PUBLIC DIPLOMACY NEWS

Leave a comment

June 4, 2013 by diplomatiepublica

pdgr

Cine isi imagineaza China departe de tehnicile moderne de diplomatie publica se inseala cel putin la fel de jalnic precum se inseala cei care cred ca singura maniera de promovare a Chinei moderne este propaganda. Iata si cel mai bun exemplu – prin Institutul Confucius, China scolarizeaza (in limba chineza) un numar impresionant de tineri din spatiul Asia Pacific – oameni care ulterior devin in mod cert punti diplomatice. Asa se intampla si in cazul tinerilor din Cambogia care in aceasta perioada invata limba chineza. Cursurile Institutului Confucius de la Phnam Penh nu sunt gratuite, ele costa 5 dolari de fiecare persoana, insa tinerii cambogieni care doresc sa isi continue formarea in scoli din Cina, beneficiaza de burse ale guvernului chinez. Daca initial limba chineza era privita in spatiul Asia Pacific drept o limba comerciala si de business, astazi reprezinta limba care ii ajuta pe oameni sa ramana in contact, sa compare si fireste sa aprofundeze stiinta.

 

Turcia a organizat prima editie a Social Entrepreneurship! Ce inseamna aceasta? Ca in zilele de 16 si 17 mai 2013 Ambasada SUA la Ankara, Google Turcia si Midle East Technical University au organizat un spatiu unde s-au adunat studenti din toata tara pentru a realiza timp de 24 de ore neintrerupt aplicatii soft in domeniul ingrijirii medicale, urgentelor si management ului dezastrelor, mediu, solutii pentru comunitate, solutii pentru persoanele cu dizabilitati si educatie speciala.

Iata ce a iesit:

 

Pe 6 iunie la Washington, Sub secretarul de Stat Tara Sonenshine va rosti concluziile sale cu privire la rolul diplomatiei publice la intersectia dintre planul civil si cel militar, inainte, in timpul si dupa terminarea conflictelor. Discursul doamnei Sonenshine va cu atat mai interesant cu cat se pare ca va atinge atat subiectul post confctului din Afganistan cat si situatia inregistrata astazi in Siria.

 

In fine, Grecia – spune un site de specialitate (?!), s-ar prapadi de teama ca nu isi poate rezolva problema de PR (?!) cu care se confrunta… Poate ca nu as fi dat atentie materialului daca nu ar fi fost preluat de mai multe publicatii din domeniu, insa pentru ca tot ne-a cazut in mana subiectul, ar fi interesant sa va spun, spre exemplu, ca de perceptia Greciei in strainatate se ocupa unul dintre cei mai mari specialisti in diplomatie publica – culmea, britanic si culmea, un mare adversar al comunicarii imaginii de tara exclusiv pe baza de campanii comunicationale ori PR. Din alt punct de vedere, articolul enunta de la inceput faptul ca isi propune sa gaseasca un raspuns la problemele de PR insa in acelasi timp piaptana exact parametrii care tin cel mai putin de PR si cel mai mult de diplomatia publica. Adica? Adica trateaza problema increderii externe in Grecia si a increderii cetatenilor greci in administratia din Grecia, elemente cate tin de cel de-al trei-lea vector necesar demersurilor de diplomatie publica – suportul social. Pentru a da totusi Greciei o sansa, eu fiind si un mare iubitor al acestei tari, va ofer un exemplu de spot care trateaza chestiuni ceva mai subtile de mesaj decat simpla comunicare si banalul PR:

Grecia asadar trebuie sa convinga, adica sa lucreze foarte mult la credibilitate (sa faca ceea ce spune ca face) si la reputatie (sa faca bine ceea ce isi asuma ca face).

Restul de consultanta, din pacate nu este gratis 🙂

O zi frumoasa!

Dan Dima

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: