MARGA PARASESTE ICR. URMATORUL VA FACE CAT A FACUT MARGA

Leave a comment

June 17, 2013 by diplomatiepublica

ddddddddDesi ICR a fost transferat din subordinea Presedintelui Romaniei in coordonarea directa a …Parlamentului, se pare ca stabilitatea la sefia acestei institutii nu este o chestiune marcata de siguranta si stabilitate.

Nici nu se prea poate discuta despre stabilitate si liniste la sefia unei institutii care trimite personal in strainatate (cu statut diplomatic), in baza unei evaluari cel putin arbitrare si care imparte la fel de arbitrar fonduri  pentru “producatorii” de spirit romanesc. Ei bine, nu intentionat am omis sa enunt aici principala atributie a Institutului Cultural Roma, anume aceea de reprezentare a Romaniei prin vectorul de diplomatie culturala ca parte subsecventa a diplomatiei publice a Romaniei ci am omis pentru ca aceasta activitate, la ICR, nu exista. Sigur ca si de aceasta data se vor gasi revolutionari ai sistemului functionaresc care sa ma contrazica, dar inainte de a primi cu bucurie traditionalele injuraturi, va rog sa retineti ca in perioada interbelica Romania avea catedre de limba romana in toate universitatile relevante din Europa, ceea ce astazi ni s-ar parea o obraznicie, ca Romania alimenta cu fond de carte romaneasca toate bibliotecile si librariile europene, iar astazi lucrul acesta se intampla doar sporadic, ca in toata Europa existau romanofili iar exprimarea internationala romaneasca prin muzica, teatru si arta in general se facea de catre oameni cu relevanta in acest domeniu.

Astazi, desi diplomatia culturala este dovedita a fi una dintre cele mai pretentioase subramuri ale diplomatiei publice (este scumpa, realizeaza efecte de perceptie in intervale largi de timp si necesita indreptaea catre publicuri specifice), ea nu reuseste nici macar sa se adapteze structural la exigentele momentului. Daca despre scandaluri cu numiri la ICR am tot auzit, despre initiativa ca cineva sa aiba bunul simt de a ingriji sectorul romanesc din cadrul bibliotecii virtuale europene nu am mai auzit. Am auzit despre o multime de manevre “de palat” intre noua si vechea conducere a ICR, dar nu am auzit pe nimeni panicat ca Romania nu are un profesor de limba romana la Bruxelles. Si daca tot veni vorba de Bruxelles, poate e bine sa stiti ca vindem carte romaneasca in capitala Europei printr-o librarie patronata de bulgari. Interesant este si ca la Departamentul de Stat la Washington, cum iesi din lift, la fiecare nivel, gasesti poze reprezentative din cultura unor tari europene – Romania, in mod natural nu figureaza printre acestea…

Ca sa insir astazi ce face Institutul Goethe din Germania poate ca isi are sensul insa stiti si voi din postarile anterioare ca institutul german ….face in asa fel ca promovarea Germaniei in Romania sa se faca pe banii Guvernului roman ai Senatului si fireste ai ICR. Sa va mai spun care sunt rezultatele chinezilor de la Institutul Confucius? Gigantice oe un spatiu cat jumatate de lume! Ori rezultatele francezilor de la Institutul Francez? Nu, exemple ar fi o multime si din ele oricum nu suntem dispusi sa invatam nimic, asa ca nu mai pierdem vremea.

De altfel, ca sa fim sinceri pana la capat, ca este vorba despre Patapievici, despre Marga sau despre altul care va veni sa rontaie din biscuitii de la ICR, niciunul dintre ei nu poate sa aduca rezultate bune si masurabile pana ce o institutie tutelara serioasa, deci nu Senatul, va reusi sa desfasoare o strategie multi sectoriala de diplomatie publica si in cadrul careia sa existe o strategie subsecventa de diplomatie culturala cu obiective legate de reprezentarea Romaniei intr-o versiune comuna cu versiunile celorlalti vectori de comunicare externa.

Din pacate, plecarea lui Marga de la ICR este la fel de importanta precum venirea lui la aceasta institutie si cu nimic diferita de plecarea lui Patapievici. Fara azimut, oamenii acestia se plictisesc si incearca sa se faca utili prin gesturi exclusiv functionaresti.

Dan Dima

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: