PUBLIC DIPLOMACY NEWS

2

May 21, 2013 by diplomatiepublica

Dan Dima DP 9

Pentru ca in ultimele buletine PD news am vorbit despre turism si pentru ca astazi ne-a atras atentia excesul de zel al ministrului roman de resort, vom aborda in continuare aceasta tematica pentru o mai clara idee despre cum anume unele state cu potential turistic incearca sa exploateze inteligent frumusetile naturale, infrastructura corespunzatoare si expertiza in domeniul acestui tip de servicii.

 

Ministerul Turismului din India a gasit o buna solutie pentru promovarea turismului din aceasta tara – India ofera platouri de filare in tr-un cadru natural de exceptie. Astfel ca si in acest an, oficialii indieni isi ofera disponibilitatea la Festivalul de film de la Cannes. Ce legatura are acest tip de oferta cu turismul? Spun oficialii indieni ca un numar absolut impresionant de turisti au venit in india pentru a se bucura de cadrul natural in care s-au filmat mai multe pelicule indiene sau internationale.

 

Industria turismului realizat pe vasele de croaziera este in continua crestere. Tarile care au deschidere fluviala sau maritima ar trebui sa noteze undeva ca in 2013 se asteapta incasari de 36,2 miliarde de dolari din aceasta afacere, in crestere cu 4,5% fata de anul trecut – iar numarul pasagerilor in acest an se asteapta sa depaseasca 20,9 milioane de oameni.

Printre cei mai mari, cei mai experimentati si in consecinta, cei mai mari beneficiari ai pietei se numara americanii si norvegienii care, fireste pun la dispozitia clientilor o oferta de confort si itinerariu extrem de variata.

 

Industria turismului impreuna cu cercetatori si practicieni din domeniul diplomatiei publice au incercat sa se lamureasca daca Strategia 2020 a Comisiei Europene, ajuta sau nu consolidarii brand urilor de tara. Cum pentru Romania acest subiect reprezinta in cel mai bun caz o curiozitate, va propun sa tratam subiectul separat mai tarziu, intr-o scriere care sa cuprinda si cateva aprecieri ale subsemnatului.

 

Desi oficialii romani se plang, iar piata din Romania asteapta ca cineva sa deverseze turisti fara insa a se face cel mai mic (dar inteligent) efort de promovare, in Europa proiectia pietei pentru anul 2013 nu arata rau deloc.

Piata din Marea Britanie creste in ianuarie 2013 cu 21% fata de ianuarie 2012, dar este la fel de adevarat ca piata privata a investit aproximativ 50 de milioane de GPB numai in ultimii ani in brandul de tara si promovarea serviciilor de turism. Zagrebul comunica o crestere de 14% in acest an si cel mai interesant, Atena semnaleaza si ea o crestere spectauloasa a numarului celor care isi planifica o vacanta in Grecia in viitorul foarte apropiat (adica in acest an). Sigur ca indicatorii de genul bed night arata o crestere de minim 2,8%  asa cum relateaza The ECM Benchmarking Report.

 

In fine, o stire asteapta inca de ieri sa intre in fluxul nostru – Autoriatile americane, Biroul pentru Educatie si Cultura al  Departamentului de Stat au lansat de curand o aplicatie destinata acelora care doresc sa invete limba engleza de pe smart mobile. Aplicatia se numeste “American Englesh” si este gratuita.

Advertisements

2 thoughts on “PUBLIC DIPLOMACY NEWS

  1. nimrod says:

    🙂 Ca in bancul cu piticu’, desi apreciez in mod deosebit efortul pe care il faceti sa bateti saua ca poate o’ntelege ministreasa aia de zice c-o sa vorbeasca ea cu Charles sa ne treaca in herb, tre’ sa va spun ca pe mine sa nu contati… Tocmai mi-am cumparat biletele de avion pentru vacanta de anu’ asta, in cadrul proiectului personal care tine de mai multi ani, Germania Magna. Vara asta va fi Helgoland-ul, Sylt-ul, astea, plus Weserrennaisance despre care mai amintesc uneori, ca sa-i enervez, celor cu “noi nu ne vindem Sagrada Familia!”. Ce sa va mai spun? Ca la noi nimeni nu intelege ce-i aia turism si ca de aia, nu de all inclusiv, oameni ca mine isi iau, vara, lumea in cap si picioarele la spinare? D’aia zic ca va apreciez, ca faceti un efort, chit ca stricati orzu’ pe gaste, ceea ce eu, drept sa va spun, nu-mi permit ca n-am atatia bani. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: