ACCIDENTE CATASTROFALE PENTRU IMAGINEA ROMANIEI

1

June 25, 2013 by diplomatiepublica

dddddddd

Sigur ca momentul poate parea nu foarte potrivit pentru a discuta in termeni  tehnici despre doua dintre evenimentele care au produs efecte de perceptie internationala legate de tara noastra, insa, dincolo de tragismul momentului, cu certitudine trebuiesc facute cateva evaluari.

 Primul dintre evenimentele puternic mediatizate in ultimele 24 de ore este teribilul accident produs duminica in Muntenegru, unde un autocar plin de turisti romani s-a prabusit de pe un pod, de la o inaltime apreciata de peste 40 m si in urma caruia 18 persoane si-au pierdut viata.

Fara dubii, se pare ca vina pentru producerea acestui carnagiu rutier apartine soferului roman si oricat de mult ne-am dori sa nu existe o astfel de vina, ea a fost, din informatiile de pana acum si din consemnarile presei internationale confirmata chiar de politia muntenegreana. Acest fapt produce o perceptie extrem de defavorabila in exerior, o perceptie care intareste alte perceptii pasagere si instantanee, la vremea lor, construite in timp in urma altor evenimente rutiere cu autori soferi de autocar de nationalitate romana pe soselele europene.

Nu stiu daca toata lumea este la curent cu o perceptie de multa vreme construita si bine consolidata, anume ca soferii turci de tir si autocar sunt recunoscuti ca fiind extrem de vitezomani si imprudenti – se pare insa ca si noi romanii atacam aceasta nefericita pozitie in clasament iar ultimele evenimente nu fac decat sa confirme acest lucru.

Desi in diplomatia publica nu se prea intalnesc situatii de formulare sau consolidare a unei perceptii pe matricea legii compensatiilor – atunci cand exista un cuplu de actori si este posibila realizarea unei comparatii intre ei, efectul de consolidarea a unei perceptii se multiplica si se polarizeaza extrem de dramatic in sensul ca cel cu perceptie mai buna isi multiplica efectul iar cel cu perceptie mai slaba, isi consolideaza si el perceptia dezavantajoasa. Este si cazul in care, iata, in media romaneasca se vorbeste despre multiplele cazuri in care pe sosele noastre,  in urma accidentelor, putini sunt aceia dispusi sa se opreasca si sa ofere altruist o mana de ajutor, in vreme ce in muntenegru, iata, oamenii au coborat pe franghii pentru a-i salva pe turistii romani si au facut cozi interminabile la spitale pentru a-si dona sangele necesar in operatiunile de salvare a victimelor, multe dintre acestea aflandu-se in stare critica.

muntenegru 0

Un alt element demn de luat in seama este acela ca medicii muntenegreni au dat dovada atat de profesionalism si determinare cat si si de un spirit umanitar aproape disparut in multe locuri din civilizata Europa – doctorii si asistentele de acolo plangeau la propriu ca nu au reusit sa salveze mai multi romani. In compensatie, inca de ieri auzim pe canalele noastre de media cum Raed Arafat s-a deplasat la Podgorica pentru a evalua (?!) ceea ce de mult era demarat, pentru a verifica daca medicii muntenegreni ii trateaza corespunzator pe romanii accidentati.

 muntenegru 2

Mi-a mai atras atentia faptul ca oficialii sarbi si muntenegreni au evaluat in primele jumatati de ora situatia, care prin institutii, care la fata locului si au degajat zona pentru a lasa echipele de salvare – pompieri, politisti, militari si medici sa isi faca treaba. In compensatie, de ieri marimile Romaniei se rostogolesc de la o televiziune la alta (evident in Bucuresti) ori se plimba prin fata camerelor de luat vederi romanesti de la Podgorica – unii chiar facand sacrificiul suprem de “a cancela” participarea la CAE – CAG in Luxembourg.

Vedem asadar pe toate posturile de televiziune muntenegreni mobilizati institutional ori voluntar cu masini specializate ori masini particulare si chiar dube de marfa care transporta ranitii romani la spital, iar in compensatie Baza Aeriana 90 trimite si primeste de ieri continuu hipopotami aerieni care vantura norii intre noi si Muntenegru fara insa a se vedea un rezultat macar comparabil cu cel al autoritatilor muntenegrene la care rezultatul factual se vede.

Prin ce ne remarcam? Fireste printr-un sobor de preoti la Curtea de Arges, bani de la guvern ca ajutoare de inmormantare si alte gesturi simbolice pe care le facem, fireste, nu pentru a produce efecte reale, nu pentru a transmite un mesaj de seriozitate si suferinta decenta in exterior ci pentru a face tipica noastra paranghelie de comunicare in interior pentru un public care, cel putin pana la aceasta ora, nu dezaproba in nici un fel circul.

muntenegru

Daca duminica la ora 17.00 s-a produs accidentul, cu toata mobilizarea romaneasca de tara UE cu avioane disponibile pentru show uri de televiziune, medicii romani ajung in sfarsit pentru a prelua pacientii raniti abea marti la ora 11.00. De asemenea, daca de ieri dimineata ministrul de externe roman face planton, el stie de ce, la Podgorica, nici la aceasta ora rudele din Romania nu au o certitudine in ce priveste identitatea ranitilor ori a celor decedati.

Spuneam ca, din nou, mesajul autoritatilor romane se indreapta catre interior, iar exteriorul ramane descoperit. Din nou, fara a exista masuri de consistenta evidenta, avem de-a face in cascade cu gesturi simbolice care par oarecum stranii intr-o astfel de situatie ca sa nu mai spun ca par chiar derizorii in comparatie cu gesturile ferme si vitale ale muntenegrenilor. La toate acestea se adauga faptul ca acest incident este legat de unul dintre vectorii cu care Romania ar fi trebuit sa patrunda in mediul public international, anume serviciile de turism, chiar daca evenimentul, de data aceasta nu s-a produs pe teritoriul nostru, insa s-a produs din cauza unui prestator de servicii turistice din Romania.  Concluziile despre perceptia pe care ne-am facut-o cu acest nefericit prilej ramane sa fie judecata de fiecare dintre voi. Eu pot spune doar ca toate aceste stari de fapt vazute cu proprii ochi ne decredibilizeaza.

DP

Aud de asemenea ca o eventuala sanctiune a Stelei ar insemna o tragedie pentru club, o tragedie financiara pentru cei care patroneaza si administreaza intreprinderea, o tragedie pentru suporteri, insa nu am auzit pe nimeni vorbind despre consecintele de perceptie pe care le are cuplul de evenimente – arestarea patronului Steaua pentru mita si sanctionarea clubului cu excluderea din competitiile europene, in ce priveste perceptia publica a Romaniei.

becali

Multi dintre noi care calatorim in strainatate, suntem surprinsi sa aflam cat de multe stiu strainii despre noi, mai ales prin intermediul sportului romanesc si in mod special prin intermediul fotbalului din tara noastra. Fenomenul este oarecum asemanator cu cel produs la schimburile de studenti intre universitati din state diferite. Aici fiind vorba insa, despre jucatori de fotbal traficati pe toate meridianele, oameni de la care suporterii au prmanent si in perspectiva asteptari si totodata oameni cu o expunere publica extrem de consistenta, sigur ca ei devin vectori de diplomatie publica si mesageri ai Romaniei pe diverse continente. Acesti vectori devin de cele mai multe ori responsabili de perceptia pe care o transfera catre tara lor natala.

Diferenta, poate cea mai evidenta, este cea care se observa in diferenta dintre renumele lui Gheorghe Hagi si cel al lui Adrian Mutu, amandoi performand in plan sportiv, insa avand profiluri diferite, daca nu antagonice in plan social.

Simplificand lucrurile va voi spune doar ca vectorul pe care Romania ar fi trebuit sa il utilizeze pentru a se promova, odata cu acest concurs de imprejurari nefericite nu numai ca se compromite aproape ireparabil, dar compromite si reputatia Romaniei pe un anumit, extrem de consistent, segment de public international.

Din pacate, asa stau lucrurile si nimic nu pare sa incerce sa imbunatateasca perceptia noastra in strainatate, ba din contra.

 

Dan Dima

Advertisements

One thought on “ACCIDENTE CATASTROFALE PENTRU IMAGINEA ROMANIEI

  1. […] Pentru blogul nostru toate aceste initiative sunt vesti bune, deoarece intre diplomatia publica si comunicarea institutionala pe plan intern exista o legatura indisolubila, atat cu efecte de potentare reciproca, cat si cu posibile influente negative. Pentru a exemplifica, revin asupra tragediei din Muntenegru, atunci cand Andreea a scris articolul despre modul in care Ministerul Aafacerilor Externe a comunicat in mediul online despre aceasta, iar pe diplomatiepublica.com puteti gasi o analiza despre perceptia externa asupra Romaniei in urma acestui accident. (https://diplomatiepublica.com/2013/06/25/accidente-catastrofale-pentru-imaginea-romaniei/) […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: