NU CAUTATI “ROMANIA” PE BIBLIOTECA VIRTUALA EUROPEANA!

Leave a comment

May 19, 2013 by diplomatiepublica

Dan Dima Newspaper

Pentru ca este weekend si pentru ca saptamana viitoare diplomatia publica si culturala germana se va manifesta si la Bucuresti (23-25 mai 2013), cred ca se ofera ocazia de a reaminti publicului larg interesat de acst subiect cateva repere din trecutul si prezentul diplomatiei culturale romanesti.

Pana ca vremurile contemporane sa ne oblige (?!) sa infiintam si noi un Institut Cultural Roman – adica o sursa nesfarsita de frutrare, de impartire intre ai nostri si ai lor, o sursa de posturi remunerate prin strainatate dupa grila diplomatica a MAE, Romania se reprezenta in exterior, in principal, prin Ministerul Propagandei sau mai tarziu prin Ministerul Propagandei si Informatiilor. Intamplarea face ca in acele vremuri memorabile limba romana sa fi fost predata in toate universitatile de renume din Europa occidentala, iar cartea romaneasca (in limba romana) ca cucereasca inimile multora dintre intelectualii vest europeni. Au fost vremurile cand presa occidentala numea Romania drept “lider regional”…

Astazi vremurile s-au schimbat – nici Institutul nu este ceea ce s-ar fi cuvenit sa fie, nici nu exista o institutie care sa faca managementul general al mesajului romanesc transmis peste hotare si drept consecinta nici limba romana nu mai este prezenta in mediile amintite mai sus. Dar asta nu este tot.

EUROPEANA

Avem, prin voia Domnului si natura imprejurarilor, oportunitatea de a ne reprezenta singuri, dupa imaginatie, constiinta si pricepere, pe Biblioteca Virtuala Europeana, acolo unde in anii din urma daca vroiai sa cauti “Mihai Eminescu”, gaseai cateva articole in limba maghiara, iar daca dorei sa vezi cate ceva din opera lui Ion Luca Caragiale, trebuia sa te multumesti cu o dresa din Bucuresti, str. IL Caragiale nr…..

De atunci si pana astazi lucrurile “au evoluat” – uite spre exemplu daca aveti proasta inspiratie de a cauta pe Biblioteca Virtuala Europeana cuvantul “Romania”, la imagini gasiti trei modele de fluiere, unul de nai si cateva zeci de mostre de plate dintr-un ierbar, iar daca nu va este suficient, atunci puteti apela la cautarea de documente unde veti gasi prezentarea unui spectacol de teatru (obscur) de la Tg Mures, trei documente din perioada de preaderare a Romaniei la UE si mai bine de 20 de articole in limba rusa!!!

Fac precizarea ca nici astazi nu exista profesor de limba romana la scoala internationala de la Bruxelles, nu pentru ca doresc neaparat sa scot in evidenta o disfunctiune, ci pentru ca poate asa ….nesimtirea se transforma in simtire (eventual romaneasca).

Interesant este ca la evenimentul de diplomatie culturala germana exportata pe la cine are vreme de asa ceva, am vazut ca se inghesuie sa vorbeasca trei dintre cele mai rezonante marimi ale politicii romanesti. Cel mai probabil acestia doresc sa spuna intr-un cadru formal ca Romania se exprima artistic in straintate dupa voia si la intamplarea naturii dezlantuite, ca diplomatia culturala romaneasca a pierdut si ce avea prin 1920 si ca, din pacate, in Romania nu exista o institutie care sa traga de urechi letargia de la ICR si eventual sa formuleze un mesaj unitar si pentru cultura dar si pentru perceptia despre guvernarea, turismul, exporturile, migratia ori natiunea din aceasta tara. Altfel, daca nu vom constientiza halul in care ne aflam, vom deveni poligon de manevra si pentru exercitiile de diplomatie publica ale tarilor responsabile pentru trecutul, prezentul si mai ales viitorul lor.

Weekend placut!

Dan Dima

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: