ATENTIE, NE DISTRUGEM IREMEDIABIL PERCEPTIA EXTERNA!

5

July 7, 2013 by diplomatiepublica

dddddddd

Pentru ca am promis unor cititori interesati de ultimele evolutii ale perceptiei publice internationale a Romaniei in strainatate, iata, astazi vorbim despre consecintele de perceptie care se inregistreaza in urma ultimelor scandaluri legate de organizarea si desfasurarea examenului de Bacalaureat 2013.

Mai intai de toate trebuie sa punctam o realitate care ne avantajeaza oarecum – daca ceva ne mai poate avantaja in aceasta chestiune – faptul ca media straina a reliefat intr-o prea mica masura incidentele legate de organizarea examenelor de absolvire a studiilor liceale din Romania, iar aici ma refer atat la fraudarea in sine a acestor examene cat si la interventia organelor statului, chemate sa restabileasca ordinea de drept si sa puna in executare solicitarile procurorului care investigheaza respectivele infractiuni. E drept, presa straina nu s-a ocupat pana in acest moment nici de instigarea autoritatii executive la nesupunere in fata legii statului presupus a fi “de drept”, nici de amestecul fatis al vectorului politic in activitatea si independenta justitiei si nici de suportul reciproc si bolnavicios pe care si-l ofera astazi in Romania Premierul si o anumita categorie de populatie care prefera sa isi cumpere “performantele in educatie”. Spre marele nostru noroc, deocamdata toate aceste aspecte au ramas inca nedezbatute si neaduse in atentia publicului strain de catre media straina.

La aceasta stare de fapt a contribuit o anumita atitudine noua a presei din Romania care nici ea nu a ramas consecventa in a pleda cauza unor examene corecte, cauza dobandirii unor diplome de bacalaureat care sa reflecte nivelul de cunostinte al absolventilor ci mai curand s-a ocupat de a cantari daca interventia autoritatii statului in aceasta chestiune a fost legitima sau nu, corecta din punct de vedere procedural, ca in final totul sa derapeze in zona unui blam unanim presa romaneasca – mediu politic guvernamental si parinti suspectati ca au platit pentru ca elevii sa obtina in mod necinstit niste diplome – la adresa procurorilor si politistilor chemati de statul de drept sa restabileasca ordinea de drept.

Sigur ca in aceasta chestiune, cel putin la nivel teoretic, cateva paliere se afla in fata unui risc iminent de depreciere a perceptiei publice externe, iar acestea sunt: statul roman (care se dovedeste incapabil sa organizeze examene corecte), invatamantul romanesc (ale carui diplome se obtin prin mita si coruptie, deci nu valoreaza nimic) si nu in ultimul rand societatea (care prefera sa beneficieze de posibilitatea cvasiasumata politic de guvernanti de a mitui in detrimentul mijloacelor corecte si cinstite prin care cineva isi poate dobandi unele lucruri – aici fiind vorba despre certificari in domeniul educatiei).

Spuneam ca statul roman se afla din nou in situatia de a se decredibiliza intrucat este acelasi “stat” asupra caruia, in urma cu fix un an de zile, s-a dat un asalt fortat si fara precedent, calcandu-se practic in picioare echilibrul intre institutiile statului si independenta institutiilor statului de drept pentru obiective de grup, acelasi “stat” reprezentat de o anumita categorie de politicieni discreditati de Occident, inca nereabilitati in perceptia publica si institutionala occidentala, statul european poate cel mai condamnat de instantele internationale, statul care practica, in opinia occidentalilor in mod constant un mesaj dublu. Este vorba despre acelasi stat care risca sa se discrediteze astazi, este statul care “se lupta” de ani de zile cu coruptia si care este foarte departe de standing ul de a dovedi determinare in a sustine independenta justitiei, statul incapabil sa privatizeze in mod onest obiective economice precum Oltchim, statul care pe de-o parte se foloseste in discursul public de Parteneriatul Strategic cu SUA, insa pe de alta parte isi doreste un Parteneriat Strategic de acelasi fel cu China (?!), statul care isi chinuie invalizii pentru a le scapa cativa bani sub forma ajutoarelor sociale, statul care a aflat prea tarziu despre tragedia din Muntenegru, statul pe care nu il intereseaza opinia Europei, statul care incurajeaza euroscepticismul (evident cu banii Europei in buzunar), statul neperformant…, iar exemplele ar putea continua la nesfarsit.

Bineinteles ca perceptia acestui stat ar fi trebuit sa fie cu totul alta, ca statul nostru ar fi trebuit sa depuna toate eforturile posibile si imposibile pentru a se recalifica in ochii lumii, pentru a se recredibiliza si fireste ca obiectivul de recredibilizare se atinge exclusiv prin consecventa, uneori dureroasa, dar care iata, este abandonata in favoarea discursului intern populist.

In ce priveste invatamantul – sigur ca acesta a avut in permanenta de suferit in ultimii ani pe palierul perceptiei publice internationale din pricina cazurilor de coruptie, subfinantarii, degradarii disciplinei in actul de educatie si nu in ultima instanta, din cauza zecilor de modificari de substanta  din procesul de invatamant din Romania. Pe de alta parte, nimeni, dar absolut nimeni nu s-a mai preocupat de promovarea invatamantului romanesc in strainatate, nici macar pe spatiile unde invatamantul din perioada comunista reprezenta o reala si autentica atractie.

Vorbim aici despre un invatamant care, asa cum au scris zeci de publicatii straine, este suspectat ca i-ar fi daruit Premierului Romaniei o diploma de Doctor in urma “elaborarii” unei lucrari de doctorat in mare masura plagiata, copiata, adica, furata din alte lucrari. Astazi decizia justitiei arata ca lucrarea de doctorat a lui Ponta nu reprezinta un plagiat, insa volumul urias de media internationala care a preluat aceasta stire comparata cu media care a dezmintit stirea, fondul unei perceptii de tara in care coruptia este cel putin un fenomen cunoscut si iata, acum felicitarile pe care le transmite Premierul Ponta de la masa Guvernului pentru isprava organizatorilor examenelor de Bacalaureat 2013 si interventia sa brutala in independenta justitiei pentru amanarea audierilor celor suspectati ca au mituit pentru obtinerea diplomei de bacalaureat, au in ansamblu un impact devastator in perceptie externa. Cui i-ar mai trebui o diploma de doctor in stiinte obtinuta in Romania, stiindu-se ca exista suspiciuni reale si vocal exprimate cu privire la modul de dobandire in aceasta tara? Cine ar mai veni in Romania sa studieze stiindu-se ca aici profesorii iau spaga si ca exista riscul de a te trezi, vinovat sau nevinovat, in fata justitiei? De vreme ce aproape nici un strain nu mai vine in Romania sa studieze, se pare ca nimeni nu mai doreste sa isi complice prezentul si viitorul cu renumele invatamantului romanesc.

In fine societatea – ultima dintre cele sase criterii de perceptie cu privire la brandul de tara, a putut fi vazuta opunandu-se ca politia sa audieze suspecti, a putut fi vazuta ca “in principiu” ar fi de acord cu respectarea si aplicarea legii, dar nu in cazul lor, a putut fi vazuta invocand eternul vinovat “Europa” si a mai putut fi vazuta in altercatii directe si fizice cu cei chemati sa restabileasca ordinea de drept, in statul presupus de drept. Este societatea care confirma in ochii strainatatii ca indiferent daca statul lupta sau nu cu coruptia, ea ramane sa sprijine acest flagel cu rezultatele vizibile pentru oricine. Siigur, “sa nu generaliza”, insa perceptia dragii mei, asa cum v-am spus de zeci de ori si o voi mai spune, se construieste pe confirmari – pe aspecte incontestabile, aproape materiale pe care receptorul le vede – se convinge de realitate si mai apoi crede cu tarie in ceea ce a vazut. Imi poate spune cineva daca exista vreo confirmare intre continutul articolelor despre infractionalitatea romaneasca de la …Londra, sa spunem, si scenele din fata liceului Bolintineanu?

Eu cunosc raspunsul si mai mult, cunosc mecanismul pe care se deruleaza procesul de comunicare externa a Romaniei. Faptul ca noi nu ne propunem sa comunicam, ca nu ne preocupam institutional pentru a ne ameliora cat de cat perceptia in strainatate nu inseamna ca nu comunicam. Din pacate, comunicarea Romaniei in exterior se face haotic si necontrolat, natura comunicarii facand posibila transmiterea de mesaje la intamplare, de cele mai multe ori negative, in cele mai multe cazuri in cele mai contagioase zone de dispersie a informatiei.

In ultimul an de zile, fara sa invoc argumente politice, care, cum bine stiti, nu ma privesc, am reusit sa ne decredibilizam atat la nivel guvernamental, cat si pe paliere esentiale precum economia, investitiile, exporturile, gradul de atractivitate pentru relocare in spatiul romanesc, in domeniul educatiei si al invatamantului, in domeniul promovarii culturii si patrimoniului cultural romanesc, in domeniul turismului care a ajuns o ruina si nu in cele din urma, iata, nici perceptia cu privire la natiune, la societatea romaneasca nu se plaseaza intr-o zona foarte convenabila. Tragedia situatiei insa consta in faptul ca noi oferim necontenit confirmari care consolideaza perceptia dezastruoasa iar pe fondul unei preocupari internationale in ce ne priveste se gasesc suficienti terti credibili care confirma la randul lor ca perceptia cu privire la Romania nu este o intamplare.

Dan Dima

Advertisements

5 thoughts on “ATENTIE, NE DISTRUGEM IREMEDIABIL PERCEPTIA EXTERNA!

 1. Elena says:

  Citind ce scrieti am inteles asa ,eu, o anonima care va aprecia si care schimba telecomanda decand cu UNPR-ul cand va vede.Zicerile presedintelui de la digi au fost sugerate de consilerul care se numeste Cristian Diaconescu.Si am mai inteles ceva;ca lovitura de la acel liceu a fost cat s-a putut pregatita in culise pentru a avea motiv sa mai atacati guvernul.Nu prea v-a iesit atat cat ati dorit ,nu ?Altfel nu s-ar explica interventia lui Funeriu, a presedintelui si a dumneavoastra in acest articol cu exprimari de virgine in ale invatamantului.Ce abject sa folositi sufletele unor tineri in lupte politice dar nu conteaza o faceti sa pastrati perceptii externe ,nu?, perceptii demolate numai in acest an,oare asa o fi?

  • Patrick says:

   Dna Elena, știți ce sunteți?
   Vă spune eu: o spălată pe creier!
   Prea multă Antena, prea mult privit la tv, prea multă ură.
   Prea puțină minte și gândire proprie. Dacă nu cumva – ioc!
   Păcat!
   Bănuiesc că vă îndreptați către pensie, după exprimarea (destul de aproximativă) în limba română.
   Dar le țineți partea infractorilor! Cu tărie și „principii”, cum să nu!?

  • Marturisesc ca nu am prins ideea. Oricum, multumiri pentru efort! 🙂

   • IRINA says:

    Opinii şi opinii . UNOR unde te-ai ascuns ? Politic 🙂 Am în vedere vechi membri , ca domnul Sârbu . Of, ce de-a vise de schimbare a ţării ăsteia la faţă. Nu o fi ca la Biserică , dar măcar oarecum . Sunt sigură că zona de liberali de stânga se coagulează, asta dacă domnii Ponta şi Crin Antonescu se declară o dreaptă reală şi nesocialistă . Am în vedere întreaga serie de măsuri populiste a GUVERNELOR BOC, CUM LE-A DENUMIT PRESA ŞI NU NUMAI .

 2. Nicu Cioara says:

  Schimbati sistemul fost comunist cu Regalitatea in orice tara unde exista Rege nu este Comunism Romania niciodata nu i-si va reveni pe plan International cu fosta Mafie securista comunista poporul trebuie sa se trezeasca si se va trezi intr-o zi, atunci Romania va fi cu demnitatea ei de neam Romanesc Dumnezeu sa ajute poporul Roman sa scape de acest CANCER SECURIST COMUNIST

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: