MAREA BRITANIE DEZAMAGESTE SI NU CONVINGE

Leave a comment

February 10, 2013 by diplomatiepublica

Dupa o perioada (nepermis de lunga) de pauza, voi relua postarile pe acest blog pentru ca s-au adunat cateva lucruri extrem de importante de spus, aspecte care tin mai mult de prezent decat de trecut, aspecte care vizeaza mai mult latura practica si tehnicalista de diplomatie publica decat pe cea romantata.

 ***

SIGLA DP

Astazi voi face cateva observatii cu privire la campania din UK menita sa descurajeze migratia cetatenilor est europeni si consecintele acestei campanii atat in est cat si in spatiul international, in general.

Trebuie spus de la bun inceput ca maniera britanica de autoflagelare mediatica prin spoturi TV care scot in evidenta neajunsuri ale vietii din aceasta tara, este pe cat de neprofesionista, pe atat de surprinzator dezamagitoare.

Este bine stiut ca “increderea” intr-o tara, un oras sau o regiune nu se obtine niciodata, dar niciodata, prin campanii de comunicare – increderea se castiga si mai apoi se cultiva prin procedee de comunicare – se castiga prin masuri concrete si politici implementate functionale, factual si nu prin vorbe goale (celebre si rasunatoare – costisitoare campanii) aruncate pe canale de media. Altfel spus, oricand se poate formula un mesaj de genul “incercati acest produs” insa niciodata nu putem formula un spot TV care sa sustina “aveti incredere in aceasta tara”(aviz amatorilor). In sens invers, rationamentul functioneaza la fel de bine – a spune intr-un spot TV ca viata la Londra este mizerabila si ca job urile din Marea Britanie sunt putine si rau platite, caracterizeaza o campanie de comunicare imbecila, ca sa nu spun ca surprinzator de proasta pentru pretentiile din UK.

 

Nu trebuie sa trecem cu vederea ca aceasta campanie, din perspectiva britanica, face un lucru nepermis in democratiile vechi – distruge sau incearca sa distruga reputatia si credibilitatea, pentru a scapa de est europeni – cu ce drept (dau foc casei ca sa scap de sobolani???)? In Marea Britanie, ne-am obisnuit ca guvernele sa mosteneasca un anumit capital de credibilitate si reputatie, avand obligatia sfanta de a transmite mai departe succesorilor aceste atribute macar la cotele la care se inregistrau la luarea in primire, daca nu cumva substantial imbunatatite. Putem spune ca demersul guvernului Cameron respecta aceasta regula? Nu prea… Cu ce drept? Nu ne intereseaza, cel putin in acest moment.

 

Pe de alta parte, acest gest disperat al administratiei britanice vine sa raspunda cumva pe limba autismului autoritatilor (total inconstiente)  de la Bucuresti care nu receptioneaza in nici un fel semnalele semi oficiale, oficiale ori civile din presa britanica si insistenta voalata a guvernului britanic de a ne implica, cat de putin, in recuperarea elementelor care produc atata rau imaginii Romaniei, dar si sigurantei vietii din Marea Britanie. Din pacate, la Bucuresti, atunci cand ziarele britanice tac, mesajul se interpreteaza ca fiind “o rezolvare providentiala” rezultata (chipurile) din niste mesaje cvasi imbecile de genul “sa nu generalizam situatii izolate de infractionalitate” si “sustinem cu entuziasm demersurile politiei metropolitane londoneze”…

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: