ROMANIA: NOROC CA NU NE PASA

Leave a comment

June 5, 2013 by diplomatiepublica

Dan Dima DP 9

Evolutia PIB ului ramane in continuare dependenta de exporturile romanesti! In regula, veti spune, insa perspectivele aproape confirma ca si exporturile vor sprijini o crestere (eventuala crestere) in aceeasi masura in care participa efectiv consumul individual, agricultura sau alte ramuri.

Explicatia este una simpla – atata vreme cat exporturile romanesti nu fac obiectul unei strategii de management al perceptiei pentru produsele de origine romaneasca, pretul produselor si serviciilor exportate de romani va ramane inca multa vreme sub valoarea minima si normala de piata. Altfel spus, un brand de tara defavorabil atrage dupa sine consecinte nefaste pentru evolutia produselor si serviciilor pe piata externa – cel mai bun exemplu in acest sens este exportul de autoturisme Dacia, care se face, din pacate, mult sub pretul firesc pe care un brand de tara cat de cat decent l-ar sustine.

Oricum, problema pare sa nu afecteze siesta guvernamentala de vreme ce nici administratia de la Bucuresti nu se sinchiseste sa elaboreze o strategie cadru si una sectoriala pentru managementul perceptiei externe asupra exporturilor romanesti si nici exportatorii nu prea inteleg consecintele exporturilor in matricea “cel mai ieftin automobil de pe piata germana este cel din Romania”.

Dan Dima

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: