BRITANICILOR LE RECOMAND MAI MULT REALISM

Leave a comment

August 29, 2013 by diplomatiepublica

Dan Dima NewspaperDincolo de justetea sau viabilitatea unui mesaj alarmist cu privire la iminenta interactiunii intre populatia care locuieste astazi in UK si posibilii, ipotetici noi migranti proveniti din Bulgaria si Romania, constat o oarecare superficialitate daca nu cumva lipsa de profesionalism in abordarea subiectului – mai ales din partea spectrului de media din aceasta tara.

Spun aceasta pentru ca, dati-mi voie, este relativ dificil daca nu cumva imposibil de angrenat demersuri cu aplicabilitate asupra migratiei, din fotoliu cu privirea aruncata de-a lungul Tamisei, ori mimand o preocupare ridicola si uneori alimentata de politicieni al caror discurs cauta astazi una, doua sau mai multe teme de interes din agenda cetateanului de rand.

Asadar mesajele alarmiste, precum sunt cele din The Telegraph (15 august) in care se cere socoteala, evaluare si eventual se reclama masuri de aparare cu privire la migranti, mi se par aberante si contraproductive. Imediat va voi expune de ce sunt aberante si de ce sunt si contraproductive.

In primul rand, britanicii, fie ca vorbim aici despre presa sau diverse zone politice care angreneaza presa, nu realizeaza ca articolele critice si defaimatoare la adresa romanilor migranti ii descurajeaza exact pe aceia dintre romani (care cunosc limba engleza si care au acces de acasa la media britanica) romani de care s-a dovedit ca UK are stringenta nevoie – medici care au ocupat mii de locuri vacante, ingineri excelent pregatiti care s-au instalat in cele mai solicitante pozitii, profesori cu fundament stiintific remarcabil si nu in ultimul rand sumedenie de studenti care prin banii pe care ii aduc in Marea Britanie contribuie la confirmarea unei presupuneri reusite a doamnei Thatcher. Ce face presa britanica prin articolele defaimatoare? Ii descurajeaza tocmai pe acesti oameni!

Cine nu are acces la aceste mesaje otravite din presa? Fireste ca necalificatii, care de cele mai multe ori nu cunosc limba engleza si care nici nu au acces la presa britanica atunci cand iau decizia de a pleca in pribegie. Ce se intampla cu acestia? Simplu – imprumuta de la toata strada bani ca sa ajunga la Londra, acolo dau piept cu realitatea, nu se pot intoarce pentru ca nu mai au bani si oricum trebuie sa castige intai banii imprumutati pe care i-au folosit sa ajunga acolo si in mod natural incep sa caute locuri de munca ce nu reclama calificare. Aici, datorita campaniilor sustinute de presa britanica, fireste ca nu gasesc nimic iar lucrurile se complica.

Pana aici concluzia e ca pe de o parte mesajele de presa din UK ii descurajeaza exact pe cei de care au nevoie si ii omit pe cei care ar fi trebuit sa fie informati. Pe de alta parte, mesajele folosesc canale neadecvate care disemineaza informatie mult prea tarziu si oricum intr-un context in care nu mai este nimic de facut. Dar aceasta nu este tot.

Mesajele din presa britanica sunt si contraproductive prin continutul lor – “luati-va tiganii acasa” scriau ziarele londoneze – fara sa realizeze ca in in cultura celor carora ei se adresau aceasta inseamna ca Marea Britanie ori nu vrea ori nu este capabila sa adune de pe strazi pe acei migranti care produc dezordine si infractionalitate. In consecinta, nu mi-e clar daca migratia in UK va creste sau nu dupa ridicarea restrictiilor, ceea ce mi-e insa limpede este faptul ca migrantul va pleca din est cu certitudinea ca nimeni nu-i va face nimic odata ajuns la Londra.

Asadar, cui foloseste acest circ mediatic? Nimanui! Nu-i nimic, el oricum continua! In comunicarea internationala exista tehnici si metode care valorizeaza politici publice eficiente ce regleaza problemele legate de migratie. Atata vreme cat Marea Britanie arunca bolovani “in orb” peste gard, iar Romania se face ca nu vede ploaia de mesaje, undeva intre cele doua ramane suspendata o categorie de oameni carora nimeni nu le spune daca, cum, cand si ce sa faca. Asadar, mai rasfirat cu spiritul alarmist, mai diluat cu denigrarea si mai apasat cu abordarea serioasa pentru ca intr-o zi, tocmai cei pe care ziarele doresc sa ii angajeze in lupta impotriva unei migratii iluzorii s-ar putea sa ceara vocal explicatii si dovezi ca administratia incurajeaza demersurile serioase si nu injuratul prin presa.  

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: