DE CE AR DEMISIONA UN PAPA SANATOS?

Leave a comment

February 12, 2013 by diplomatiepublica

Canalul de informare Bloomberg TV a comentat ieri, 11 februarie 2013, la orele pranzului (ora Romaniei), deci la scurt timp dupa anuntul facut de Papa Benedict, ca nu exista indicii care sa conduca spre faptul ca motive de ordin personal sau de sanatate l-ar fi impins pe suveran spre o hotarare atat de transanta, in ciuda motivarii facuta public de Papa.

Pe de alta parte, comentatorii Bloomberg TV spun ca nu se poate omite un amanunt extrem de interesant – anume ca in timpul pontificatului lui Benedict, Vaticanul a inregistrat deficite record.

 

http://www.bloomberg.com/video/how-bad-are-the-vatican-s-financial-woes-rnQQAWr2QlCtbIb34HuSRQ.html

 

In ciuda unor donatii substantiale, facute in favoarea acestei “corporatii”, banca Vaticanului (institutie cu o denumire mai degraba inselatoare decat onesta) ramane, cum spunem noi, “pe minus”. Se va stabili, si nu este usor deloc, cat de aproape era Papa Benedict de gestiunea banilor Vaticanului si in ce masura deciziile lui directe ar fi putut sa afecteze finantele micului si Sfantului stat.

deficit Vatican

In aceste conditii, se poate pune problema ca demisia, impropriu spus, a Papei, ar putea rezolva, pe de o parte, continuarea unei situatii deloc comode pentru Vatican, care se afla in conflict direct cu autoritatile europene (pentru ca nu a introdus reglementari impotriva spalarii banilor si altele…), iar pe de alta parte, daca la mijloc este intr-adevar o gestiune dezastruoasa a unei sume atat de mari de bani, solutia demisiei este cu atat mai buna – perceptia ramanand oarecum suspendata intre pozitiv si negativ cu sprijinul unei opacitati legendare de care a dat si da dovada Sfantul Scaun.

Interesant, in acest caz, este faptul ca atributul “reputatie” pare sa fie ceva mai important pentru carmuitorii Bisericii Catolice care au reactionat prompt in fata unor provocari, fata de elementul “incredere”, care pe de o parte se subsumeaza domeniului de fata iar pe de alta parte beneficiaza de o anumita protectie a penumbrei papale.

Asadar, de oriunde s-ar cauta o explicatie pentru aceasta demisie, aceasta ramane in matricea pastrarii unor aparente si rezolvarii unor probleme de perceptie – atat din perspectiva credibilitatii statului si a bisericii catolice in ansamblu, dar si din perspectiva reputatiei nu de putine ori zdruncinata de abateri evidente de la morala crestina ori de la legea europeana.

Toate aceste ipoteze raman deocamdata in sfera speculatiilor, ramanand ca perioada urmatoare sa ne demonstreze cu fapte si cifre care este adevaratul motiv al acestei demisii rasunatoare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: