FRANTA VISEAZA FRUMOS

Leave a comment

August 20, 2013 by diplomatiepublica

new-air-france

Ca sa vedeti ca, nu numai in Romania sedintele de Guvern au o trasatura teatral burlesca, in Franta presedintele Francois Hollande, intr-o maniera cel putin bizara le-a cerut ministrilor sa prezinte eseuri (in chip de “tema de vacanta”) cu tematica: “Cum vedeti Franta in anul 2025?”.

Ei bine, flerul imi spune ca presedintelui francez putin ii pasa despre capacitatea de elucubrare a membrilor cabinetului pe care ii controleaza direct, si mai curand este interesat ca din respectivele eseuri sa se poata extrage pasaje halucinogen optimiste care sa se utilizeze in presa franceza si straina.

Spre exemplu, Ministrul Reformei Industriale, Arnaud Montebourg, vede in 2025 o Franta lider intre statele industrializate, sursa reconstructiei europene si prevede ca industria va aduce mai bine de 20% din PIB ul tarii, spune domnia sa, printr-o gandire revolutionara de parteneriat public privat. Tot acest ministru crede ca in 2025 Franta va deveni liderul transporturilor europene (evident daca nu ii punem la socoteala pe greci cu flota lor maritima si pe….romani care s-ar putea sa ofere mari surprize pe zona de cai ferate), evident ca spera intr-o reducere (imposibila) a birocratiei si o grupare a intreprinderilor mici si mijlocii in conglomerate.

Prietenul nostru, ministrul Manuel Valls, Ministru de Interne vede in 2025 o Politie franceza de tipul 3.0, care insa, dupa cum arata prezentul va fi la fel de putin eficienta in combaterea micilor gainarii provocate de migranti.

Ministrul de Finante Pierre Moscovici, vede in 2025 un proiect de inovare sociala care sa conduca spre somaj zero in Franta, ceea ce cred ca sunteti de acord, este o utopie mare m a r e MARE, insa daca tot suntem la bursa elucubratiilor, Franta 2025 a lui Moscovici este nici mai mult nici mai putin decat a cincea economie mondiala (o tinta la fel de fantezista).

Ceea ce mi se pare insa foarte amuzant este ca insusi Ministrul de Finante francez vede o crestere economica bazata, mai ales, pe spatiile emergente, de unde am putea trage concluzia ca mari sperante de la UE nici macar Franta nu isi mai face – nici din pozitia de fost lider de tandem cu Germania si nici de aceea de spectator la noul tandem de leading european Germania – UK.

Aceste mesaje s-au dorit a fi optimiste, poate chiar parte a unei strategii de Public Diplomacy, insa gradul lor de optimism, din pacate, le face necredibile, ba chiar ridicole.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: