CAND NU COMUNICAM PROST, COMUNICAM INVERS…

1

May 17, 2013 by diplomatiepublica

Dan Dima Newspaper

Pentru ca tot romanul se simte obligat sa explice in stanga si in dreapta consecintele conflictului iscat de Sorin Rosca Stanescu in USL, vom trece si noi tangent pe langa moment si ne vom opri la ceea ce consideram ca semnifica ceva relevant in aritmetica perceptiei pe care, ca vrem sau nu, ne-o construim in strainatate in fiecare zi.

Asadar as dori sa va semnalez ca la data la care Premierul anunta o posibila rupere a USL daca SRS nu va fi exclus din PNL, s-a mai intamplat un lucru demn de analiza – schimbarea metodologiei pentru procedura de privatizare a CFR Marfa.

Sigur ca daca cineva ar fi curios sa cuantifice cumva consecintele privatizarii esuate de la Oltchim, daca un guvern responsabil ar avea curiozitatea de a masura care sunt ecourile acelei mascarade pe esantionul de public specializat sau pe intregul comunitatii internationale cu preocupari in zona aceasta, atunci probabil ca rezultatele ar stimula o atentie sporita pe ulterioarele manopere guvernamentale, care pot aduce atat profit cat si credibilitate si buna reputatie statului, sau pierdere si prejudicii de imagine relativ simplu de masurat. Cum o asemenea evaluare, lasand conspiratiile dambovitene sa se duca dracului departe de noi, cel mai probabil nu exista, este clar ca priovatizarile ce au urmat s-au pregatit si organizat in acelasi mod pompieristic, otova si buluc, rostogolite in cel mai nepotrivit mod comunicational, cu acelas avant cvasi idiot de a face imagine in interiorul tarii pentru actorii privatizarii si cam atat.

Asa se face ca daca dupa incercarea de privatizare a Oltchim nu aflase chiar toata lumea cat suntem de labili si neseriosi, privatizarea CFR MARFA vine sa consolideze aceasta perceptie – nu prin deznodamant (ar fi fost cazul fericit) ci prin faptul ca in timpul procesului de privatizare, cu doar o luna inainte de momentul privatizarii, statul roman modifica regula jocului si are in acelasi timp pretentia de a  avea investitori seriosi care sa formuleze oferte serioase.

Din pacate, banuiesc ca modificarea de metodologie ori face partie pentru vreun prieten guvernamental care ar trebui sa puncteze decisiv, ori doreste sa transmita un mesaj grotesc si populist de bagare in seama, harnicie, onestitate si urmarire a interesului national pentru publicul intern.

Ca totdeauna, atunci cand Romania trebuie sa comunice in interior, reuseste (nu stiu cum poate…) sa comunica intai afara, iar cand trebuie sa comunice afara, reuseste cu brio sa se adreseze publicului intern. Altfel spus, administratia romaneasca atunci cand nu comunica prost, comunica invers.

Acum, oricat de atragator ar fi semnalul domnului Fenechiu in interior, mi-e teama ca oferte prea interesante din tara nu se  pot aduna. Pe de alta parte, cu precedentul Oltchim in spate, dupa balbaiala de inceput cu privatizarea CFR si acum cu modificarea metodologiei, ne prezentam in fata publicului extern cum nu se poate mai inadecvat, cum nu se poate mai necredibil si facand dovada ca reputatia proasta pe care ne-am construit-o pana astazi, se poate bine mersi consolida pe argumente furnizate cu darnicie de onor mediul guvernamental.

Foarte pe scurt – statul prin reprezentantii sai a reusit sa se credibilizeze (poate) in interior si sa se decredibilizeze profund in afara (de unde sunt asteptati investitorii). E bine asa?

Una peste alta, privatizarile de o asemenea dimensiune pot fi utilizate precum sunt utilizate reformele majore, exercitiile electorale sau chiar revizuirile de Constitutie – in astfel de cazuri comunitatea internationala este atenta la ce facem, tara de se pozitioneaza corect in spectrul de atentie publica internationala, iar noi, in mod normal ar trebui sa confirmam buna reputatie si sa consolidam pe cat posibil si cat mai mult, componenta de credibilitate externa.

Vizita PM Erdogan la Washington este un gest politic gandit si calibrat perfect de catre oficiul lor de diplomatie publica – un gest care vine inainte de alegeri care ofera pe de o parte o imagine de relansare a premierului turc in atentia opiniei publice internationale, dar mai ales care aduce confirmari credibile pentru exercitiul electoral pe care Turcia urmeaza sa il traverseze.

OBAMA ERDOGAN

Asa cum stiti,  brandul de tara se compune si din elemente legate de activitatea guvernului la care se adauga  felul in care mediul intern romanesc este favorabil investitiilor straine. Va las pe voi sa cantariti care vor fi consecintele nete ale acestor pocinoage asupra perceptiei externe cu privire la Romania…ori la brandul de tara.

 

Dan Dima

Advertisements

One thought on “CAND NU COMUNICAM PROST, COMUNICAM INVERS…

  1. George Bariz says:

    Brandul de tara al Romaniei este dureros de rusinos.Suntem catalogati ca o tara incapabila sa se rupa de metehnele trecutului,o tara unde coruptia se afla la ea acasa si in care politicienii in marea lor majoritate sunt dedicati intereselor personale si de grup prin orice mijloace.O tara in care cetatenii sunt lipsiti de discernamant votand candidati cu dosare penale,o tara in care smecheria este inaltata la rang de virtute si in care parlamentul este umbrela afacerilor oneroase si aparatorul infractorilor cu statut de membri de partid.Cu o asemenea imagine,despre ce brand mai poate fi vorba?.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: