PERCEPTIA GERMANIEI SE SPRIJINA PE CALEA DE MIJLOC A AGELEI MERKEL

Leave a comment

October 2, 2013 by diplomatiepublica

Staircase-spiral-to-nowhere

Este evident ca lumea se schimba si se transforma chiar si acolo unde lucrurile pareau a fi de neschimbat.

Diplomatia publica prin antenele pe care si le intinde peste tot in lume, dar mai ales prin capacitatea de analiza este datoare sa traga concluzii care pot fi utile intelegerii unor procese in derulare, in sistemul international din care facem parte, dar mai ales pentru a trage concluzii, pentru a invata si de ce nu pentru a ne explica unele lucruri…din experienta altora.

Pentru ca alegerile din Germania s-au incheiat relativ recent si pentru ca s-au incheiat cu o previzibila victorie a doamnei Angela Merkel, astazi apar noi si justificate intrebari. Zilele acestea Angela Merkel porneste al treilea mandat de Cancelar al Germaniei, iar numai aceia care nu au inteles cum functioneaza “calea de mijloc” gestionata magistral de fostul si actualul lider german isi poate face probleme cu privire la solutia alcatuirii guvernului.

O problema legitima, insa, apare atunci cand cautam raspunsuri referitoare la solutiile viabile ale Germaniei dupa anul 2017, adica dupa incheierea acestui previzibil ultim exercitiu de putere sub zodia Merkel. Greu, extrem de greu se poate anticipa o solutie, mai ales ca in conditiile actuale nu numai incheierea ultimului mandat intra in calcul, ci si o schimbare constanta si profunda de perceptie a societatii germane cu privire la partidele politice.

Unii analisti spun ca Berlinul ar putea opta pentru reteta Vienei, altora insa le este teama de perspectiva sintetizarii unei noi forte politice in Germania care sa coaguleze o masa extrem de mare de oameni, o forta care sa adune franturile eroziuniisistemului bipolar. Eu cred ca nici una si nici cealalta dintre solutii nu poate fi luata in calcul pana ce nu ne lamurim daca Berlinul alege si de aceasta data sa breveteze o proprie “reteta” – o solutie pe care insa nu o pot descrie in acest moment.

Cert este ca aripa politica de dreapta a Germaniei a inregistrat o prabusire de la 50,2% in 1957 la 41,5 % saptamana trecuta, stanga s-a prabusit inca si mai mult – de la 45,8% in 1972 la 25,7% saptamana trecuta, iar FPD (liberalii germani) dispar din Bundestag dupa o istorie cel putin intersanta care se intinde din 1949 si pana astazi. Desigur povestea FPD ului este extrem de relvanta mai ales din perspectiva rolului de forta de echilibru care a calificat pana urma aceatsa formatiune – insa de asemenea nu ar trebui sa mire pe nimeni daca liberalii germani vor sari din zona de dreapta in cea a socialistilor pentru a se salva dintr-o situatie fara precedent si pentru a a junge cumva sa finantarea Bundestagului in mod indirect (stiut fiind faptul ca daca nu au intrat in Parlament nu au dreptul sa incaseze sumele de la stat).

Istoria versatililor liberali din Romania ar putea veni in sprijinul unei astfel de realinieri liberale germane pe partea de stanga – si nu pentru ca astazi liberalii romani strunesc tara alaturi de PSD pe o politica guvernamentala mai ales socialista ci pentru ca liberalii progresisti de la noi au inceput prin a fi de stanga (Kogalniceanu etc), au afisat o doctrina de dreapta cu care au obtinut perioade pasagere de guvernare si astazi sfarsesc prin a coabita cu stanga (din nou) pentru dulcele gust al guvernarii. Asadar daca in Romania drumul liberalilor a fost fara obstacole de la stanga la dreapta, de ce nu s-ar produce in Germania cu aceeasi usurinta si de la dreapta la stanga?

Sigur ca perceptia Germaniei ramane una extrem de solida si in general foarte buna, insa aceasta perceptie este girata si in egala masura garantata de Angela Merkel insasi – nimeni neputand sa anticipeze cum se va reflecta in comunitatea internationala momentul despartirii “doamnei” de establishment ul german. Totodata anticipez ca nu va fi fara efect procesul de erodare si istovire in timp a credibilitatii partidelor mari si traditionale in favoarea sintetizarii de noi forte politice (unele inspaimantatoare precum cele din Austria si Ungaria, altele ridicole pecum cele din UK) care sa ii reprezinte pe razvratiti, pe dezinhibati, pe absenti, pe cei din strada..etc sub agumentul ca reprezinta solutii de putere inca neadoptate. Acest curs al istoriei pentru democratiile tinere ale Europei poate fi sfarsitul, intrucat, ca vrem sau nu sa recunoastem, de aici comunismul inca nu a plecat definitiv iar viteza si versatilitatea comunismului de tip nou sau vechi nu mai reprezinta o noutate pentru nimeni.

Vom trai si vom vedea…

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: