DECAT SA NE MIMAM REVOLTA, MAI BINE SA NE MIMAM INFRANGEREA…E MAI PUTIN CHINUITOR…

4

August 12, 2013 by diplomatiepublica

dddddddd

Aud vorbindu-se despre excesele si derapajele tanarului lider Jobbik (formatiune naionalist extremista din Ungaria ) ce s-au consumat zilele acestea, din pacate, pe teritoriul Romaniei la una dintre foarte multele, nepermis de multele, manifestari separatiste planificate si gazduite pe banii romanesti ai administratiilor locale. Felicitari, ce sa spun…

jobbik

Vreau sa fiu foarte clar si sa spun de la bun inceput ca schelalaiturile guvernamentale de protest mi se par cel putin demagogie pura daca nu cumva si un strop de rea intentie si complicitate intrucat mi-e practic imposibil sa imi imaginez ca un stat lucid – de la premierul lucid si pana la cel mai obscur si dezgradinat sef de post presupus a fi suficient timp din zi lucid, nu au putut anticipa desfasurarea evenimentelor puse la cale de maghiari, puse la cale de Budapesta.

jobbik 2

De fapt, latratul acelui lider extremist mi se pare ceva mai putin toxic decat faptul ca statul roman incremeneste in fata unei organizari graduale (desi a fost informat din vreme), in fata unor acte extrem de subtile precum invitarea unui numar impresionant de cetateni de pe toate continentele pentru a invata sa danseze ceardas in Transilvania, in fata faptului ca parte din contributia la stat a fiecarui roman din Transilvania, din Maramures, din Oltenia, din Muntenia, din Dobrogea ori din Moldova s-a cheltuit in manifestari maghiare separatiste ori in fata faptului ca manifestarile au fost pazite cu unitati paramilitare extremiste unguresti pe teritoriul national de stat al Romaniei. De fapt, ca sa fiu si mai sincer, mi-e neclar cine este mai vinovat si mai josnic – un lider obscur care latra pe banii romanilor importiva lor sau statul roman care nu face nimic pentru a ii apara tocmai pe romanii de pe urma carora se intretine, sa umfla ca o gogoasa si isi hraneste holteii politici?

Ceea ce ramane la final dupa aceasta istorie recenta este prosteala pe fata a Romaniei de catre o mana de oameni veniti din Ungaria, despre prosteala in fata a unui stat incompetent, inconstient si indolent si nu in ultimul rand ramane sa ne zguduie urechile o liniste criminala  in locul unei pozitii ferme a premierului  (care este in concediu…la Miami) si o ridicola pozitie a unui Minister de Externe care pe langa faptul ca este cu zeci de ani ramas in urma realitatii, astazi mai face si tarasuri politice sub presiunea unei majoritati toxice de 70 – 80 sau cat o fi la suta, o majoritate toxica pentru tanara si necoapta noastra democratie.

Hai sa nu ne mai mimam revolta – mai inspirat si mai putin dureros ar fi sa ne mimam infrangerea!

Dan Dima

Advertisements

4 thoughts on “DECAT SA NE MIMAM REVOLTA, MAI BINE SA NE MIMAM INFRANGEREA…E MAI PUTIN CHINUITOR…

 1. Sorin says:

  Sub rezerva ca nu am informatiile necesare si ca iau de buna afirmatia ca manifestatiile recente organizate de diferite organizatii cu tendinte extremiste si/sau separatiste au beneficiat de sprijinul logistic si financiar al autoritatilor locale din localitatile romanesti cu populatie majoritar maghiara (ceea ce ar insemna ca practic au primit oarecum ajutor de la bugetul de stat), in esenta articolul asta subliniaza foarte bine cateva aspecte. Dincolo de argumentul invocat anterior (ajutorul primit de aceste organizatii de la bugetele locale ale unor localitati ai caror alesi simpatizeaza cu cauzele acestor organizatii) si care fapta cred ca poate fi usor revelata de un control al Curtii de Conturi si de acolo pe cale legala daca exista vreo problema aceasta sa fie trimisa spre solutionare/analiza catre institutia competenta in materie, ramane insa o problema mult mai grava, punctata excelent in comentariul tau si anume “incremenirea statului roman in fata unei organizari graduale… a unor organizatii maghiare separatisto-extremiste (..) pazite de organizatii paramilitare maghiare extremiste”. Pana aici sunt de acord cu tine..Din pacate insa tu aici te opresti si te limitezi la a spune ca nu e bine… OK!, asta am inteles, stim si suntem de acord: Nu e bine! Asta stim si noi, dar de sistemul “sa fie bine ca sa nu fie rau si asa nu este bine” s-au folosit in ultimii ani toti cei ar fi trebuit si ar fi avut, in opinia mea, atributii sa si faca ceva… incepand de la procuratura condusa la acel moment de D.na Kovesi care ar fi putut ancheta o eventuala ofensa adusa insemnelor nationale si ordinii constitutionale, trecand prin ministerul de externe si terminaind cu Seful statului in dubla calitate a sa, aceea de responsabil cu relatiile externe si reprezentarea statului pe care il invocai sau de care vorbeai mai devreme, cat si de conducator al CSAT-ului unde problema extremismului, a amenintarilor la integritatea teritoriala, a ordinii publice si a indemnelor la nesupunere civica si de nerecunoastere a autoritatii statului de drept ar fi trebuit sa se regaseasca in mod obligatoriu pe agenda de lucru a CSAT-ului inca de la primele manifestari (spui ca statul a fost informat din vreme de serviciile competente si tind sa-ti dau dreptate!) Revenind insa.. Tu te multumesti la a folosi sintagma “statul roman”, ori sintagma asta este extrem de generala si stim amadoi cat se poate de bine ca statul este o notiune cat se poate abstracta. Altfel spus …ceea ce as fi vrut eu sa aflu este cine crezi tu ca ar trebui sa reactioneze in acest caz? Concret: … 🙂

  • Sorin, eu ma limitez sa ridic doar problema perceptiei externe pe care o genereaza vitejiile astea. Pentru restul de aspecte exista mii de “bloguri de solutii”.

  • Bun, banii de la buget se aloca si se controleaza de catre guvern, accesul unor dementi in Romania se face de catre institutii din subordinea guvernului, acceptarea ca politia locala sau nationala sa fie înlocuită de unitati paramilitare straine se face tot de catre puterea guvernmentala. Asadar raspunsul e aici; )

 2. Tiberiu says:

  Eu nu sunt adeptul unei politici panicarde si nici al uneia dure, si nu sunt in niciun partid… ci sunt nascut Roman din Ungaria !

  Eu nu merg pe ideea de a trage cu tunul in vrabii, dar, oricat ai fi de temperat, de calm si detasat in abordarea situatiilor conflictuale, afirmatii de genul celor facute de dl.(?) Gabor Vona in Romania, in inima t’arii, nu pot fi considerate altfel decat ostile, umilitoare pentru etnicii Romani si pentru statul Roman si deosebit de periculoase, ele fiind si un gen de instigare la conflict ! Cred ca este necesar ca dl.(?) “TALIBAN” Gabor Vona sa fie declarat personna non grata si sa nu mai fie acceptat pe teritoriul ROMANESC! Pardon…vroiam sa zic nicaieri !!! Iar tot’ odata scuze…..noi doar ne-am batut cu pumnul in piept si am urlat in gura mare “Noi suntem Romani!”, in rest am ramas la fel de supusi, dezbinati si inactivi civic, primand, in general, interesele individuale, in detrimentul celor colective si nationale. Adevarul este ca ne-am lasat prea usor calcati in picoare de-a lungul secolelor, este o caracteristica a poporului roman in general, la acesta suposenie, teama, frica si umilinta contribuind (este pararea mea) si caracteristicile si practicile bisericii ortodoxe…. si am ajuns ca un taliban ca Vona sa poata face asa ceva in Romania ,in Europa….Doamne ocroteste’i pe Romani …si nu numai pe Romani!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: