CUM MASURAM PERCEPTIA BRAND ULUI DE TARA

Leave a comment

November 20, 2012 by diplomatiepublica

Brandul de tara – un termen folosit poate prea putin in Romania si de cele mai multe ori intr-un inteles nepotrivit, aseaza tara intr-un clasament, fie virtual, fie real al preferintelor si perceptiilor cetatenilor straini.

Atunci cand ne propunem sa ingrijim, sa consolidam ori sa corectam perceptia cu privire la brand ul de tara, in niciun caz nu ne repezim sa construim campanii publicitare otova, campanii deosebit de costisitoare si care manuite neinspirat pot avea efecte adverse. De altfel, efectele adverse nu se pot rasfrange doar asupra numelui locului ori regiunii pe care chipurile vrem sa o promovam ci si asupra unor celebritati locale pe care initiatorii de campanii se grabesc sa le implice in acest job.

Brand-ul de tara se compune din cateva elemente – perceptia strainatatii cu privire la fiecare dintre ele fiind deosebit de importanta. Atunci cand ne propunem corectii asupra brandului de tara, operam corectii pe unul, pe unele ori pe toate componentele care alcatuiesc brandul de tara.

Elementele brandului de tara

–          buna guvernare

–          turism

–          exporturi

–          natiune

–          cultura si patrimoniu cultural

–          investitii si imigratie

Buna guvernare – se refera la perceptia pe care o au strainii cu privire la guvernarea tarii in cauza. Interesant este ca aici se cuantifica atat onestitatea si profesionalismul in actul de guvernare, dar si implicarea guvernului in actiuni politice comune cu alte guverne in cadrul contextului geopolitic in care statul este angrenat (in cazul nostru UE sau OSCE).

Turismul – reprezinta un alt element esential in masurarea brandului de tara – aici este vorba despre gradul de tractivitate, siguranta, perceptia cu privire la costurile turismului din respectiva tara. Sigur ca in lume sunt tari cu un puternic potential turistic in vreme ce altele, par sa fie mai putin atractive. Cu toate acestea, se intalneste destul de des ca tari cu potential turistic deosebit sa nu se bucure de o perceptie deosebita, in vreme ce tari cu potential turistic mai modest sa se plaseze mult mai bine in perceptia publica straina.

Exporturile – in cazul brandului de tara sunt cantarite nu numai functie de imaginea lor globala ci mai ales prin prizma produselor care ajung pe piete straine. Perceptia cu privire la exporturile unei tari se formeaza prin gradul de alegere proactiv al unui produs, functie de originea sa (ex un britanic intra in magazin si se indreapta tinta spre raionul de branzeturi unde stie clar ca va alege un cascaval romanesc).

Perceptia cu privire la Natiune se formeaza atat dupa gradul de educatie, pregatire profesionala etc, dar si functie de gradul de disponibilitate al rerezentantilor unei natiuni la interactiunea cu strainii, ori gradul de agresivitate, rasism etc.

In ultima perioada, perceptia cu privire la Cultura si patrimoniu cultural tinde sa se centreze mai cu seama pe realizari culturale contemporane, dar sigur, functie de felul in care cultura este promovata, un stat se bucura de mai multa sau mai putina preciere pe acest palier.

Nu in ultimul rand, Investitiile si imigratia  dau greutate perceptiei generale, brandului de tara. Este din nou interesant ca la acest capitol nu intra doar percetia cu privire la disponibilitatea unor cetateni straini de a investi bani intr-o anumita tara dar si gradul de atractivitate al locului pentru ca unii cetateni straini sa aleaga sa se mute in acea tara, sa munceasca acolo ori sa se scolarizeze.

Funtie toate aceste elemente ale brandului de tara, se realizeaza clasamente – statele preocupate de acest aspect fiind de altfel si statele care stau cel mai bine in respectivele clasamente. Spre exemplu brandul de tara al Elvetiei arata cam asa:

 

Poate ca ar fi interesant sa incercati sa faceti un astfel de grafic pentru tara in care traim, luand in considerare valorile inregistrate de state cu o buna perceptie unanim recunoscuta.

Dan Dima, BUCURESTI 2012

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: