PASIVITATEA CHEVRON AFECTEAZA GUVERNUL, ROMANIA, SUA SI COMPANIA IN SINE

Leave a comment

June 6, 2013 by diplomatiepublica

Cred ca este deja cunoscut pentru toata lumea scandalul iscat de incercarea Chevron de a prospecta anumite zone din Romania pentru infiintarea unor eventuale exploatatii de gaze de sist.

Thank_You_Chevron

Vreau sa clarific doua aspecte inca din capul locului – nu sunt un sustinator al demersului Chevron si nici un sustinator al reactantilor (unii dintre ei, foarte putini) ecologisti, iar pe de alta parte, nu doresc sa sugerez ca sunt avizat in domeniul tehnologiilor de extractie a gazelor de sist si nici nu imi propun sa ma aglomerez in viitorul apropiat si mediu cu asemenea informatii.

Ceea ce ne priveste insa, este impactul acestui demers impiedicat, intarziat si taraganat asupra perceptiei internationale a Romaniei si asupra policy makerilor guvernamentali. Totodata interesanta este, cel putin,  atitudinea Chevron pe care o banuiam de mai multa pricepere si expertiza pe zona de pregatire a terenului de perceptie publica (interna si externa), inainte de demararea prospectiilor propriu zise.

Cei care si-au imaginat ca gestionarea cu intarziere a scandalului romanesc al gazelor de sist, mai ales ca in aceasta perioada la nivel European exista aceasta tema de dezbatere, nu va produce consecinte in planul perceptiei publice, se inseala amarnic. Cu cat scandalul se perpetueaza chiar si in forma latent obositoare in care este mentinut astazi, cu atat efectele asupra perceptiei Romaniei vor fi mai greu de anticipat si de ce nu, de reparat (daca vreodata cineva s-ar pune macar aceasta problema…).

De asemenea, trebuie sa luam in considerare doua aspecte legate de mediul concurential al exporturilor de gaze in Europa – pe de o parte, in cazul in care in Romania se vor gasi suficiente resurse de gaze de sist (si este o perspectiva aproape sigura) la care se adauga rezervele din platoul continental al Marii Negre, atunci Romania devine unul dintre exportatorii principali si un jucator de luat in seama pe aceasta piata, iar pe de alta parte, nu trebuie sa scapam din vedere un anumit raport de concurenta comerciala care se alimenteaza in fiecare zi, pe diverse spatii, intre Gazprom si Chevron, aspect care nu are neaparat ceva de-a face cu Romania.

Un alt aspect pe care Romania trebuie sa il ia in seama este acela ca incercarea de demarare a lucrarilor de prospectie si evaluare, prelungirea nejustificata a procesului de avizare guvernamentala, nu face altceva decat sa completeze un tablou extrem de defavorabil Guvernului Romaniei, dupa incercarile esuate absolut lamentabil in privatizarea Oltchim si CFR Marfa – elemente care au in comun un vector esential atat pentru economia romaneasca dar si pentru perceptia “nation brandului” Romaniei. De asemenea, tergiversarea procesului de avizare a inceperii lucrarilor nu face altceva decat sa transmita in exterior o imagine extrem de defavorabila cu privire la forta, curajul si de ce nu, capacitatea de gestiune a Guvernului insusi. Altfel spus, intarzierea unei decizii transante – fie ca este o decizie in sensul abandonarii subiectului sau una care declanseaza lucrarile de prospectie, este de natura sa aduca prejudicii imense perceptiei internationale a tarii, atat pe sectorul mediului de investitii (in randul investitorilor straini cu privire la gradul de atractivitate a mediului din Romania) cat si pe dimensiunea guvernamentala.

De cealalta parte, imi este greu daca nu imposibil sa gasesc o explicatie la starea de letargie mediatica a Chevron care asista cu mainile in san la argumentatii absolut anemice, neconsistente si repetitive din partea unor vectori cat se poate de neavizati si care deplaseaza frecvent discutia in zone fara relevanta pe acest subiect. De fapt vorbim despre o schema care descrie pe toate televiziunile romanesti o teava ce strapunge pamantul, un desen animat care descrie o explozie subterana si cam atat – ca sa nu mai amintesc de mobilizarile (de-a dreptul inexplicabile) de oameni in strada la Barlad, unde jumatate din populatie munceste in Italia si cu toate acestea la protest s-au prezentat un numar consistent mai mare decat populatia din scripte a orasului.

In tot acest peisaj parca desprins din filmele utopice, Chevron, prin reprezentanta din Romania, sta cu mainile in san, nu aduce nici un argument stiintific, nu iese in media romaneasca si mai ales nu foloseste experiente anterioare si terti care sa convinga in mod autentic, acumuland astfel o perceptie care risca sa devina aproape fatala nu numai pentru acest proiect Chevron, dar mi-e teama ca si pentru proiectele ulterioare – oricand s-ar desfasura acestea in tara noastra.

Nu doresc neaparat sa-l bag pe dracu in casa Chevron Romania, insa o prestatie atat de pasiva si neprofesionista pe aceasta problema, este de natura sa produca deopotriva prejudicii de perceptie interna si externa atat asupra Romaniei dar si SUA (tara de provenienta a Chevron) cat si asupra intereselor comerciale proprii ale companiei in regiune.

Evident, ca ma voi opri aici cu observatiile  si  sfaturile, intrucat consultanta in acest domeniu nu este gratuita. Scandalul, insa, trebuie sa se incheie cumva, daca nu la initiativa Chevron, atunci macar la initiativa Guvernului nostru – repet, aceasta insemnand ori inceperea rapida a prospectiilor, ori incheierea definitive a acestui subiect in Romania.

Dan Dima

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: