DE CE NU VOM AVEA SHOW TV IN SIRIA?

Leave a comment

August 28, 2013 by diplomatiepublica

Dan Dima NewspaperPentru ca ieri si alaltaieri comentatorii din Romania s-au grabit sa faca declaratii docte si sforaitoare despre un iminent razboi in Siria, cred ca se impun a fi clarificate cateva aspecte.

In primul rand, sigur, dincolo de a fi eminamente un eveniment specific spectrului militar cu consecinte dramatice din aceasta zona, un razboi in Siria nu va fi nici pe departe sursa unor show uri de televiziune asemanatoare episoadelor Afganistan, Irak, etc.

Acest lucru se intampla in primul rand pentru ca din punct de vedere comunicational, razboiul, de aceasta data, a angajat o perioada de asteptare prea lunga – pierzandu-se astfel “alignmentul” consumatorilor de stiri din intreaga lume (atentia sau faptul ca nu toata lumea se uita in punctul dorit de cel care initiaza elementul de comunicare), iar pe de alta parte, publicul care prin mobilizarea lui dadea tonul unei angajari de atentie, cel putin, publicul american, se pare ca sustine ideea unei confruntari intr-o proportie fara precedent de mica – aprox 9%.

Acestea fiind datele problemei, mi-e teama ca inclusiv canalele de informare regionale si internationale vor doza la maxim informatia, astfel incat sa fie satisfacute intr-o oarecare masura exigentele de management comunicational auxiliate si necesare razboiului, dar in egala masura cantarind permanent ca aceste informatii sa nu plictiseasca ori mai grav sa ostilizeze categorii de public largi, dezinteresate astazi de subiect.

Consecintele directe ale acestei stari de fapt pot conduce catre o exagerare a ilustrarii stirilor de razboi cu imagini si instantanee incarcate de tragism, insa acestea, evaluez ca nu vor fi suficiente pentru un angajament total si natural din partea opiniei publice internationale, obtinandu-se poate doar emotii instantanee si cu perioada de viata relativ scurta.

Acum, din punct de vedere strict tehnic, pentru a se produce angajarea publica eficienta si naturala este necesara parcurgerea in etape proportionate a drumului: AWERNESS – ALIGNMENT – ENGAGEMENT – ACTION. Ei bine, in cazul acestui eveniment, perioada in care s-a provocat “awerness” a fost nefiresc de lunga, din aceasta cauza s-a pierdut “alignment” ul oamenilor iar angajarea (engagement ul) acestora nu mai este certa. In consecinta, actiunea in sine, este foarte posibil sa se produca, daca se produce, in lipsa unui angajament de sustinere care este atat de necesar pentru legitimarea gestului de forta.

Din ceea ce am scris mai sus rezulta ca solutia de comunicare nu este catusi de putin angajarea sau implicarea unui pachet credibil de terti care sa confirme legitimitatea post factum a unei actiuni, ci evaluarea posibilitatilor de a se obtine “alignment” prin procedee care….sigur, fac obiectul consultantei deci nu se pot exprima gratuit :).

Dan Dima

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: