DIPLOMATIA PUBLICA NORVEGIANA

1

May 17, 2013 by diplomatiepublica

V-am obisnuit dragi prieteni ca pe acest site sa gasiti periodic informatii despre practica diplomatiei publice din alte state. Voi incerca sa imi pastrez bunul obicei si drept urmare, astazi vreau sa va vorbesc despre diplomatia publica din Norvegia.

 STEAG

Am ales sa va vorbesc despre diplomatia publica norvegiana pentru ca modelul adoptat de aceasta tara este aproape identic (am aflat ceva mai tarziu) cu modelul pe care l-am propus anul trecut spre implementare institutionala in Romania si care a esuat din motive pe care le vom dezvolta la un moment dat tot aici pe blog.

 Geirangerfjord_Norvegia_big

Norvegia, asadar – o tara extraordinar de frumoasa si totusi o tara a carei clima nu reuseste sa isi faca foarte multi prieteni printre europeni. Este tara care a inteles la timp ca diplomatia publica si culturala (in versiunea lor) este cheia obtinerii unei perceptii externe favorabile, as indrazni sa spun chiar o perceptie publica externa mai buna decat o arata realitatea din teren, o perceptie care sa ii ajute pe norvegieni in cele din urma sa-si atinga obiectivele si interesele in afara granitelor.

Norvegia considera astazi ca o imagine clara si pozitiva in exterior este esentiala pentru tara in perioada ce urmeaza, iar detaliile intentiilor norvegiene au si fost publicate de MAE norvegian chiar in primele zile ale anului 2013. Norvegia vizeaza vizibilitate pe scena internationala si cresterea influentei in regiune si pe spatiul international in general. De asemenea, obiectivele de diplomatie publica ale Norvegiei raman centrate pe promovarea afacerilor, a exporturilor in special, si a Norvegiei ca destinatie turistica.

Ministerul norvegian de Externe constientizeaza faptul ca nu poate atinge intreaga paleta de obiective de unul singur si lanseaza o invitatie la fel de larga catre ceilalti actori privati sau de stat in coparticiparea pe acest proiect. Acesta este de altfel mobilul infiintarii Forumului Diplomatiei Publice.

Forumul a primit insarcinari de a identifica zonele de concurenta, actorii interni cei mai viabili (de stat, ONG si privati) si totodata I s-a cerut sa construiasca platforma de mesaj strategic care sa ofere informatia adecvata diverselor publicuri tinta.

La recomandarea Forumului au fost identificate 20 de state in care Norvegia concentreaza intreg efortul de diplomatie publica, fiind asumat faptul ca lipsa resurselor face imposibila extinderea acestui grup de tari, cel putin in acest moment.

Asa cum am mai subliniat pe blogul diplomatiei publice romanesti – www.diplomatiepublica.com, este contraproductiv ca o tara sa incerce sa isi construiasca intreaga imagine si brandul de tara in jurul unui slogan care reduce practic intregul miraj al diversitatii la unul doua sau trei cuvinte. Acest lucru a fost inteles foarte bine de norvegieni, acestia spunand pe site-ul ministerului lor de externe ca Norvegia refuza sa isi transmita mesajul extern sub forma sloganului acceptand totusi ca pentru comunicarea internationala este nevoie de coordonare si de un mesaj unitar.

Ideile centrale ale diplomatiei publice norvegiene sunt:

 1. natura si plus valoare – oportunitati si responsabilitati
 2. calitatea vietii noastre – cultura si un stat sanatos care a construit societatea egalitatii de sanse.norvegia 1

De aici pornind, Norvegia si-a construit intreaga strategie de diplomatie publica – Norvegia devenind astfel pentru multe state europene un model de urmat pe acest domeniu. De ce nu, Romania ar putea si ea sa invete din experienta altor state, obtinand astfel, asa cum autoritatile norvegiene obtin, rezultate pentru tara, pentru natiune, pentru mediul de afaceri si de ce nu pentru securitatea nationala.

Succes diplomatiei publice norvegiene!

 

Dan Dima

Advertisements

One thought on “DIPLOMATIA PUBLICA NORVEGIANA

 1. Nicu Cioara says:

  Harald V, Rege al Norvegiei, cunoscut în mod comun ca Harald al V-lea al Norvegiei, sau doar Harald al V-lea (n. 21 februarie 1937, Asker), este monarhul Norvegiei. Harald V a succedat la tronul Norvegiei după moartea tatălui său, Olav al V-lea, la data de 17 ianuarie 1991. Fiu, pe atunci, al prințului moștenitor al Norvegiei, Prințul moștenitor Olav și al Prințesei Märtha a Suediei, Harald s-a născut la reședința prințului moștenitor de la Skaugum, Asker, în apropiere de Oslo.

  Harald a devenit primul prinț moștenitor născut pe pământ norvegian după nașterea regelui Olav al IV-lea în 1370. Fiind strănepotul regelui Angliei Eduard al VII-lea, Harald este plasat în linia de succesiune la tronul britanic în poziția 62. Regele Harald al V-lea este văr de-al doilea cu regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit. În calitatea sa de rege al Norvegiei, Harald este simultan și Șeful Bisericii Norvegiei.

  Regele are două surori, Prințesa Ragnhild, Doamna Lorentzen (născută în 1930), care locuiește în Brazilia și Prințesa Astrid, Doamna Ferner (născută în 1932), care locuiește la Oslo.

  Cum? poate Romania sa ajunga la standerele Diplomatiei Norvegiene cind noi avem Presedintii comunistii? da se poate cind Regele Mihai i-si va recapata drepturile furate de comunisti in 1947, abia atunci Diplomatia in Romania va avea alta imagine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: