T’as pas une invit’? – O COLA DE ZIUA FRANTEI!

Leave a comment

July 11, 2013 by diplomatiepublica

Dan Dima DP 9Care 14 iulie? Aceasta ar trebui sa fie intrebarea legitima venita din partea unora care au bunul simt de a se fi mobilat, cat de cat, intelectual inainte de a da buzna sa  le consume protocolul de ziua nationala. Raspunsul la aceasta intrebare scurta este la fel de scurt – “ambele date de 14 iulie”.

De ce asa? Pentru ca Franta sarbatoreste la 14 iulie atat 14 iulie 1789 – “la prise de la Bastille” (asaltul Bastiliei), dar si 14 iulie 1790 – moment in care, formal, Franta adera in totalitate si ireversibil la noua ordine statala.

vive

Acum, daca s-ar accepta o opinie personala din partea mea, va voi spune ca cea mai legitima data este 14 iulie 1790 – data la care Franta puncteaza definitiv atat impotriva totalitarismului, dar si pentru egalitate, fraternitate si libertate, momentul Bastilia ramand astfel numai scanteia care urma sa declanseze explozia sociala.

Evident ca acestea sunt nuante, iar intr-o tara in care 44,2 % nu aduna mai mult de 8 clase, si aici nu ma refer la Franta…. este oarecum ridicol sa soliciti din partea liderilor politici sa cunoasca asemenea lucruri. In fine…

Balloons in the colors of the French flag in front of the Eiffel Tower

Astazi pentru francezii din Franta, 14 iulie inseamna o zi libera, defilarea armatei pe Champs Elysee si in mod obligatoriu o masa buna, de sarbatoare. Pentru expati, insa, momentul este unul in care au sansa de a profita de deschiderea unei institutii a statului francez, au sansa de a da mana cu ambasadorul, au sansa de a petrece cateva momente speciale in spatele zidurilor ambasadelor franceze din intreaga lume.

14_juillet_2012

Imaginea, din pacate, nu ramane constant idilica in timp intrucat si societatea franceza functioneaza pe network ing si simpatii, deci nu toata lumea este invitata la chermeza si adesea auzi in perioada aceasta intrebarea “T’as pas une invit’?”

Spuneam ca vremurile s-au schimbat iar criza a schimonosit si ea astfel de momente. Spre exemplu, lipsa banilor pentru organizarea receptiilor de Ziua Nationala a Frantei favorizeaza un nou obicei, pretins a fi si un fel de diplomatie publica – sponsorizarea din ….patriotism. Asa se face ca pe ideea acestei “diplomatii publice” franceze multi ambasadori apeleaza la bunavointa companiilor  care opereaza in zona si care, de cele mai multe ori raspund afirmativ. Nu am pus insa intre ghilimele termenul de diplomatie publica si am procedat asa pentru ca adesea se pot consuma la acest gen de evenimente “frantuzesti” cantitati importante de Coca – Cola, ca sa nu mai spun ca sampania se inlocuieste adesea cu spumant local.

Acest gen de rateuri, aproape inevitabile, vin sa alimenteze o alta fatalitate a Zilei Nationale a Frantei – faptul ca Statele Unite ale Americii sarbatoresc Ziua Nationala cu 10 zile inainte. Avand in vedere ca masa de invitati locali este cam aceeasi iar diferenta de forta intre SUA si Franta se cam simte in meniuri, o comparatie devaforabila Frantei se face aproape inevitabil. Asadar Franta, tara mancarurilor si bauturilor fine, participa la competitia Zilelor Nationale asumandu-si aproape automat, in permanenta, locul doi.

Vive la France!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: