DACIANA SARBU AR PUTEA FACE DIPLOMATIE PUBLICA PENTRU ROMANIA!

Leave a comment

September 30, 2013 by diplomatiepublica

Daciana Sarbu

De ce spun doar ca “ar putea”? Pentru ca in actiunile de promovare a tarii, nu este nevoie doar de disponibilitate – desi, va marturisesc ca disponibilitatea este floare rara in tara noastra ci si de expertiza, strategie, implementare, angajament etc.

Stiu si imi asum ca orice tentativa de lauda la adresa doamnei Sarbu imi va atrage tot atatea injuraturi cate am incasat din partea sustinatorilor domnului Ponta atunci cand am criticat unele gesturi politice ale acestuia, gesturi cu consecinte pe perceptia publica externa a Romaniei. Sper ca pana acum ne-am lamurit ca astfel de reactii nu rezolva si nu semnifica nimic.

Zic, sa profitam de disponibilitatea doamnei Daciana Sarbu pentru a face cateva observatii – ocazia fiind prilejuita de initiativa acesteia de a forma un grup de doamne ambasador acreditate la Bucuresti si sotii ale ambasadorilor acreditati aici cu care si-a petrecut weekendul in Bucovina.

Asadar, timpul si resursele alocate pentru dezvoltarea acestui proiect, in aprecierea mea, au si nu au o noima, daca scopul este cel anuntat si preanuntat de sotia Premierului, respectiv “promovarea Romaniei”.

Asa cum am sustinut totdeauna, inca de la primele evaluari realizate impreuna cu profesorii din Los Angeles si Washington, mult inainte de a edita prima carte de diplomatie publica “Noua practica diplomatica – Diplomatia Publica” si …cu si mai mult timp inainte de organizarea la Bucuresti a primei editii a Forumului European pentru Diplomatie Publica, consider ca recredibilizarea este primordiala pentru Romania – recredibilizarea solida bazata pe precedente incontestabile, politici si reforme ireversibile. Promovarea pe fundamentul unei credibilitati precare este un efort care merita mentionat, dar care, din pacate, nu produce decat efecte instantanee – deci un efort pana la urma inutil.

Pe de alta parte, de asemenea prioritara trebuie sa fie fructificarea si valorizarea concluziei ca realitatea dintre granitele Romaniei este net mai buna decat perceptia externa. Altfel spus, pana ce turismul va pune umarul la aducerea strainilor care sa transporte aceasta realitate in exterior (o perspectiva care tine mai mult de literatura stiintifico fantastica astazi), administratia trebuie sa aduca in cadrul unui program inchegat pe formatorii de opinie si jurnalistii straini in Romania, pentru a lua contact cu realitatea noastra si pentru ca mai apoi, aceasta realitate sa fie impartasita lumii largi.

Din ceea ce am spus mai sus rezulta ca “promovarea Romaniei” ar trebui sa fie subsecventa procesului de recredibilizare precum si ca nu are nici o noima sa cheltuim bani si timp cu organizarea unor grupuri atat de mari in actiuni atat de lungi unde practic punem in contact realitatea romaneasca cu ambasadorii straini care traiesc in Romania.

Acum nu as vrea ca Premierul sau doamna Sarbu sa ma considere naiv – inteleg sensul gestului cuplat imediat la canalele de informare a publicului intern si pot intelege ca in primul rand mesajul se adreseaza publicului intern si corpului diplomatic, insa, parca nu despre asta era vorba la inceput…

As vrea sa subliniez ca deocamdata avem sansa de a reactiva perceptia noastra in strainatate intr-un mod profesionist. Ar fi pacat sa irosim aceasta sansa asa cum am irosit sansa de a ne reforma, de a ne educa democratic si in egala masura patriotic (deci nu in sens nationalist), de a valorifica o zestre uriasa prin privatizari inteligente, de a deveni si nu de a involua. Ar fi pacat ca disponibilitatea unor oameni ca Daciana Sarbu sa esueze in actiuni mimetice care tintesc obiective minuscule de politica interna.

In fine, nu gasesc nimic rau in dorinta doamnei Sarbu de a se inconjura de oameni cu un anumit standing social si instiutional, insa daca tot isi doreste o asemenea companie, poate nu ar fi deloc rau sa lanseze programe de acest tip cu doamne europarlamentar din alte state, cu sotii ale unor premieri europeni – altfel spus, oameni care n-ar fi calcat niciodata in viata lor in Bucovina. A merge cu diplomatii straini intr-o destinatie atat de indepartata, mi se pare cel putin inutil numai si pentru ca pentru majoritatea dintre acestia exista statuata institutional datoria de a cunoaste si prospecta Romania – inclusiv frumoasa Bucovina. La fel de adevarat este ca ar fi chiar ridicol si nu mi-as dori sa o vad pe sotia premierului tarii mele ca face pe ghidul pentru jurnalistii straini, pentru acest gen de activitati existand solutii la care alte foarte multe state au apelat deja de zeci de ani – deci nu trebuie sa inventam roata.

Mergand mai departe, nu ma indoiesc nici o clipa de conditiile exceptionale si programul minunat pe care le ofera doamna Sarbu diplomatilor straini in Bucovina, ceea ce ma ingrijoreaza este mesajul pe care il da sotia Primului Ministru acestor oameni. Este acest mesaj sincronizat cu mesajele celorlalti vectori de comunicare ai Romaniei in exterior? De care cine? Cum?

Pentru ca aminteam la inceput despre credibilitate si mai tarziu ne-am referit fugitiv si la oportunitate si mesaj, cred ca putem zabovi putin pe zona increderii in vectorii de mesaj care s-au adresat invitatilor doamnei Sarbu in acest weekend. Nu vreau sa ma angajez intr-o polemica inutila, insa daca doamna Corina Cretu, care apare in stirea Mediafax, a fost parte a delegatiei si nu doar avocat benevol de la Bucuresti, atunci ne aflam in fata unei gafe enorme a organizatorilor. De ce? Pentru ca nu cred ca exista misiune straina la Bucuresti care sa nu fi transmis acasa despre “dragostea neimplinita” a doamnei Cretu si demascata de presa americana, sau mai corect despre milogeala inutila a acesteia pentru un strop de atentie din partea unui om deosebit de integru.

Update:

Pana la finalul postarii am primit o poza care confirma faptul ca doamna Cretu, din pacate, a facut parte din delegatie….

Corina Cretu Bucovina

In fine, nu in ultimul rand atrag atentia ca o trasatura comuna a statelor foste comuniste, ori care sunt sau au fost guvernate dictatorial este aceea de a se promova prin peisaje, munti, landscape in general, resurse, bogatii minerale, realizari in industrie ori prin “trecut glorios” – spre deosebire de tarile ceva mai liberale in gandire si atitudine care se promoveaza prin vectori cu suflet si viitor. Daca tot intuim ca ar fi necesara o oarecare promovare, pe viitor poate alegem modele cu notorietate si incarcate de virtute dar care, cu voia dumneavoastra sa aiba in afara de notorietate si trecut,….si putin viitor.

O ultima observatie ar fi aceea ca orice actiune – fie ca este de credibilizare sau promovare in care se amesteca elementul politic, mai devreme sau mai tarziu, dar totdeauna nu suficient de tarziu se compromite fiind lipsita de legitimitatea autenticului. Daca vectorii care vor credibiliza aceasta tara vor fi mobile apolitice, atunci trebuie sa fiti siguri ca vom fi nu numai “harnici” ci si convingatori.

Apreciez asadar disponibilitatea sotiei premierului roman pentru astfel de actiuni, insa sper ca aceste actiuni daca tot irosesc resurse sa se incadreze corect in spectrul profesional ce poate garanta la un moment dat si rezultate cuantificabile cumva.

Dan Dima

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: