ABANDONAREA NABUCCO NE POATE FACE MAI MULT BINE DECAT RAU!

1

June 26, 2013 by diplomatiepublica

Dan Dima DP 9Nu stiu cum se face ca, in general, noi insine suntem cei mai distructivi cand este vorba despre schimonosirea propriei noastre imagini.

Stire bomba: Nabucco nu se mai face! Bun si?

Aud spunandu-se la televizor ca Romania “intepata” de Nabucco si-ar fi capatat independenta energetica, de parca gazele trimise pe conductele acelea ar fi venit de la noi din tara si nu din Azerbaidjan. Nu prieteni, este vorba doar despre diversificarea surselor de import ale Romaniei, diversificare care daca s-ar fi produs ar fi fost un asset bun pentru noi.

Intamplarea si forta imprejurarilor ne obliga, de acum, sa reinventariem, sa reevaluam, sursele noastre interne de energie, generoasele resurse de gaze naturale cu care in stare de neexploatare am putea juca un rol extraordinar de important in exterior. Da, ati auzit foarte bine – in stare de neexploatare si doar evaluate, cu perspectiva de a fi exportate la un pret distrugator pentru furnizorul traditional de la capatul conductelor South Stream ar stramba respectivele tevi instantaneu ca sa intepe si teritoriul nostru. Cum este posibil? Simplu – asa cum a fost posibil ca Cehii (o poveste auzita la Radu Golban) sa incaseze de la UE mai multi bani pentru a nu pune in exploatare o centrala atomo electrica, decat ar fi castigat aceiasi cehi din producerea curentului electric acolo.

Atentie asadar la abordare si poate mai important, atentie la felul in care in astfel de situatii apar tot soiul de opinii “interesate” prin media si care aduc indiscutabil atingeri impardonabile politicii externe a Romaniei. Fie vorba intre noi, nu de dibacia diplomatilor romani a tinut decizia de a se face sau nu Nabucco, ci de alte aspecte pe care, cu voia dumneavoastra, nu le-as dezvolta aici.

Dan Dima

 

Advertisements

One thought on “ABANDONAREA NABUCCO NE POATE FACE MAI MULT BINE DECAT RAU!

  1. Adeline says:

    Da, imi place acest mod de a vedea lucrurile. Nu am ce spune mai mult decat si eu gandesc in aceeasi irectie. E un fel de egoism constructiv.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: