PERCEPTIE “DE PORC” IN AFACERI EUROPENE CU CARNE “DE CAL”

Leave a comment

February 11, 2013 by diplomatiepublica

Scandalul carnii de cal in Marea Britanie (tara cu care suntem intr-o oarecare incordare din pricina imigrantilor si infractionalitatii produse de acestia), este in esenta centrat pe faptul ca un procesator a constatat ca o anumita carne care intra in procesul de fabricatie a unor semipreparate este “de cal” si nu “de vaca” asa cum era prevazut.

In esenta, retim ca acea carne a plecat din Romania, iar pana la aceasta etapa nu observam nimic in neregula de vreme ce Italia, Franta, Spania si chiar Marea Britanie consuma in veselie acest tip de carne. Mai retinem ca aceasta carne este ceva mai ieftina decat carnea de vaca ori de porc sau pui, mai ales daca provine dintr-o tara care nu prea pune gura pe asa ceva.

SIGLA DP

Pe fondul unei credibilitati duse la cele mai dramatice niveluri, cu o reputatie facuta praf in mai toate domeniile si cu suportul unei reprezentatii politice autoimplozive la nivel institutional, Romania ar trebui sa convinga Europa ca nu este de vina in aceasta situatie. Mai ales ca mult discutata carne de cal a trecut prin doua trei firme pana sa ajunga lasagna sau ce Dumnezeu faceau britanicii din ea.

Misiunea nu ar fi insa atat de dificila daca presa din Europa nu s-ar lovi permanent de vectori de mesaj din Romania care in loc sa gestioneze corect aceasta criza, mai rau o adancesc. Necazul cel mai mare nu este de aceasta data numai perceptia internationala, intrucat, mai direct sau mai indirect, Romania se pare ca este amenintata si cu un soi de blocaj la exportul de carne in Europa, pe o excrocherie care nu imi pare a fi romaneasca. Fie vorba intre noi, romanii ar fi trimis 1000 de kg de carne in loc de 2000 si ar fi incasat banii pe doua tone, dar pentru ce ar scrie ca este altceva?????

Euronews ne-a facut insa un amar de bine si a plasat stirea scandalului carnii de cat la main stories – “Romania investigates abattoirs over EU horsemeat scandal” – este exact ce ne trebuia. Dupa scandalurile care s-au tinut lant cu migratie infractionala, campanii de descurajare a imigrantilor romani in Marea Britanie, copii legati de paturi in spitale romanesti, aceasta era stirea de care aveam nevoie. Apropo, ati vazut vreun polonez, ungur sau ceh in povesti de genul acesta???

Asemenea probleme de perceptie se pot rezolva in doua moduri – primul sa dovedim ca pe factura romaneasca scrie cu litere citete ca respectiva carne este de cal si sa publicam pe bani romanesti aceasta dovada incontestabila, ori sa venim cu politici guvernamentale de control si mai strict, ceea ce fireste ca reprezinta o procedura reparatorie de durata, ba chiar de lunga durata.

In situatia ipotetica in care cineva ar fi interesat in aceasta tara de rectificarea perceptiei atat cu privire la credibilitate cat si la inredere, lucrurile ar urma sa satisfaca un algoritm care nu este nici alchimie si nici intamplare, nici “comunicare” si nici “branding” ci diplomatie publica in cel mai simplu mod.

SIGLA DP

Asadar, daca cineva si-ar propune, prin absurd, sa se ingrijeasca de perceptia Romaniei pe acest palier, totul ar incepe cu “ascultarea” publicului in fata caruia vrem sa dobandim o perceptie mai buna. Mai apoi, se impune realizarea unei strategii, care strategie inseamna sa constientizam unde ne aflam, unde vrem sa ajungem si care este calea de a ajunge la o perceptie mai buna. Pasul urmator ar trebui sa insemne alegerea de legi, politici si reforme pe care sa le implementam in procesul de confirmare a unor trasaturi, iar din setul de politici sa le alegem pe acelea care in concordanta cu mesajul “ascultat” de la natiunile straine sa construim acele actiuni simbolice – adica acele elemente de continut cu o puternica trasatura comunicationala (adica acelea care sunt atat de interesante incat se promoveaza prin propria lor existenta si implementare). Asadar, “ascultare”, strategie, continut si actiuni simbolice.

Atunci cand dintre ultimele trei lipsesc una sau doua elemente, demersul se prabuseste. Spre exemplu daca avem strategie, nu avem continut dar fluturam actiuni simbolice, rezultatul este ca perceptia prinde conturul de propaganda necredibila. Daca avem strategie dar nu avem nici continut si nici actiuni simbolice se cheama ca suntem guvernati de cineva capabil sa faca numai planuri care insa nu se concretizeaza niciodata. Exemplele ar putea continua si nu vreau sa plictisesc.

Astazi, pentru repararea perceptiei, cel putin pe aceasta problema, nu avem nici strategie, nici continut si nici actiuni simbolice – de altfel nu avem nici macar idee despre care ar fi mesajul strainatatii in ce ne priveste. Din pacate toate acestea lipsesc pentru ca nu ne intereseaza ce se intampla maine. Decizionalul este dezinteresat daca Romania ia sau nu parte in mod decent la viata internationala si ii este perfect perpendicular daca romanilor prin aceasta atitudine li se anuleaza oportunitatile si diversitaea spectrului international. Suna rau, dar aceasta este realitatea.

Nimic insa nu poate repara ceea ce a declarat astazi ministrul agriculturii din Romania si nu ii dau numele in semn ca nu am ceva de obiectat cu privire la domnia sa ci la ceea ce spune reporterilor Euronews: “sper sa ii identificam cat mai curand pe exportatori” – si ca lucrurile sa fie si mai clare: “pana la urma este o chestiune care tine de controlul productiei aici, inainte ca marfa sa plece catre supermarketurile din Uniunea Europeana”.

De unde si pana unde atata disponibilitate sa facem in tot balamucul acesta tocmai noi rost de un exportator vinovat care daca este roman, cu atat mai bine, nu stiu – ceea ce stiu este ca ministrul nu s-a oprit aici: “Autoritatile franceze au suspiciuni fata de doua abatoare din Romania”. Din ce s-a mai scris pe ici pe colo, in presa internationala, inteleg ca intermediari la toata povestea asta ar fi chiar o firma franceza, una cipriota si chiar una olandeza. Revin insa, de ce ar scrie romanul pe factura altceva decat carne de cal, mai ales stiind ca marfa pleaca in Uniunea Europeana???

SIGLA DPCuriozitatea deznodamantului mi-a fost curmata de “clarificarile” ministrului agriculturii din Romania – gaseste el vinovatul aici iar aceasta intamplare care mai distruge din credibilitatea si reputatia Romaniei (te miri de unde mai e de distrus ceva….), insa imi sporeste apetitul de a va explica urmarile declaratiilor politice de la Bucuresti, in planul perceptiei publice legate de rezultatul negocierilor pe bugetul UE in urmatorii sase ani.

Voi reveni! Sper sa nu fi fost penibil de serios….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: