OAMENII II PREFERA PE OAMENI!

Leave a comment

February 17, 2013 by diplomatiepublica

Dan Dima DP1

Desi nu suntem un portal care comenteaza industria cinematografica, faptul ca un film romanesc a primit Ursul de Aur la Berlin, chiar nu poate fi trecut cu vederea asa usor.

De altfel, prestigiosul trofeu primit de romani imi da prilejul sa va vorbesc despre importanta mesajelor pe care OAMENII le transmit in exterior, dar si despre vechi tare ale spatiului in care traim.

Nu cred ca este strain pentru nimeni, fenomenul destul de intalnit in Romania, anume ca atunci cand cineva performeaza, cand apare de nicaieri si uimeste, marea masa sau detasamente bine antrenate (institutional sau social) incearca (si reusesc) fara prea mare vizibilitate sa anuleze performanta, iar performerul ajunge sa fie “bagat la fund”. De cate ori, oare, nu vi s-a intamplat asta la locul de munca – fiind ori in rolul performerului, si de ce nu, fara ipocrizie, in rolul celui care “baga la fund”? Ei bine, nu trebuie sa va simtiti atat de singuri, si alte natiuni, nu toate, procedeaza la fel – bunaoara japonezii, neo zeelandezii, bulgarii, marocanii, tunisienii, chinezii –  sunt natiuni care rezista greu sa vada cum unul de-al lor face performanta si de cele mai multe ori reusesc sa-l doboare la timp.

Acest lucru nu se prea intampla cu germanii, francezii, englezii si aproape cu litera de lege, americanii. Aceste natiuni au inteles ca un performer autentic reuseste sa tracteze dupa el, faima intregii natiuni si in final, fiecare individ, oricat de sters, oricat de complexat, oricat de nepriceput, de gafeor, de. .., apuca sa beneficieze de urma performantei aceluia. Cred ca este si o chestiune de educatie, dar si de gena.

Natiunile despre care v-am vorbit se diferentiaza substantial prin modul de implementare a diplomatiei publice sau a propagandei, dupa caz – cele “rautacioase” si “egoiste” folosesc  ca vectori de diplomatie publica simboluri, cladiri, peisaje, istorie si alte elemente care desi sunt marete, impunatoare, vaste, pitoresti, totusi, nu au nimic de-a face cu ziua de maine, cu viitorul sau nu sufletul, cu natura umana. Natiunile care insa folosesc drept avangarda in diplomatia lor publica, oameni, performeri, indivizi admirati pentru talentul lor, pentru vocatia sau realizarile lor, sunt tocmai natiunile care incurajeaza performanta individuala.

Care dintre aceste doua tipologii de natiuni, credeti ca practica o diplomatie publica mai eficienta? Cine iese mai bine din acest exercitiu? Cu certitudine cele din urma! Este un adevar incontestabil, oamenii se identifica cel mai bine cu oameni, iar oamenilor le plac oamenii.

Revenind la cazul cu care am inceput, toti regizorii in devenire, din intreaga europa, cinefilii si cei care urmaresc fenomenul in general, astazi isi doresc sa fie macar o data in viata in cizmele regizorului filmului romanesc premiat la Berlin. Regizorul, actorii care au urcat pe scena festivalului, toti sunt romani – filmul este romanesc, mesajul aproape ca estompeaza complet continutul lucrarii premiate, care fie vorba intre noi, nu arunca o lumina prea favorabila asupra Romaniei si acopera chiar trasaturile cu care occidentalii s-au obisnuit sa ne descrie. Din pacate, pe romaneste, o minune nu tine decat trei zile….

In afara de cateva stiri, printre zeci sau sute de declaratii politice aberante si inutile, printre descinderi si verdicte de arestare, printre toate ororile de care suntem capabili sa ne bucuram, televiziunile nu au oferit mare lucru. De fapt, daca suntem cinstiti pana la capat, televiziunile romanesti nici nu ar fi avut ce sa transmita – decidentii tarii sunt dezinteresati in a fructifica asemenea oportunitati, statul merge si asa, scopurile politice sunt altele, povestea se va stinge iar maine poimaine locul Ursului de Aur va fi luat rapid si acoperitor de protagonistii celor mai zmintite si hilare nelegiuiri pentru care ne condamna lumea civilizata.

Astia suntem, cautam permanent argumente in trecut pentru a ne justifica prezentul si viitorul politic incert. Viitorul construit solid, pe premise serioase, in limba comuna a globalizarii, este total neinteresant pentru noi. Mai palpitant decat sa ne construim viitorul este sa alimentam cu limbaje cica “diplomatice”, stari de fapt care acopera neputinta, nestiinta si hotie. Rezultatul se vede cu ochiul liber.

Vedeti voi, deseori am auzit spunandu-se despre tara noastra ca “beneficiaza” de o presa internationala proasta – iar asta chiar nu se poate schimba peste noapte.

Presa straina, de obicei, nu alearga neaparat dupa vesti rele si defavorabile, insa totdeauna presa straina prezinta intr-o lumina buna acele tari si acele state de unde se poate extrage o poveste de succes autentic. Povestea de succes autentic nu se poate construi decat cu caractere autentice, puternice si tari, asadar, daca pe caracterele puternice si bine conturate, caracterele autentice nu le gasesti intr-o tara in care valoarea individuala este tesita, terfelita si ingropata, te intrebi in mod natural, de unde dracu sa iasa o stire favorabila in presa straina?

Marea tragedie a tarilor care “se bucura” de o presa neprietenoasa in strainatate, printre care se numara si Romania, este ca nu realizeaza ca ele insele sunt principalele vinovate. Daca nu furnizezi aproape nici o poveste de succes si singurele evidente despre tine se gasesc la oficiul pentru imigrari sau infractiuni din nu stiu care colt de pe planeta…., cum poti sa speri ca vei beneficia candva de o presa mai buna? Oare de ce perceptia SUA in exterior nu se scufunda cu toate ca din acea tara vin zilnic valuri de stiri despre cele mai oribile lucruri? Probabil pentru ca SUA furnizeaza permanent si in paralel, povesti de succes, iar regula diplomatiei publice, in aceasta privinta, este ca lumea trebuie sa primeasca permanent din partea ta povesti de succes – este ca si cand ai dori sa umpli o cada cu dopul scos.

Ne oprim aici, iar cine a avut urechi sa auda, a notat. Cine nu, nu.

In curand va voi explica tipurile de guverne, functie de modul in care evolueaza pe spatiul mesajelor destinate publicului extern.

 

Va doresc o saptamana mai buna!

Dan

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: