MAREA BRITANIE SI GESTIUNEA MIGRATIEI

1

July 29, 2013 by diplomatiepublica

Dan Dima DP 6Desi este destul de greu sa ne facem loc printre subiectele care fac prima pagina a presei romanesti, ne tinem totusi firea si ne aplecam asupra unor noi semnale transmise de catre media din Marea Britanie.

Cred ca este corect sa semnalam un fapt pe care l-am anticipat acum cateva saptamani (cinci la numar) atunci cand aflam din gura unui consilier municipal de la Londra ca “the city” pune la bataie 500.000 de Lire intr-un program adresat migrantilor (fara a se da o nationalitate predilecta a acestora). Am spus atunci ca pe langa ridicolul sumei in sine, mi-e teama ca se va apela din nou la reteta “de succes” prin care rromii cersetori sunt imbarcati in avioane, trimisi acasa si care se intorc (fireste) in mai putin de doua saptamani in Marea Britanie. Nu am terminat de gandit bine schema ca ne trezim pe site uirile ziarelor britanice cu editoriale maraton, reportaje si alte productii complexe din care rezulta practic si obiectiv un singur lucru – campania sau programul lor nu a dat nici un rezultat.

O alta nazbatie cu tenta politica, dar despre care nu s-a vorbit deloc in presa noastra, apare la sfarsitul saptamanii trecute in The Guardian – un articol interesant semnat de Zoe Williams  – “The Home Office anti – immigrations billboards are just publicity stunt”. Pe scurt, panouri inutile prin care migrantul aflat ilegal in UK ar trebui sa se sperie: “Esti in UK ilegal? Mergi acasa sau te vei confrunta cu arestarea!” – Ridicol! Mesajul continua: “Saptamana trecuta au fost operate 106 arestari in cartierul (zona) dumneavoastra!”. Evident ca cine merge in UK penstru a sta ilegal nu da doua parale pe aceste panouri inutile, ca sa nu mai spun ca de cateva saptamani bune ei tot opereaza cate “106 arestari in zona dumneavoastra”. Este clar ca e un mesaj politic de uz intern, un mesaj care in cel mai bun caz are darul de a ostiliza si hipersensibiliza o populatie locala confruntata cu un numar semnificativ de migranti de peste tot.

In the UK illegally mobile billboard

Acum prima idee care imi vine in minte nu tine neaparat de diplomatia publica ci mai curand de logica lucrurilor – sa intelegem ca britanicilor le conveneau migrantii non comunitari pentru care drepturile se restrangeau la maxim, insa cand s-au vazut in fata migrantilor cu drepturi reactioneaza cu panouri. In fine, este alegerea lor.

Ceea ce mi se pare mai important este faptul ca iata, din nou, migrantii raman suspendati intre discursurile paralele si autiste ale administratiilor celor doua state (reducand povestea de succes doar la cazul Ro-UK). Mai grav este ca un simbol al functionalitatii eficiente si “asezate” – administratia britanica risca sa devina contrariul tocmai pentru ca practica sau incurajeaza mesaje de tipul “luati-va migrantii acasa!” Logic ar fi sa intrebam de ce am fi noi obligati/ responsabili sa culegem cersetorii de pe strazile Londrei si nu autoritatile de la Londra in a caror jurisdictie se afla aceasta problema? As fi extrem de curios cum isi imagineaza britanicii descinderile politiei romanesti pe strazile Londrei… In fine, la o asemenea “prestatie”, logic, migrantul care isi propune sa traisca ilegal la Londra nu resimte in nici un fel forta legii, ca sa nu mai spun ca cei aflati inca pe picior de plecare spre UK nu percep in nici un fel “pericolul” la care se expun daca aleg sa stea in UK mai mult decat este permis in mod legal.

Mai apoi ar mai fi de remarcat si faptul ca mesajele de la Londra tintesc atat categorii de public, sa spunem, indezirabile cat si categorii pe care britanicii mizeaza (doctori, profesori sau ingineri ca sa nu mai spun despre sutele de studenti ce vin cu bani romanesti sa participe la bunastarea regatului). De remarcat, va rog, si diseminarea lenesa si necalculata a mesajelor – la momentul cel mai nepotrivit si in etapa cea mai nepotrivita. In loc sa adresezi un mesaj “pentru” tu adresezi mesaje “ostile” – nu le adresezi cand exista o anumita iminenta de a se lua decizia “Londra” ci transmiti mesajul cand migrantul este deja la Londra, cand a cheltuit toti banii de drum si cand pentru a face rost de alti bani, macar pentru a se intoarce acasa, va trebui ori sa munceasca (ceea ce e aproape imposibil cu un curent de media atat de sustinut) ori sa obtina banii in mod necinstit.

Asadar, cu parere de rau o spun, autoritatile de la Londra si media britanica aluneca din eroare in eroare pe gestiunea problemei provocata de migratie, iar demersurile care se pregatesc ori care se prefigureaza nu anunta decat continuarea unei practici care nu a adus beneficii nici britanicilor deranjati de migrantii fara ocupatie, nici romanilor stigmatizati in mod nejust si nici migrantilor care raman in continuare suspendati prin articole de ziar, intre declaratiile nerealiste ale administratiilor de la Londra si Bucuresti.

Advertisements

One thought on “MAREA BRITANIE SI GESTIUNEA MIGRATIEI

  1. Sorin says:

    Nu media aluneca din greseala in greseala ci, ca de obicei, mai degraba as spune ca politicul este acela.Mesajele media sunt mesaje date fie de politic fie reprezinta “vocea” strazii” care este preluata si transpusa intr-un articol de catre respectiva publicatie (“vocea strazii” insemnand evident – fiecare cu categoria sa de cititori respectiv votanti). Cat despre rromi ai perfecta dreptate! Noi nu suntem obligati sa-i aduman pe conationalii nostrii de etnie rroma din centrul Londrei ci intr-adevar, este de datoria politiei londoneze sa-i adune. Ceea ce puetm face noi este sa actionam impreuna cu ei sau sa-i sprijinim daca vrei. Ce pot face ei?! Ei pot daca vor, dupa ce i-au ridicat si trimis acasa odata, sa le interzica pentru o perioada accesul pe teritoriul UK. Asta o pot face! Le perminte legea europeana si au avantajul ca unu: sunt Insula si doi: nu sunt in Schengen deci au control la frontiera. De asemenea ei sunt fraieri doar cand vor sa o faca pe fraierii.. motiv pentru care daca li se permite intoarcerea fie sunt lasati cu buna stiinta ca sa poata fi alimentate niste eventuale campanii ulterior fie pentru a-i transforma in “momenzi de schimb” sau “argumente” care sa le serveasca la un moment sau altul.. altfel nu prea intri in UK, crede-ma!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: