DIFERITI SI TOTUSI ASEMANATORI! BANGLADESH/ROMANIA

1

May 15, 2013 by diplomatiepublica

 Dan Dima DP 9

Ieri mi-a picat in mana un excelent articol aparut in Financial Express despre brandul de tara al Bangladesh ului, despre cum aceasta tara ar trebui sa se ingrijeasca responsabil de perceptia externa, despre competitia de pe piata turismului in Asia Pacific si altele. Nu am ales intamplator sa va povestesc despre aceste lucruri ci pentru ca, fatalitate, unele aspecte imi par ciudat de familiare….

Sahahana Bilks, autoarea articolului explica faptul ca Bangladesh ul de astazi incearca sa isi construiasca, fara prea mare sansa de reusita, brandul de tara in jurul conceptului de “Beautiful Bangladesh” – lucru care inseamna pana la urma incercarea autoritatilor de acolo de a insaila o buna perceptie centrata pe landscape si seascape – deci nu pe oameni, nu pe performanta oamenilor. Nu ar trebui sa mire pe nimeni aceasta practica de evitare a factorului uman in promovarea externa pentru ca, asa cum v-am mai spus, exista chiar o tipologie a statelor cu trecut nedemocratic si prezent politic involburat, de a se folosi in principal de peisaje, bogatii ale naturii, resurse naturale si industrie atunci cand isi propun manevre de diplomatie publica si country/ nation branding.

Cazurile de coruptie la nivel inalt, situatia conflictuala deschisa intre putere si opozitie, lipsa infrastructurii pentru turistii care ar risca aceasta destinatie, cersetorii agresivi de pe strazi si alte elemente de gen, spune autoarea articolului, ar putea distruge definitiv imaginea tarii, ceea ce, de altfel, se si intampla. Bangladesh-ul se mai confrunta si cu o extrem de proasta reputatie a muncitorilor care lucreaza in afara granitelor tarii si care savarsesc cele mai multe infractiuni cu sau fara violenta. In fata tuturor acestor provocari guvernul nu ia nici o masura concreta, iar perceptia se deterioreaza in fiecare zi.

O alta problema constata in aceasta analiza este  ca desi Bangladesh produce pentru export o importanta cantitate de hrana, controlul calitatii acesteia la iesirea din tara este precar daca nu cumva inexistent – calitatea produselor de aici facand si ele un prost renume peste hotare.

In cele din urma, aflam din articolul FE ca guvernul mimeaza o oarecare grija fata de imaginea tarii, motiv pentru care, in loc sa apeleze la strategii bazate pe politici si dovezi de seriozitate comunicationala, finanteaza campanii propagandistice inutile si extrem de costisitoare.

Solutia la aceasta situatie de dezastru, in viziunea doamnei S. Bilks este ca societatea trebuie sa puna presiune pe mediul politic iar acesta din urma trebuie sa se responsabilizeze ca prin minune – ceea ce este clar, daca nu e o abordare prea lejera atunci cu certitudine este una naiva. Dar nu acesta este scopul nostru – de a califica in vreun fel solutia de PD pe care o ofera analistul FE.

Interesant este sa vedem in experienta altora propriile noastre carente – asa poate, si mediul de afaceri, si cel decizional si societatea din Romania vor intelege cat de complicata si totodata importanta este manopera de rectificare a unei perceptii publice.

Nu voi mai adauga altceva la acest articol pentru ca, sunt convins, fiecare dintre voi, va indreptati cu gandul acolo unde ma indrept si eu.

 Dan Dima

Advertisements

One thought on “DIFERITI SI TOTUSI ASEMANATORI! BANGLADESH/ROMANIA

  1. nimrod says:

    🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: