FORUM AMERICAN PE DIPLOMATIE PUBLICA, INCIDENT LA CAIRO SI GASTRODIPLOMATIE

2

May 7, 2013 by diplomatiepublica

Dan Dima DP 6

Diplomatia Publica, ramane, din pacate, un subiect inca nebagat in seama de autoritatile de la Bucuresti, insa am sentimentul ca aceasta stare de fapt nu se poate prelungi la nesfarsit si nu trebuie sa mire pe nimeni daca in viitorul relativ acceptabil vom constata o schimbare fundamentala in ce ii priveste pe decidenti.

Lumea din jurul nostru si aici ma refer la lumea extrem de responsabila si civilizata se misca, masoara, cerceteaza si ofera solutii de Diplomatie Publica la actualele probleme cu care se confrunta omenirea – in special SUA si UE.

Ultimele stiri din domeniu ar fi acelea ca Grecia incearca in aceasta perioada sa isi construiasca un Oficiu pentru Diplomatie Publica – institutie capabila sa se conecteze la expertia internationala, acea expertiza care ar putea aduce prin Diplomatie Publica un plus de perceptie pozitiva pe palierele de credibilitate si buna reputatie de care aceasta tara are atata nevoie. Ceva imi spune ca noua administratie de la Atena este gata sa se lase invatata si mai mult, dupa ce grecii vor invata regulile jocului pentru cresterea de credibilitate in exterior, in mod automat aproape vor reusi sa redevina ceea ce au fost si poate ceva mai mult decat atat.

Referitor la acest capitol, in componenta perceptiei generale cu privire la nation brand ul Greciei si competitive identity ul acesteia, intra fara indoiala doua componente (patrimoniu cultural si turism) pe care aceasta tara le-a exploatat in promovare in mod excesiv si poate in detrimentul altor domenii precum “guvernare”, “imigrare”, “investitii” sau “exporturi”, domenii care la un moment dat pareau sa stea foarte bine in perceptia generala, oarecum in siajul celor doua ramuri mult promovate si care au adus beneficii fara prea mult effort din partea grecilor.

Ceea ce am remarcat la aceasta tara si pare sa fi remarcat in cele din urma si administratia de la Atena este ca in promovarea externa Grecia nu excela in coordonare – de multe ori mesajele Greciei in exterior fiind fragmentate si diferite de la o sursa la alta – ceea ce am spus, conduce inevitabil catre concluzii contradictorii si mesaje care se anuleaza reciproc.

Un alt aspect pe care grecii, se pare, l-au inteles este acela ca promovarea prin reclame a turismului nu inseamna in nici un caz constructia temeinica a brandului de tara si nu ar fi deloc surprinzator daca pe viitor, cel putin in spatiul mediatic european, Grecia va ramane cu aceeasi cantitate de informatii despre turism si patrimoniul cultural istoric, la care sa se adauge multe, foarte multe informatii si stiri care sa confirme politici a caror implementare confirma asteptarile investitorilor, ale consumatorilor de produse grecesti din intreaga lume si de ce nu stiri care sa zugraveasca intr-o lumina buna eficacitatea politicilor interne si externe adoptate si asumate de guvernul grec.

Pentru final am pastrat o indoiala cu privire la succesul demersului – indoiala ca populatia si mediul de afaceri vor face intradevar si autentic front comun cu efortul guvernamental, iar pe de alta parte sunt totodata optimist pentru ca stiu cine ofera expertiza si consultanta in acest domeniu guvernului de la Atena – este cel mai mare specialist in diplomatie publica, brand de tara si constructie de competitive identity si de competenta acestui bun prieten al meu nu ma pot indoi.

In SUA se pregateste organizarea unui Forum pe Diplomatie Publica in prima parte a lunii noiembrie – un Forum care urmeaza sa puncteze de altfel si 60 de ani de la infiintarea USIA. Tematica acestui eveniment este centrata pe “privirea retrospectiva” dar si pe o “privire pragmatica si lucida in viitor” in ceea ce priveste Diplomatia Publica americana, ce a fost si ce va fi DP americana, care sunt noile provocari ale acesteia, cum se va organiza si reorganiza DP americana din perspectiva guvernamentala, acces la informatii etc. Din cate stiu, evenimentul va avea loc intre 1 si 15 noiembrie 2013, nu este stabilita inca o data certa – voi reveni cu amanunte.

Nu putem trece cu vederea incidentul in care administratia de la Cairo a incriminat de curand ambasada SUA din capitala Egipt ului pentru faptul ca a incurajat printr-un mesaj Twitter pe unul dintre comediantii locali consacrati care in show urile sale satirizeaza clasa politica, guvernul si chiar pe presedintele Morsi. Pozitia americana, cel putin la nivelul de consultanta (amb Brian Carlson – reputat specialist si practician in domeniul diplomatiei publice) este aceea ca oricat de critica ar fi reactia politicienilor egipteni, oricare ar fi consecintele imediate (contul de Twitter al ambasadei de la Cairo a fost restrictionat din ordinul Depatamentului de Stat), asemenea demersuri reprezinta diplomatia publica tacuta si eficienta a Americii care incurajeaza dezbaterea intelectuala si in final favorizeaza si stimuleaza aparitia opozitiei ca si conditie primordiala a democratiei.

In fine, la final, pentru ca stiu ca marea majoritate a romanilor s-au luptat zilele trecute cu mancarurile traditionale romanesti de Paste, aduc vestea ca in Diplomatia Publica o ramura extrem de importanta este “Gastrodiplomatia”. Ei bine state precum SUA, Italia, China, ori ceva mai recent Turcia si foarte foarte recent Coreea au elaborat strategii de gastrodiplomatie – un efort concertat de aducere in orice colt al lumii diverse esantioane de “bucatarie traditionala”, avand ce sa ofere publicului strain si incercad sa capitalizeze buna reputatie si apreciere pe acest domeniu. In Romania cum Diplomatia Publica practic nu exista, este de la sine inteles ca nici gastrodiplomatia subsecventa nu se poate face in nici un fel remarcata afara.

 Dan Dima

7 mai 2013

 

 

Advertisements

2 thoughts on “FORUM AMERICAN PE DIPLOMATIE PUBLICA, INCIDENT LA CAIRO SI GASTRODIPLOMATIE

  1. ispas craciun says:

    astept cu interes lansarea in ROMANIA a acestui concept :Diplomatia Publica!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: