UN SUBIECT NEINTERSANT – IMAGINEA ROMANIEI

1

February 27, 2013 by diplomatiepublica

Dan Dima DP 9

Apropo, de ce avem o imagine atat de proasta in Europa? Este o intrebare pe care daca romanii si decizionalul romanesc nu si-o adreseaza, britanicii o fac. BBC a realizat de curand un reportaj amplu despre perceptia Romaniei in strainatate, mai ales pe componenta de perceptie a natiunii romane prin intermediul migrantilor care se afla, iara in toata Europa, inclusiv in Marea Britanie.

Marturisesc ca oricat de binevoitor a fost acest reportaj si oricat de artistic si echilibrat jurnalistic a fost el, pana la final nu am reusit sa ma lamurec care ar fi setul de probleme ce ne plaseaza atat de rau in perceptia britanicilor.

In aceste conditii, poate ca o opinie mai putin politica si mai mult tehnica ar putea furniza raspunsuri atat BBC ului cat si celor interesati – fie ca este vorba aici despre entitati statale sau civile, despre oameni de pe strada sau oameni care studiaza aceasta problema.

Nu am pretentia ca opinia mea sa fie si cea mai completa (pentru ca pentru o opinie completa, fireste trebuie sa existe un minim interes din partea statului) si nici chintesenta adevarului absolut – asadar daca mi-a scapat ceva, poate nu ar fi rau sa imi amintiti voi.

 

DEZINTERESUL

Dezinteresul pentru felul in care suntem perceptuti in afara granitelor are in cazul Romaniei mai multe surse – in primul rand trebuie sa vorbim aici despre o stare de fapt – romanul a devenit individualist si excesiv de materialist, iar ca romanul, la fel au evoluat si diriguitorii romanilor – politici sau nepolitici, in ce priveste felul cum suntem vazuti din strainatate s-a instalat o foarte solida nepasare.

O alta sursa de dezinteres este starea politica economica si sociala a tarii. Problemele curente provocate de supralicitarea unor promisiuni politice aberante si realitatea construita zilnic din lanturi nesfarsite de deziluzii fac imposibil de elaborat mesaje pentru exterior si pentru maine. Practic, nu mai este vreme pentru a-i “minti” pe straini, din cauza unei cantitati din ce in ce mai mare de “minciuna” care trebuie servita mediului intern pentru a-l tempera si pentru a i se amorti poporului cheful de pus intrebari.

Tot pentru dezinteres este sursa si traditia de zeci de ani de izolare fata de mediul international – atata vreme cat un organism regional ermetic se ingrija ca fiecare stat membru sa fie competitiv inr-un anumit domeniu, andu-se fiecaruia cate ceva, atata vreme cat propaganda comunista functiona exemplar in spatele Cortinei de Fier, ar fi fost pierdere de vreme pentru specialistii romani sa isi puna problema managementului perceptiei publice internationale.

Dezinteresul fata de perceptia publica in mediul international s-a instalat in Romania si ca raspuns la anii lungi in care mediul politic international a criticat sustinut lipsa de expertiza, de moralitate si de consecventa a proceselor de transformare si emancipare (reforma) din tara noastra – o stare de fapt care ne-a transformat intr-un stat cvasi nefrecventabil si deosebit de reactiv la aceste critici. Reactia noastra nu a fost insa niciodata in sensul firec al corectarii unor anomalii de sistem ci in sensul de a-i califica pe cei care ne critica drept  ignoranti si rau intentionati. Experientele de acest gen s-au inlantuit iar perceptia noastra in exterior a inceput sa-I plictiseasca pe decidentii romani.

 

LIPSA DE EXPERTIZA SI HOTIA

Lipsa de expertiza in domeniul managementului perceptiei internationale si cazurile hilare de furt tocmai in domeniul care reprezinta practic fata si imaginea tarii (Eterna si Fascinanta…) ne-au adus in aceasta situatie. Peste toate acestea s-a mai intamplat un lucru destul de rar intalnit in Europa dar care, fatalitate, la noi a functionat – guvernele de dupa 1989, afland ca lumea buna misca totusi un deget pe domeniul pereptiei externe, in loc sa puna la punct strategii bazate pe politici implementate, pe lucruri palpabile si serioase, pe acele gesturi guvernamentale care se promoveaza prin ele insele, au adoptat calea lenesa si paguboasa de a contracta “campanii de promovare”, iar “campaniile” cu pricina au fost cam sase la numar, dintre care la vreo patru s-au constatat fraude gigantice (Eterna si Fascinanta a costat cat pentru 90.000 de volume de fotografie din care s-au tiparit, zice-se vreo 10.000, iar in tara au ajuns 4300 – rezultatul este ca un volum a ajuns la 600 de Euro).

In mod firesc, pentru ca asa procedeaza toata lumea civilizata si responsabila, pentru o imagine sanatoasa si favorabila a tarii este nevoie de o strategie, de politici, de demersuri serioase.

 

LIPSA DE EXPERTIZA SI DEZINTERESUL

 

Tot lipsa de expertiza este vinovata pentru faptul ca Romania lasa spatii ample si goale de perceptie – vestile despre noi sunt putine si sarace, neinteresante si fara contur, despre obiecte si nu despre oameni, despre istorie si nu despre viitor. Pe un astfel de fond, mesajele negative sunt singurele care se instaleaza rapid si precum bacteriile formeaza perceptia, care in mod exponential, devine din ce in ce mai proasta.

 Pe de alta parte, necunoasterea tehnicilor de comunicare ne deviza catre gafe impadonabile mai ales atunci cand gestionam crize de mesaj.

 

RESPINGEREA SUBIECTULUI DE CATRE AUTORITATI SI MEDIUL DE AFACERI

Pentru ca este un subiect necunoscut,  decidentii romani il considera in egala masura si “periculos”, motiv pentru care diplomatia publica devine un subiect de care puterea si puterile romanesti nu se apropie deloc.

Motivatia pentru acest refuz aberant este ori ca MAE isi face bine treaba (ceea ce se poate observa) ori ca ICR sprijina cu succes (cu rezultatele de asemena cunoscute) sau ca ii preocupa dar in realitate nu dau doua parale pe el.

La toate acestea s-ar mai putea adauga inca atatea si poate mult mai multe cauze, esential este insa sa constientizam ca avem o problema si ca ne va fi cu atat mai greu sa convingem cu cat vom impinge aceasta responsabilitate mai mult in viitor.

 

 

 

Advertisements

One thought on “UN SUBIECT NEINTERSANT – IMAGINEA ROMANIEI

  1. mariana says:

    Imaginea tarii noastre se poate indrepta din interior . Asa incat ceilalti care ne privesc sa spuna ” ei sunt romani” Super ! Pentru asta trebuie incaput de la ” cap” la coada , cu mare seriozitate , cu dragoste fata de bine , de frumos, de educatie , civilizatie, sanatate, bun simt, cultura, respect …ambitie, responsabilitate , bunatate , intelepciune, inteligenta , transparenta, …, dar atata timp cat provocam : circ si din ce in ce mai putina paine ” , iar cei plecati ofteaza trist la amaraciunea de ” acasa” unde de fapt ar fi avut dreptul sa traiasca – un drept furat de 23 de ani …, din pacate ! Nepasarea totala a tuturor celor care au ocupat toate Institutiile , toate scaunele , toate Partidele, toate posturile , , interesele strict personale, …, deci pe VIATA nu vor gandi niciodata concret acest subiect . Sunt prea egoisti si inculti si nu ii intereseaza ! Chiar daca nu vor merge in mormant cu tot cu scaunele insusite in forta si pe nedrept de 23 de ani ! De unde imagine mai buna , daca nu se vrea . Poporul nu are nici o vina, cetatenii nu sunt de vina ! Cetatenii sunt exact la fel ca in toate tarile din lume : si frumosi si urati, si destepti si prosti, si inteligenti si saraci si bogati si de tot felul de rase si nationalitati – la fel ca in toata lumea …! Nu cetatenii sunt de vina ! CETATENII AU FOST ASPRU INJOSITI SI SARACITI SI MULTI AU FOST POATE OBLIGATI SA SE FACA DE RAS DIN CAUZA SARACIEI ! Nu sunt ei de vina ! Ei au un pamant unde s-au nascut si este scris in acte unde se vede numele tarii noastre , iar creierele cu traditii vechi in demogratie au inteles, au acceptat , au inghitit …mult, dar marea problema este ca aici la noi Egoistii , unii analfabeti , nu vor intelege niciodata si nu vor accepta niciodata ceva intelept pentru cetateni , pentru tara. Pentru ei conteaza siguranta “scaunului”, PCR- ului – respectiv pile , cunostinte relatii , interese proprii …. de aceea imaginea Romaniei este cum este in 23 de ani ! Vina este din interior ! Intalniti-va toti si incercati sa fiti mai civilizati , mai responsabili, mai corecti si in timp se va repara implicit IMAGINEA ! Nu va mai vaicariti , ca oricum noi cetatenii am avut de suferit – pe voi nici nu v-a interesat nici o clipa nimic . Ati trait 23, sau mai mult de ani in acelasi rai al vostru, separat de gandacii buni de strivit , cum zicea un om politic – cetatenilor !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: