducerea in practica diplomatica a unui nou instrument care sa furnizeze informatiile necesare natiunilor straine pentru obtinerea unei perceptii satisfacatoare.

Dintr-un anumit punct de vedere, diplomatia conventionala si diplomatia publica sunt complementare – nu de putine ori s-a dovedit ca diplomatia conventionala a putut sa isi atinga obiectivele de politica externa cu sprijinul real al diplomatiei publice iar diplomatia publica, nu ar putea sa functioneze institutional fara a se sprijini pe structura relationala si de infrastructura a diplomatiei conventionale.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: