UN STEAG ENORM – NE FOLOSESTE?

1

May 9, 2013 by diplomatiepublica

Dan Dima DP 9

Evenimentul zilei de astazi, mediatic vorbind, pare sa se pretinda a fi steagul UE, un steag de dimensiuni giganice expus pe esplanada Palatului Parlamentului din Bucuresti.

Gestul simbolic in sine trebuie sa urmareasca un scop public, asa cum orice gest de aceasta natura urmareste, insa de la bun inceput spun ca imi este oarecum neclar carui public doresc initiatorii proiectului sa se adreseze – celui intern, celui strain care viziteaza Bucurestiul sau celui strain prin intermediul vectorilor media domestici si internationali?

Mergand mai departe, trebuie remarcat faptul ca pe fondul unei relatii nu foarte fericite a actualei administratii cu institutiile europene, un asemenea gest are o cat de mica noima desi, teoretic si in cifre absolute gestul face mai mult rau decat bine perceptiei pe palierul decizional al acestor institutii comunitare.

Va spuneam la un moment dat ca unul dintre motivele pentru care presedintele Medvedev nu s-a bucurat de o autentica buna reputatie si credibilitate in Europa a fost gestul inexplicabil de a critica intr-o conferinta de presa SUA chiar in ziua instalarii la Casa Alba a presedintelui Obama, fara insa a face nici un fel de referire la evenimentul special pentru administratia americana. Cateva zile mai tarziu, la presiunea opiniei publice internationale care a calificat gestul lui Medvedev drept neelegant si impropriu unui presedinte de tara mare, acesta revine cu o declaratie in care isi exprima bucuria pentru Obama si convingerea ca de atunci relatiile ruso – americane ar putea intra pe un nou fagas, se vor intensifica, se vor aprofunda…adica lapte si miere. Reactia mediei si opiniei publice internationale a fost de aceasta data mai apriga si mai dezaprobatoare chiar pentru Medvedev, poate un presedinte prea putin si slab consiliat inainte de evenimente de asemenea magnitudine.

Revenind la steagul nostru, dupa reactii inexplicabile ale noii administratii de la Bucuresti, pe fondul promovarii unui curent explicit eurosceptic in Romania, revitalizandu-se un anumit tip de nationalism invechit si toxic, astazi Parlamentul isi pune rochita albastra cu stele galbene – parca pentru a-si cere scuze pentru derapajul de luciditate care nega si neaga inca in buna masura vocatia autentica si consistenta a natiunii romane pentru Europa cu tot ce inseamna aceasta.

Din perspectiva de diplomatie publica, va spuneam la un moment dat ca orice demers care se doreste a fi “de diplomatie publica” si cu sanse de reusita, trebuie sa cuprinda trei elemente obligatorii de continut – o strategie (pe care nu reusesc sa o determin), un continut de reforme, legi, lucruri autentice masurabile si verificabile si elemente simbolice (precum este acest steag imens din curtea Casei Poporului). In lipsa primelor doua componente, administratia care isi asuma doar gesturi simbolice risca sa fie catalogata extern intr-o cheie sub propagandistica (intrucat propaganda cuprinde in afara de elemente simbolice si o strategie cat de cat determinabila).

Asadar, mi-e teama ca de ziua Europei, Romania ar fi trebuit sa transmita un cu totul alt mesaj in exterior – poate unul mai onest, mai serios si mai pragmatic – un mesaj gandit intr-o cheie profesioneista. Nu vreau sa se inteleaga din acest articol ca steagul gigantic din curtea parlamentului este un lucru rau in sine sau un gest simbolic care sa aduca prejudicii de imagine prin simpla lui existenta – insa, dragii mei, aici se poate observa diferenta neta de concept intre PR si diplomatie publica. PR ul expune elemente fara sa tina cont de context, in vreme ce diplomatia publica are in vedere o paleta mult mai larga si mai profunda de instrumente si indicatori de lucru.

Regret ca si acest moment s-a irosit nejustificat si spun ca s-a irosit pentru ca tara, da, intr-adevar, se afla in pozitia corecta pentru a putea opera actiuni de management de perceptie publica – mai ales in zona de identitate competitiva a tarii. Spun ca ne aflam in pozitia corecta pentru ca Romania urmeaza sa se reorganizeze administrativ si sa isi revizuiasca Constitutia – deci lumea este atenta la ce facem in interior, iar sansele de reusita in demersul nostru ne-ar fi favorabile intrucat astazi INCA perceptia publica externa este mai rea decat realitatea din teren.

 

Dan Dima

9 mai 2013

 

 

Advertisements

One thought on “UN STEAG ENORM – NE FOLOSESTE?

  1. nimrod says:

    🙂 Ei, semnificatii… Vor si ei sa dreaga borsu’ desi, personal, nu cred ca o sa le mearga. Europenii sunt oamenii primei impresii…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: