PUBLIC DIPLOMACY NEWS!

Leave a comment

May 13, 2013 by diplomatiepublica

dd

Pentru ca v-am promis inca de la sfarsitul saptamanii trecute, voi exprima cateva puncte de vedere pe marginea a doua evenimente importante ale diplomatiei publice internationale – plecarea domanei Tara Sonenshine din functia de Subsecretar de stat pe probleme de PD si FA din cadrul Departamentului de stat al SUA in luna iulie si transformarea Ministerului Diplomatiei Publice si Diasporei din Israel in simplu oficiu (departament) in cadrul Cancelariei PM.

Plecarea Tarei Sonenshine din functia de Subsecretar de stat al SUA relanseaza polemica leadership ului diplomatiei publice americane pe care specialistii din domeniu nu il califica in termeni blanzi. Principala cauza a criticilor universitarilor americani provine din faptul ca in ultimii zece ani SUA a avut doar doi presedinti si sase sefi ai diplomatiei publice, fiecare rezistand mai putin de 500 de zile in functie – factor care fragmenteaza strategiile americane in viziunea respectivilor oameni de stiinta.

Cu toate acestea, chiar pe un fundal critic in ce priveste dezvoltarea diplomatiei publice americane in ultimii 10-15 ani, Tara Sonenshine s-a bucurat de aprecieri sustinute, ei atribuindu-i-se multe dintre succesele de reprezentare externa a politicilor publice promovate de Departamentul de Stat, aprecieri pe care puteti gasi chiar astazi in NY Times intr-un articol extrem de bine argumentat al profesorului Philip Seib. De altfel, Tara Sonenshine este in egala masura asteptata sa isi continue munca atat in mediul universitar de unde provine, cat si din zona media, unde de asemenea a activat multi ani in pozitii cheie.

Transformarea celebrului (pentru consumatorii de gen) Minister al Diplomatiei Publice si Diasporei (HASBARA) in oficiu de diplomatie publica in subordinea premierului israelian a starnit valuri critice la nivelul campului de expertiza din aceasta tara care isi exprima consternaea si neincrederea ca noua entitate va fi capabila sa promoveze pe viitor imaginea si realitatea din Israel, o tara care prin forta imprezurarilor cotidiene este nevoita sa isi explice destul de des gesturile politice si nu numai pe acestea.

Avand in vedere faptul ca in urma unor grave erori de comunicare ale unor ministri ai cabinetului, erori care s-au soldat in acest an si se preconizeaza sa se soldeze si in perioada imediat urmatoare cu o scadere fara precedent si dramatica a numarului de turisti (in vreme ce alte state din afara zonei Euro inregistreaza cresteri sustinute de cativa ani buni), la care se adauga opinia ca new media (facebook in special) suplineste mare parte din efortul institutional de reprezentare internationala (?!) decizia s-a luat cu rapiditate iar implementarea ei s-a produs cu inca si mai multa repeziciune.

Formatul de Oficiu de PD sub directa subsecventa a Cancelariei PM nu este un eveniment fara precedent – Oficiul turc de PD se afla tot in subordinea directa a PM si a reusit ceea ce multe alte institutii similare sa produca intr-un timp relativ scurt. Este foarte adevarat ca Israel si turcia sunt tari obligate sa comunice diferit, insa daca privim problema strict institutional, transformarea HASBAREI in oficiu parca nu ar reprezenta chiar o tragedie.

In fine, asa cum stiti, NATO are un oficiu de diplomatie publica – as putea spune unul chiar excelent pus la punct si care este coordonat de romanca Oana Lungescu si in acelasi fel si alte institutii internationale si organizatii au inceput sa isi transforme fostele oficii de comunicare si presa in departamente de PD.

Banca Mondiala face si ea, dupa cate se poate observa o asemenea incercare si transmite pe blogul institutiei la capitolul Voices o opinie destul de stereotipa, suficient de neinspirata si lipsita de stralucire despre cum statele lumii ar trebui sa investeasca in comunitatile defavorizate, discriminate si abzate precum ar fi comunitatea rroma din Frumusani (langa Bucuresti).

Sigur ca subiectul intra in rezonanta cu tipicul stirilor despre Romania insa consistenta informatiei BM imi pare extrem de slabuta pentru blazonul sub care se exprima. Mai mult, jurnalistic vorbind, cred ca Frumusani nu este chiar cea mai reprezentativa localitate in care traiesc rromi, iar daca glasuitorul BM ar mai fi parcurs 20 de km spre Dunare ar fi avut sansa vietii lui de a cunoaste “orasul” Budesti, localitate in care rromii sunt majoritari, poate atat de majoritari incat alte “minoritati” au ales sa paraseasca zona rapid, si asta cu mult timp in urma.

Dan Dima

13 mai 2013

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: