BUCURESTI – PARIS SI… INDARAT/ CRONICA UNEI ZILE LA PARIS

Leave a comment

February 22, 2013 by diplomatiepublica

turn

Ne-ar fi fost, poate, mai util din punct de vedere “audienta”, daca doriti, sa facem unele observatii pe marginea vizitei premierului roman la Paris, inca de ieri. Am hotarat, insa, sa nu fim noi aceia din cauza carora se pot compromite “negocieri” de zece miliarde de euro (?!) pentru aceasta tara, sa nu fim noi aceia de care s-ar fi putut speria investitorii cu care eram anuntati ca va “negocia” premierul.

Sigur ca semnificatia politica a vizitei in Franta este mare si consistenta intrucat huiduielile primite de la Bucuresti de candidatul N. Sarkozy trebuiau “achitate” cumva de noua administratie de la Elysee. Gesturile “partii franceze”, insa, au aratat ca noul locatar al palatului prezidential a cantarit lucid sprijinul romanesc si l-a calificat dupa “calitatea prestatiei” – asa se face ca la declaratiile de dupa intalnirea cu presedintele Hollande a iesit doar premierul roman… Exista, daca vreti, si o compensatie morala la acest gest…, anume ca totusi presedintele francez are o cat de cat semnificativa incredere in delegatia Romaniei de vreme ce i-a lasat pe musafiri sa se descurce singuri spre iesire, fara a-i mai conduce la usa.

Deosebit de incarcata de semnificatie a fost totodata si intalnirea dintre premierul roman si omologul sau, intalnire care nu a fost nici oficiala si nici de stat ci doar un “pranz de lucru”.

La toata aceasta serie de intamplari stranii, s-a mai adaugat si “negocierea a 10 miliarde de euro investitii in Romania”, o actiune preanuntata de presa, insa care s-a dovedit a fi pana la urma doar o intalnire dintre oficialii romani si reprezentantii unor companii relevante din Franta.

Am apreciat si modul deosebit de elegant in care premierul roman a corectat o opinie lansata de un reprezentant al presei franceze – anume ca presedintele Romaniei nu ar fi platit un pret politic pentru masurile de austeritate (care ar fi echilibrat deficitul tarii) ci pentru, nici mai mult si nici mai putin – coruptie. Va repet, acestea sunt cuvintele unui premier al unui stat UE despre presedintele republicii pe care el o reprezenta in Franta.

Ar fi nedrept sa nu notam si mesajele de prietenie cu care se intoarce premierul nostru din Franta – problemele provocate de migratie, infractionalitate, carne de cal etichetata drept carne de vita, sustinere pentru Schengen (care inexplicabil ne-a fost oferita tot timpul) si incurajari pentru felul in care premierul, prin actiunile sale geniale, echilibreaza economia tarii.

In concluzie, efortul diplomatiei romanesti este absolut remarcabil, mai ales in conditiile in care a trebuit sa seteze aceasta vizita lipsita de orice continut si consistenta intr-un timp foarte scurt, in acelasi timp fiind preocupata ca presedintele Romaniei sa fie permanent obstructionat si ale carui actiuni de politica externa sa fie in mod constant deturnate. Pentru toate aceste realizari, cei vizati merita toate “felicitarile”.

In fine, la finalul vizitei nimeni nu ne-a mai spus nimic despre cum s-au soldat “negocierile” acelea de zece miliarde (nici mai mult nici mai putin) si nici cum anume vom fi “sprijiniti” de Franta pentru admiterea in Schengen. De altfel nu am aflat nici macar daca e cazul sa batem la alte usi, asa cum am procedat la aderarea la UE, dar sunt absolut convins ca prin tehnici de comunicare “partea romana” va reusi sa alimenteze pe cei 70% dintre votantii care s-au prezentat la alegeri cu faptul ca premierul s-a intors “doldora” de la Paris, spre deosebire de presedintele care a pierdut nu stiu cate miliarde la Bruxelles si care, mai nou, iata, aflam si noi si presa straina de la premier ca a platit pretul politic pentru…coruptie.

Pentru “exterior” din pacate nu avem nimic altceva decat faptul ca … am gasit si noi urechi de magar in cratita…

Ma indrept si eu, ca si dumneavoastra, catre un weekend ploios in care probabil voi fi injurat bine pentru acest articol, sau  poate pentru ca la noi, vorba lui Boia, evul mediu a inceput cand in occident se incheiase deja…

 

Weekend placut!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: