ATENTIE MARITA LA BUZUNARE! MUNICIPALITATEA ARUNCA BANI PE FEREASTRA!!

1

February 18, 2013 by diplomatiepublica

Poate ca cea mai importanta stire de astazi este ca un ONG proaspat infiintat a incheiat de curand un contract cu Consiliul Local al Municipiului Bucuresti pentru promovarea turistica a orasului nostru.

Dan Dima DP 6

Faptul ca ONG ul este proaspat infiintat, chiar nu imi da nici un fel de emotii si sfatuiesc ca paranoia asta care ne tine pe loc sa fie rapid abandonata, insa ceea ce mi se pare chiar interesant este ca de la Consiliul Local al Municipiului se pregatesc sa zboare sume mari de bani cu scopul de a fi achitate un slogan, un imn al Bucurestiului si cine stie ce alte efecte de scena.

Nu am vazut proiectul si nu ma pronunt, exista insa studii suficiente care explica tehnicalitatile ce se aplica atunci cand doresti sa construiesti ceea ce se cheama place branding.

Imi aduc aminte de o istorie extrem de draguta in care locuitorii orasului Riga au participat, cu mic cu mare, impulsionati de un ONG, pe semne ceva mai ieftin decat cel romanesc, la un efort comun ca orasul lor sa fie prezent in varianta noua de Monopoly World. Asa se face ca in urma unei actiuni cat se poate de ieftine si eficiente, Riga ajunge sa stea pe aceeasi tabla de Monopoly cu Montreal, Chicago, Washinghton, Berlin, Viena etc.

De altfel, municipalitatea trebuie sa invete ca se pot cheltui oricat de multi bani pe campanii de comunicare, pe imnuri si slogane daca brandul locului este pornit gresit. Un lucru prost pornit, este foarte greu de indreptat. Coordonatele brandului tin atat de infrastructura cat si de multe, foarte multe alte aspecte pe care nu stiu cat de pregatit este respectivul ONG sa le ia in calcul. Spre exemplu, atunci cand se calculeaza fezabilitatea unei astfel de strategii, se au in vedere sondaje ale caror intrebari, de multe ori, suna cam asa: V-ati casatori si stabili in Bucuresti daca ati avea aceasta ocazie? – Complexitatea raspunsului merge de la curatenia de pe strazi, la siguranta, posibilitatile de dezvoltare profesionala si educationala, dinamica investitiei in locuinta, legaturile cu celelelte capitale ale lumii, stima de sine ca vei proveni dintr-un loc cu origine prestigioasa sau nu, oportunitati de dezvoltare culturala, mediu, etc. Toate acestea sunt aspecte pe care in mod profesionist, alte capitale le-au avut in vedere.

De asemenea, foarte multe locuri, regiuni, state si capitale au aplicat tehnici aprofundate atunci cand s-a pus problema branding ului de loc – spre exemplu, modul in care se pot transforma landscape uri sau cladiri monumentale in simboluri. (vezi exemplul Operei din Sidney). Aceasta este o stiinta si sunt cel putin trei carti pe aceasta lume in care se gasesc tainele acestei stiinte.

In final, pentru tot trecem prin astfel de gainarii si nu ne invatam minte, “la moda” si eficient astazi este sa se mizeze pe spatiu si pe “diversitate”. Cum oare isi poate imagina cineva ca “diversitatea” Bucurestiului se poate exprima printr-un cuvant, un semn sau cine stie, o forma geometrica. De ce sa reducem toata diversitatea capitalei noastre la un singur cuvant, si s-o mai facem si pe bani? Iata cum ne vad cei de la Lonely Planet:

Bucuresti Lonely Planet

Si iata Bucurestiul la 1900 in viziunea Wikipedia (En)

wIKI 1900

Dragii mei, cred ca am acordat suficienta consultanta gratuita – hai sa asistam linistiti la felul cum se mai arunca niste bani aiurea si sa socotim, doar pentru noi, ce ne atrage la Paris, imnul acestui oras maret (daca o avea…) sau diversitatea, frumusetea, oportunitatile si functionalitatea lui??

Advertisements

One thought on “ATENTIE MARITA LA BUZUNARE! MUNICIPALITATEA ARUNCA BANI PE FEREASTRA!!

  1. […] ATENTIE MARITA LA BUZUNARE! MUNICIPALITATEA ARUNCA BANI PE FEREASTRA!!. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: