STIRI DESPRE IMAGINEA LUMII – 13 FEBRUARIE 2013

Leave a comment

February 13, 2013 by diplomatiepublica

harta lumii

Teoria diplomatiei publice spune ca statele, pentru obtinerea unor rezultate satisfacatoare in domeniul perceptiei internationale, trebuie sa opereze cu strategii si politici implementate si functionale, politici care in esensa ar insemna “fapte si nu vorbe”. Din categoria politicilor care “prind”, acele politici cu lipici la public, sunt cele revolutionare – acele politici care in continutul lor prezinta atat o componenta comunicationala redutabila dar si o componenta defensiva deosebit de puternica.

SIGLA DP

Iata, spre exemplu, am aflat zilele acestea ca firmele americane au cheltuit mai bine de trei miliarde de dolari cu lobby ul la Washinhton. Aceasta idee poate sa motiveze relansarea dezbaterilor cu privire la initierea unei legi a lobby ului in Romania, lege care ar putea sa absoarba prin aplicabilitatea ei, mare parte din acuzatiile de coruptie pe care justitia romana incearca sa le solutioneze. O astfel de lege poate sa reprezinte cu tot cu implementarea ei si atitudinea guvernamentala un gen de politica guvernamentala meritorie ce poate fi utilizata ca vector de diplomatie publica. Promit sa revin pe acest subiect.SIGLA DP

Nu cu multi ani in urma, Slovenia, pentru a arata ca nu face parte din clubul statelor cu probleme din Balcanii de vest, s-a milostivit sa faca mici cadouri in bani fostelor state Yugoslave – si cand spun mici, ma refer la donatii de cateva sute de mii de dolari pentru fiecare, tot din considerente de imagine si pentru a se sublinia ca emanciparea spaiola merge in sens invers emanciparii trasate de Franco, aceasta tara decide la un moment dat sa aprobe casatoriile dintre pesoane de acelasi sex.

Astazi cand Hollande reuseste cu greu sa umple zona de asteptare creata in campania electorala si vazand ca economia merge prost, relatia cu Uniunea Europeana este franata de o oarecare lipsa de chimie intre seful statului francez si liderii UE si nici operatiunile din Mali nu evolueaza intr-o armonie factuala internationala (adica toata lumea sustine cu specialisti si nu cu militari demersul francez), solutia de avarie pentru o perceptie cat de cat motivanta pare sa se gaseasca tot in legalizarea casatoriei persoanelor de acelasi sex in Franta. Asa se face ca una dintre camerele parlamentului francez a aprobat deja proiectul de lege si este de asteptat ca pana la promulgare acesta sa nu intampine decat obstacole simbolice.SIGLA DP

In fine, pentru ca de curand va prezentam asaltul polonez asupra studentilor straini – un interes legitim al unei tari responsabile de a aduna cat mai multi studenti straini in centrele ei universitare, astazi suntem in masura sa va anuntam ca diplomatia poloneza se intalneste cu jurnalistii straini pentru prezentarea altor proiecte cu componenta europeana.

Si pentru ca nu putem incheia acest periplu, va rog notati asaltul de imagine al presedintelui Obama care a anuntat impreuna mai multe masuri absolut consistente – reducerea contingentelor militare din teatrele de operatiuni, majorarea salariului minim si reforme cu impact social major si imediat. Asteptam analize pe aceasta tema.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: