DATI O SANSA DE RECREDIBILIZARE ROMANIEI…

Leave a comment

February 20, 2013 by diplomatiepublica

O informatie aparuta zilele acestea in presa romaneasca arata ca mesajul Olandei a fost, cel putin gresit inteles la Bucuresti, anume ca Olanda nu a spus niciodata ca si-a anulat rezervele in ce priveste aderarea Romaniei la spatiul Schengen, ci ca “nu a luat nici o decizie inca pe aceasta tema”. Ceea ce pare sa fie mai neplacut este ca “precizarea” vine sa clarifice lucrurile in contextul vizitei ministrului nostru de externe la Haga.

PAPUCI

Procedura de “fabricatie” a comunicarilor in astfel de situatii este mai simpla decat poate v-ati imagina – seful de “fila” dintr-un minister de externe (oarecare) formuleaza cateva concluzii in urma unei intalniri bilaterale sau a unei convorbiri oficiale, plimba respectivul comunicat prin fata mai multor ochi (presupus avizati), prin mmai multe departamente, iar in final se pune la dispozitia compartimentului specializat pentru a fi remis presei. Cum pe acest parcurs nu exista un mecanism de “punctaj” cu interlocutorul strain sau aparatul lui de lucru, veridicitatea continutului tine exclusiv de onestitatea comunicatorului si de capacitatea lui de a transmite stiri reale.

Din pacate, in urma unor nefiresc de multelor aparitii la tv ale ministrului Titus Corlatean, in aceste zile (spunand mai nimic, ori exprimand idei de tipul – maghiarii ar trebui sa se gandeasca sa devina principalul nostru partener pe palierul schimburilor comerciale? !?!?!), nu am auzit nici o precizare pe tema “inexactitatilor” din relatarea partii romane cu privire la pozitia Olandei, ori proiectii realiste vis a vis de agenda noastra reala. Am ascultat in schimb un mesaj neangajat si neangajant, abundent de formule de limbaj diplomatic inghesuite anapoda si o alunecare nepermisa catre zona de politica interna. Revenind la subiectul nostru, cert este ca orice om dezvoltat viguros si sanatos inclina sa considere valabile si edificatoare ultimele precizari oficiale ale partii olandeze, urmand sa vedem care vor fi si consecintele de credibilitate pentru Titus Corlatean in lumea mica si suspicioasa a diplomatiei internationale.

Sa speram, cel putin, ca interpretarea eronata a partii romane cu privire la pozitia Olandei in ce priveste aderarea Romaniei la spatiul Schengen este doar o greseala de interpretare si ca nimeni nu si-a propus sa dezinformeze doar de dragul de a prezenta vesti bune si recolte record la hectar!

Un alt aspect deloc neimportant este ca acelasi ministru anunta cu cateva saptamani in urma ca se va intalni cu seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov. In realitate se pare ca acest contact s-a transformat intr-o intalnire intre seful unei diplomatii europene, Titus Corlatean, cu adjunctul  ministrului rus de externe, Vladimir Titov, care vine in Romania sa se intalneasca cu secretarul de stat Bogdan Aurescu.

Nu as putea incheia aceasta scriere fara sa imi amintesc declaratia unui alt demnitar roman, ministru fireste, care constata acum cateva saptamani ca Finlanda CONTINUA sa ne blocheze. Respectivului ins ii aduc aminte ca la inceputul anului trecut, in cadrul vizitei ministrului finlandez Alexander Stuub la Bucuresti acesta a declarat ca Finlanda SUSTINE aderarea Romaniei, cu subiect si predicat, astfel incat nimeni sa nu mai aiba de comentat pe acest subiect. Sigur, datele problemei s-au schimbat de la vizita lui Stuub, iar gura politica romaneasca a gasit necesar sa ajusteze realitatea …dupa interes.

Poate ar fi indicat ca obictivele si mizele politicii interne atat de urat mirositoare si atat de nefrecventabile din Romania, sa fie tinute departe de politica externa, pentru a da cea mai mica si neinsemnata sansa de reconstituire a celor mai firavi si decolorati muguri de credibilitate in aceasta tara.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: