INUTILA NUMIRE A DOAMNEI KOVESI – RAMANEM ACEIASI IN FATA EUROPEI!

1

April 4, 2013 by diplomatiepublica

In lumina evenimenteleor de curand intamplate in Romania – mai precis incercarea Premierului de a face “pe placul” Uniunii Eurpene (cica) numind-o pe Codruta Kovesi sefa la DNA si incercarea oamenilor zdraveni de a-i convinge pe fostii prieteni ai Presedintelui ca daca nu ar fi fost numita Kovesi, cel mai probabil in Romania ne-am fi trezit cu cine stie ce propunere liberala fantasmagorica,  ma gandesc ca se impune o mica dar importanta clarificare – perceptia unei tari care dezamageste cu consecventa, ramane aceeasi!

Ca sa ispravim, insa, rapid cu subiectul acesta, oribila perspectiva ca vechi clienti ai justitiei sa stabileasca cine va fi seful procurorilor in aceasta tara, contrabalanseaza cu  prezenta doamnei Kovesi in acest context care stabilizeaza cat de cat perceptia Romaniei in exterior, cel putin in mediile decizionale europene.

Sigur ca la acest capitol se vor gasi cetateni care vor spune ca perceptia pe care si-o face Comisia Europeana sau Uniunea in ansamblu nu conteaza sau oricum nu ar trebui sa conteze, dar noi ramanem consecventi sa ne adresam exclusiv celor sanatosi la trup si minte, asadar vom face abstractie de aceste derapaje.

Am declarat cu subiect si predicat ca prezenta Codrutei Kovesi ajuta, insa la fel de limpede consider ca este si ca aceasta propunere este insuficienta pentru ca perceptia de dezastru pe care ne-am construit-o sa se basculeze catre status uri mai bune. Cine isi imagineaza, asadar, ca o simpla nominalizare ne-ar schimba calificativele la CE se inseala amarnic, asa cum finlandezii isi faceau griji de pomana ca moartea unui cardiac care a iesit brusc dintr-o sauna traditionala va genera o perceptie de dezastru pentru saunele finlandeze in general. Nu, pentru o asemenea perceptie, poate, ar fi fost nevoie ca un an de zile, in fiecare zi, cate un finlandez sa sfarseasca in clipa in care iese din sauna, si poate nici asa perceptia generala nu ar suferi modificari de substanta.

Pe aceeasi logica, onor Premierul ar putea spera la o modificare de perceptie spectaculoasa din partea CE daca si numai daca ar face cate un gest precum nominalizarea doamnei Kovesi in fiecare zi, macar un an doi din intregul sau mandat, ceea ce este si utopic si nespecific mediului in care traim.

Din pacate, domnii si doamnele despre care vorbim vin si pleaca, isi incep si isi sfarsesc mandatele, apar si dispar, si mai ramane doar de sperat ca statutul parlamentarilor (unic in Europa), super imunitatile, schimbatul de legi dupa criteriul cheremului, dispretul fata de lege si statul de drept, toleranta nesimtita in fata incompatibilitatii si a coruptiei, linmbajul dublu, adresarea de mesaje neamicale si impertinente la adresa sefilor CE si catre sefii unor cancelarii relevante din Europa, toate ar putea fi acoperite ca prin minune de numirea doamnei Kovesi… Sigur si asta este o utopie veritabila.

In locul unor politici coerente si consistente, administratia de la Bucuresti promite scaderea TVA ului la nu stiu care dintre alimente (si tot promite de vreun an), fara a fi foarte clar cand, cum si daca se va intampla asta ori promite vanzarea activelor RAAPPS pentru a razbuna naduful norodului care-si inmuia bataturile in piscina Vilei Lac (vara trecuta) si in locul unor confirmari oneste pentru promisiunile nerusinate din campanie, puterea isi alimenteaza electoratul cu noi amanari.

Ca sa n-o mai lungim, perceptia pe care ne-am facut-o nu se va modifica decat prin intermediul credibilitatiii cultivate in fiecare secunda cu gesturi, legi, politici si reforme serioase. Pana la atingerea unui astfel de nivel de credibilitate, orice gest este inutil si ridicol.

Din pacate, acesta este adevarul!

Dan Dima

 

Advertisements

One thought on “INUTILA NUMIRE A DOAMNEI KOVESI – RAMANEM ACEIASI IN FATA EUROPEI!

  1. George Bariz says:

    Din pacate,numirea dlui Nitu pune in umbra numirea dnei Kovesi.Asa suntem noi romanii…una calda,una rece…clasa politica actuala nu are cum sa imbunatateasca imaginea Romaniei.Imaginea in exterior nu poate fi imbunatatita pana nu se schimba situatia in interior.Ori cu un prim ministru ca Ponta si un candidat la presedentie ca Antonescu…cu penali in guvern si cu o justitie indoielnica,imaginea nu are cum sa reflecte decat realitatea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: