EU PROPUN SA NU FIM CREDULI SI PROSTI!

Leave a comment

June 10, 2013 by diplomatiepublica

Dan Dima DP1

Ieri si alaltaieri, in mod special, o stire a incercat sa ocupe primul spatiu al mediei romanesti. Stirea descria posibilitatea ca in noua Constitutie sa existe “fereastra” pentru admiterea casatoriilor intre personae de acelasi sex.

Subiectul in sine nu este nou nici la noi si nici in lume, insa in sfera de influenta a bisericii ortodoxe parca respingerea este ceva mai evidenta. Si totusi…

Pentru a pune lucrurile la punct, cel putin din punctul meu de vedere, socotesc ca natiunea romana este usor, daca nu mai bine, dezinteresata de ceea ce minoritatea numeste “problema homosexualilor”. Altfel spus, atata vreme cat modul lor de viata nu interfereaza cu viata majoritarilor heterosexuali exista un raport de indiferenta pe care minoritarii il pot traduce chiar prin “toleranta” sau oricum altcumva.

Subiectul legalizarii casatoriilor intre persoane de acelasi sex este unul pe care statele il lanseaza in momentul la care considera ca se impune schimbarea agendei internationale de presa si perceptie ori atunci cand acest subiect are drept efect atragerea atentiei pentru un anumit stat, care stat ulterior incarca nota de perceptie a strainilor cu un intreg pachet de politici si mesaje menite sa creasca ori credibilitatea, ori buna reputatie.

Asa s-a intamplat in Spania anului 2005, cand la numai un an de la instalarea guvernului Zapatero a fost adoptata atat legea care permitea casatoria intre homosexuali cat si posibilitatea ca aceste “familii” atipice sa poata infia copii. De retinut ca in anul 2005 nici politica interna a lui Zapatero si nici raportarea Spaniei la Uniunea Europeana nu se aflau in cel mai bun moment.

Istoria se repeta cu Francois Hollande care dupa ce a promis Europei solutii miraculoase si francezilor o relaxare fara precedent si un nivel de trai net mai bun decat pe vremea lui Sarkozy, s-a vazut in 2013 nevoit sa isi dreaga si propria imagine dar si imaginea tarii sale in raport cu UE. Asa se face ca un alt lider socialist adopta legalizarea casatoriilor intre homosexuali in 2013, tot la un an de la instalare si tot intr-un moment deloc fericit pentru tara sa si propria cariera.

Iata-ne astazi cand Romania isi propune sa revizuiasca Constitutia si cand subiectul legalizarii casatoriilor gay se lanseaza nejustificat, comunitatea internationala fiind deja atenta la miscarile pe care Romania doreste sa le faca (fara transparenta) pe legea fundamentala, contand in ecuatie si “surprizele” anterioare furnizate de Ungaria intr-o etapa asemanatoare. Se justifica deci sa tragem acest semnal de alarma care este politica ultra liberala in domeniul casatoriilor gay? Nu prea.

Mai mult, as spune ca acest mesaj este aproape exclusiv lansat de state pentru a se obtine rezultate in plan extern – deci este inutila si contraproductiva dezvoltarea sa in plan intern.

Pana la urma de ce casatoriile gay au darul de a face audienta internationala? Simplu – din cauza dihotomiei acceptarii de catre natiuni care se poate transa cam asa – mie nu imi e comod sa imi asum asa ceva, dar este interesant sa vad la altii cum de s-a ajuns la aceasta concluzie.

Ar mai fi o ipoteza pe care insa incerc sa mi-o infranez – ipoteza potrivit careia cine revizuieste astazi Constitutia isi doreste un subiect de genul casatoriilor gay in locul unei expuneri preliminare si absolut obligatorii in spatiul extern, urmand ca dupa ratificare Romania sa prezinte si ea precum Ungaria propriile “surprize” constitutionale comunitatiii europene, iar tema regionalizarii sa acopere ceea ce ar fi trebuit sa se cheme dezbatere interna, si ea necesara in coordonate serioase si absolut obligatorie. Cine va da curs insa unei asemenea nazdravanii, se va face responsabil de faptul ca problemele serioase ale societatii vor fagocita elementele cu valoare (doar) simbolica, ramanand in cele din urma intr-o evidenta dificultate probleme care privesc intr-adevar pe fiecare dintre noi. Aceasta ar fi  o ticalosie atat de mare, incat parca vad ca cine o va pune in opera va deveni….erou national, pentru ca asa e datina la noi. Poate ar ai trebui spus aici doar ca din perspectiva credibilitatii, o astfel de aventura ne-ar face nu numai necredibili dar si nefrecventabili.

Dan Dima

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: