IATA O POLITICA VALOROASA SI CATEVA SFATURI PENTRU UN GUVERN PREA OCUPAT

1

June 14, 2013 by diplomatiepublica

dddddddd

In aceasta dimineata, in sfarsit, o veste buna mi-a atras atentia – guvernul vrea sa le incurajeze pe tinerele femei intreprinzatoare cu imprumuturi nerambursabile de pana la 10.000 Eur.

Iata! Aceste informatii intra in categoria acelora pe care Guvernul ar putea sa le utilizeze in demersurile de diplomatie publica.

Noua politica publica guvernamentala de incurajare a femeilor de afaceri atinge o categorie atat de larga de public incat probabil nici nu isi dau seama initiatorii ei de valoarea de intrebuintare pe care o are.

Sa le luam pe rand – perceptia cu privire la actul de guvernare, profesionalism – onestitate si chiar viziune, nu are decat de castigat, iar in context european o astfel de politica guvernamentala nu poate decat sa confirme determinarea executivului roman de a “tine aproape” de Agenda 2020 – deci s-ar putea consolida elemental de credibilitate. De asemenea, o astfel de politica,  promovata corect si neirosita in programe Tv interne si populiste, nu face decat sa consolideze perceptia si buna reputatie a mediului investitional dar si cu privire la gradul de atractivitate a spatiului romanesc pentru cetatenii straini care si-ar dori la un moment dat o relocare (migratia) spre Romania. Totodata aceasta politica explicata publicurilor tinta ar putea avea bune consecinte asupra perceptiei internationale cu privire la natiune, natiune care prin segmentul feminin, iata, prezinta in fata propriei administratii potential antreprenorial si poate fi recomandata in spatiul international astfel.

In mod absolut direct si indiscutabil o astfel de politica atinge si alimenteaza pozitiv jumatate din cele sase paliere pe care se formeaza si se consolideaza buna perceptie internationala.

Sigur ca aici intra in calcul cateva elemente definitorii pentru actiunile de diplomatie publica – primul dintre acestea fiind decizia Guvernului de a utiliza astfel de politici pentru obtinerea unei mai bune perceptii in mediul international si pentru a consolida pe imaginea de ansamblu atat componenta de credibilitate cat si pe aceea de buna reputatie.

Odata determinata decizia Guvernului de a se ingriji de imaginea tarii, de altfel implicit de propria perceptie internationala dar si de perceptia privitoare la fiecare dintre cetatenii acestei tari, trebuie sa se constientizeze ca acest tip de politica este totodata una cu un grad comunicatioal intrinsic, deci poate fi utilizata ca “deschizator de drumuri” sau “element de atentionare” pentru natiunile straine, alaturi de care (ori sub care) intr-un demers serios trebuiesc asezate si alte politici, reforme sau legi care si ele la randul lor sa consolideze buna perceptie generala.

Rezolvata si aceasta problema, Guvernul trebuie sa se asigure ca in cel mai scurt timp va reveni in mediul international cu noi dovezi de seriozitate si viziune in constructia politicilor publice, de ce nu, pe alte domenii, astfel incat publicul tinta international sa nu uite de Romania pana la o noua intalnire cu vestile bune de aici. Cum se va asigura Guvernul de o buna perceptie a politicilor sale? Simplu, ascultand publicul si formuland politici care sa vina in intampinarea asteptarilor acestuia.

Structural, fireste ca Romania are nevoie astazi de o strategie de diplomatie publica ce sa ofere o imagine exacta a locului in care ne aflam, a obiectivelor de perceptie pe care le urmarim si modul in care se parcurge acest traseu intre cele doua puncte. La fel de important, intr-un efort de diplomatie publica romaneasca este necesar ca societatea si mediul de afaceri din aceasta tara sa sustina indiscutabil si fara ezitare presupusul demers de remediere a imaginii Romaniei.

De asemenea, Guvernul nostru ar trebui sa isi gaseasca acei terti credibili din mediul civil si daca se poate (chiar recomandat) din mediul international care sa confirme valoarea, autenticitatea si veridicitatea mesajelor transmise din Romania.

Avand toate aceste instrumente, avand expertiza necesara, fiindu-ne practic la indemana sa operam modificari pe perceptia Romaniei, intr-un context extrem de favorabil, cand publicul tinta este cu fata la noi, nu ne ramane decat sa confirmam in ochii strainilor ca realitaile romanesti sunt net mai bune decat perceptia externa.

Sa speram ca ne trezim inainte ca realitatile sa devina la fel de “bune” precum perceptia Romaniei in exterior.

Weekend placut!

Dan Dima

Advertisements

One thought on “IATA O POLITICA VALOROASA SI CATEVA SFATURI PENTRU UN GUVERN PREA OCUPAT

  1. Stefan RADOVEANU says:

    “guvernul vrea sa le incurajeze pe tinerele femei intreprinzatoare cu imprumuturi nerambursabile de pana la 10.000 Eur.”

    ROMANII vor :

    MULT, BUN SI DEGEABA !!!

    Ce inseamna nerambursabile, sunt handicapate ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: