PUBLIC DIPLOMACY NEWS

Leave a comment

June 6, 2013 by diplomatiepublica

DP

Astazi incepem seria de informatii din domeniul diplomatiei publice cu o informatie al carui sens imi scapa. Contul de Twitter al Diplomatiei Publice din Turcia anunta in plina razmerita la Istambul, faptul ca premierul Erdogan isi continua vizita oficiala in Maroc si Algeria. In conditii normale o astfel de informatie transmisa pe un astfel de canal ar fi fost utila si ar fi exprimat versatilitatea diplomatiei conventionale si publice a Turciei la schimbarile si evolutiile de expresie moderne – perceptia insa este centrata de cateva zile pe proteste, care reclama tocmai elemente care tin de exercitiul politic al premierului Erdogan. Cred ca dupa un lung sir de manevre de exceptie ale diplomatiei publice turce, aceasta rateaza scopul si compromite reputatia anterioara.

Si pentru ca suntem la capitolul Turcia, mai zabovesc putin pentru a va spune ca o stire din presa occidentala informa aseara ca Politia turca a inceput actiuni de “diplomatie publica” pentru atenuarea perceptiei din ultimele zile. Mesajul autoritatilor politienesti din Ankara si Istambul este acela ca “politia nu a facut altceva decat sa raspunda unor provocari”. Daca acest exercitiu este unul de comunicare efectiva, atunci nu incape discutie, ne aflam in fata unei reactii legitime, insa daca aceasta reprezinta o campanie de diplomatie publica, atunci lucrurile derapeaza intr-o zona necontrolabila si chiar ilegitima – pe de o parte pentru ca diplomatia publica reprezinta o actiune de “soft power”, si actiunile politiei turce numai soft nu au fost, iar din alata perspectiva, este asa cum am mai spus, absolut nelegitim sa indrepti un astfel de sistem integrat de tools uri, o astfel de arma, inspre populatia domestica, iar aici ma refer la diplomatia publica.

Federatia Rusa investeste mai multi bani in diplomatia publica. Presedintele Vladimir Putin a aprobat in luna mai 2013 o creste ametitoare a bugetului destinat promovarii tarii prin diplomatie publica si culturala, de la 2 miliarde de ruble la 9,2 miliarde de ruble. Sigur ca demersul nu poate fi decat laudabil, insa Federatia va trebui sa se concentreze in aceasta perioada (pana in 2020) mai ales pe recredibilizare si reconfirmare a bunei reputatii prin elemente centrate pe politici si reforme si mai putin pe proiectarea unei imagini favorabile prin intermediul vectorului cultural. Prin forta imprejurarilor, Federatia Rusa se confrunta in continuare cu aceeasi lipsa de credibilitate cu care s-a confruntat pana acum, iar componenta culturala ramane mai digerabila in ochii occidentului decat perceptia pe politicile si realitatile guvernamentale ale Kremlinului.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: