PUBLIC DIPLOMACY NEWS

Leave a comment

June 17, 2013 by diplomatiepublica

dddddddd

Prima dintre stirile noastre este aceea ca diplomatia publica din Turcia incearca disperat sa salveze ce se mai poate salva din perceptia publica externa afectata de interventiile politiei pentru restabilirea ordinii in aceasta tara, mai cu seama in Istanbul si Ankara. Acest lucru poate fi observat  din numarul extrem de mare de postari si repostari ale mesajelor oficialilor turci prin intermediul conturilor Tweeter apartinand Oficiului pentru Diplomatie Publica si coordonatorului acestuia, domnul Cemalettin Hasimi. In mare parte continutul acestor postari se refera la elementele de mesaj transmise in diverse ocazii de catre PM Erdogan, mesaje care se pare ca nu sunt neaparat si cele mai credibile si deci eficiente, insa postarile referitoare la derularea evenimentelor si calendarul intalnirilor dintre oficialitati si protestatari sunt de natura sa transmita pe de o parte un grad ridicat de disponibilitate institutionala dar si  perceptia ca evenimentele din Ankara se deruleaza in deplina transparenta. Elementul atipic in acest caz este acela ca pana acum eram obisnuiti sa regasim instrumentul “social media” in utilizarea maselor (protestatarilor), astazi insa, vedem ca administratia turca a furat startul si daca nu reuseste sa construiasca neaparat perceptia unei administratii asediate conjunctural, macar este capabila sa realizeze un echilibru comunicational  menit sa proiecteze in exterior o imagine de ansamblu destul de clara. Urmarim evenimentul.

Omenirea a sarbatorit la sfarsitul saptamanii trecute 50 de ani de la prima descindere a femeii in spatiu. Decizia rusilor de a trimite o femeie in spatiu pare sa fi fost una extrem de inspirata si care anticipa oarecum vigoarea miscarilor feministe ce urmau sa se exprime din ce in ce mai nuantat in societate. Asa se face ca astazi, insasi sefa diplomatiei publice americane, doamna Sonenshine aminteste si saluta de la Washington acest eveniment, desi prima femeie cosmonaut nu a fost de origine americana.

DP

Nye, omul de numele caruia se leaga notiunea de “soft power” a incercat sa explice de ce nu este posibil ca in perioada imediat urmatoare omenirea sa se afle intr-un conflict mondial de proportii. Nye descrie matricea amenintarii chineze si mesajele pe care China doreste sa le “planteze” in constiinta americanilor in cheia contextului antic al Troiei ori intr-o cheie oarecum asemanatoare momentului la care forta economica si amenintarea germana crescanda producea temeri si ingrijorare in randul societatii britanice intre cele doua razboaie mondiale – ambele fiind etape preliminare declansarii unor conflicte devastatoare pentru omenire. Daca economia Chinei creste vazand cu ochii, iar America se vede nevoita sa recunoasca o competitie extrem de dura din acest punc de vedere – astazi temerile din trecut se metamorfozeaza intr-un soi de ambitie americana de a nu se lasa mai prejos la are se adauga un element net favorabil americanilor si care in ce priveste China, in viziunea lui Nye, nu da semne de revirimet – perceptia publica externa. Altfel spus, daca din perspectiva economica astazi China bate SUA, in ce priveste prceptia externa, credibilitatea si dexteritatea utilizarii soft power sunt elemente net favorabile americanilor. Asadar, Nye le sugereaza celor care prevestesc o noua conflagratie mondiala sa priveasca intreg tabloul si sa formuleze concluzii ceva mai prudente.

Iranul pare sa ofere din perspectiva perceptiei externe o surpriza de proportii  – alegerile prezidentiale par sa il confirme ca si castigator pe moderatul Hassan Rohani. Ahmadinejad, cel pe care opinia publica internationala il considera un dictator de neclintit din fruntea acestui stat, se vede astfel detronat, iar era sa apune la fel de fulgerator precum a si inceput. Ceea ce insa se stie mai putin in lume, iar diplomatia publica din acesta tara ar trebui sa accentueze pe viitor, este faptul ca iranienii sunt un popor educat – intelectualii iranieni fiind unii dintrei cei mai de profunzime eruditi ai mapamondului. De asemenea, Iranul sub Rohani trebuie sa abandoneze rapid discursul referitor la Ahmadinejad, adica la trecut, incepand sa construiasca imediat o imagine pozitiva asupra functionalitatii statului si reconectarii acestuia la sistemul relational international. Poate ar fi interesant de vazut si care sunt consecintele acestui rezultat electoral de-a dreptul spectaculos pentru administratiile occidentale care pana acum erau dispuse mai degraba sa actioneze in forta pentru detronarea fostului dictator decat sa astepte o solutie electorala.

In fine, ultima stire este ca inginerii Google lucreaza in acest moment la un sistem care sa elimine pe cat posibil transmiterea de imagini pornografice cu minori. Lupta se pare, este atat de importanta pentru Google incat cei de aici sunt dispusi chiar sa colaboreze deschis cu alte companii, retele ori motoare de cautare concurente pentru atingerea obiectivului altfel just si legitim.

 

  

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: