UN MESAJ CLAR, PE INTELESUL ROMANIEI…

1

March 11, 2013 by diplomatiepublica

Zilele acestea am incercat sa descifrez mesajul international pe care ministrii de externe ai Germaniei, Finlandei, Danemarcei si Olandei vor sa il transmita si nu am fost cu mai putin interesat de raspunsul autoritatilor romane la acest mesaj.

Este de la sine inteles ca ceva se intampla – ori Comisia Europeana isi doreste sa adopte anumite masuri dramatice si a gasit comunicatorii cei mai potriviti pentru a lansa directiile de actiune, ori cele patru state ai caror ministri de externe au semnat scrisoarea catre Barroso au decis sa comunice nemijlocit si cat se poate de direct ca rabdarea lor in fata “deranjului” provocat de neadaptatii la UE a luat sfarsit.

As putea spune ca ambele ipoteze sunt la fel de plauzibile si conduc catre consecinte extrem de neplacute pentru tarile vizate. Mesajul international pare sa fie extrem de explicit – cine nu respecta drepturile fundamentale si statul de drept in UE va avea de suferit consecinte care pornesc de la ceea ce s-a facut de altfel pana acum, adica marcarea si atentionarea celor vizati, si care pot merge pana la suspendarea finantarilor europene pentru acestia.

Care parte din acest mesaj nu a fost inteles la Bucuresti, nu imi este foarte limpede – cert este ca premierul roman a fost primul care si-a pus mana in cap – sustinand fireste ideea, iar dupa acesta seful liberalilor romani care s-a indragostit brusc de Angela Merkel – o  personalitate politica pe care Crin Antonescu din Romania, ba o urecheaza si o trimite la joaca, ba o strange in brate pana la sufocare de dragul aplecarii ei spre dreapta politica atat de scumpa liberalului roman. Nu as vrea sa trecem mai departe fara sa recunoastem ca in urma anuntului facut de cei patru ministri de externe s-au inregistrat si cateva chitaituri din partea opozitiei din Romania – cu aceleasi mesaje inutile, nefolositoare, neconturate si in ultima instanta usor ridicole. Sa fie oare mesajul romanesc cel corect? Ma indoiesc!

Interesant este ca desi s-a vorbit suficient de mult in ultimul an de zile despre excesele guvernului de la Budapesta, politicienii unguri au tacut malc, aratand astfel ca demersul “greilor” nu se refera la ei – ba chiar, daca-l intrebi pe Viktor Orban, probabil ca va spune ca nici nu a auzit de aceasta propunere, ca nu are o opinie si ca are alte prioritati (eventual europene) pe cap ca sa se mai gandeasca si la asta. Poate vi se pare ciudat, insa aceasta atitudine de comunicare internationala este cea corecta.

Fireste ca daca acest mecanism de urecheala a ciudatilor Europei se va implementa, si probabil ca se va implementa curand, Romania va reprezenta primul exemplar neadaptat care intra “in proceduri”, fapt care va conduce in mod automat catre stimularea de catre USL a unui mesaj ultra anti european si ultra nationalist.

Asteptam cu mare interes desfasurarea evenimentelor!

 

 

Advertisements

One thought on “UN MESAJ CLAR, PE INTELESUL ROMANIEI…

  1. […] UN MESAJ CLAR, PE INTELESUL ROMANIEI…. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: