PONTA SI CORLATEAN SE SUPARA DEGEABA PE BRITANICI!

2

December 2, 2013 by diplomatiepublica

DD SKHPentru ca saptamana trecuta Titus Corlatean a incercat sa exprime un punct de vedere referitor la masurile pe care autoritatile britanice doresc sa le ia pentru a preintampina un „posibil” fenomen de migratie necontrolata din est dupa 1 ianuarie 2014 si pentru ca Premierul Victor Ponta, la randul sau a exprimat un punct de vedere destul de nuantat impotriva deciziilor pe care D Cameron doreste sa le ia la Londra, ne permitem si noi cateva observatii.

In primul rand, cu tot respectul pentru Ministrul de Externe dar si pentru Primul Ministru al Romaniei, voi aprecia ca fiind categoric nepotrivite atitudinile domniilor lor – nu neaparat din perspectiva directa a comunicarii internationale ci mai ales din perspectiva principiala de civilitate.

Asadar, nu pot fi de acord nici cu Victor Ponta si nici cu Titus Corlatean, de aceasta data.

Motivez ceea ce am spus mai devreme prin faptul ca desi problema migratiei este una extrem de discutata si dezbatuta in spatiul public britanic, Romania nu a fost aproape niciodata un interlocutor dispus macar sa asculte plangerile venite din societatile occidentale, ca sa nu mai adaugam faptul ca Romania nu s-a obosit niciodata sa ofere informatii ori solutii viabile la aceasta problema. Stiu ca veti spune ca departamente ale politiei din Romania au colaborat „excelent” cu politia metropolitana de la Londra, ca diplomatia romana a transmis de ani de zile aceleasi mesaje stereotipe – insa rezultatul este cel pe care il vedem astazi.

Ei bine dupa o perioada atat de lunga de autism institutional, un mesaj ostil din partea Romaniei, in opinia mea, fara ca Romania sa dea cel mai firav semn ca are o solutie serioasa de management al migratiei, este o eroare de comunicare internationala fara precedent. Cine isi imagineaza ca Marea Britanie ia in calcul astazi observatiile de la Bucuresti, se inseala amarnic, iar dovada este articolul aparut, coincidenta, tot astazi, conform caruia Marea Britanie suspenda TOATE subventiile si creditele de studii.

Asa cum stiti, miercurea trecuta m-am intors de la o sesiune de discutii cu partenerii din Germania pe tema managementului migratiei. Primul si cel mai important aspect pe care nemtii l-au apreciat a afost acela ca cineva din Romania, desi venit pe un palier stiintific si nu oficial, ii asculta si le asculta temerile. Da, temerile germanilor in fata unui potential val de migranti, incontrolabili si profund diferiti cultural si din perspectiva educatiei de societatea care ar urma sa ii primeasca. Ei bine, daca in fata acestor strigate de teama, de frica autentica, Romania s-a tot intors cu spatele sau a livrat mesaje diplomatice obosite si prafuite, voi ce credeti – temerea occidentului se multiplica sau are sansa sa se atenueze??

Mai apoi am apreciat si au apreciat ca ne-am adunat la Saarbruecken ca sa discutam solutii si nu problema in sine, si surpriza, solutia pe care le-am dat-o a fost extrem de bine primita. In esenta le-am spus ca trebuie sa construim canale de comunicare la care potentialii migranti sa aiba acces iar pe aceste canale sa furnizam continuu informatii necesare potentialilor migranti. Astfel migrantii romani se transforma din migranti care au o poerceptie incompleta si gresita despre capacitatea de asimilare a societatilor occidentale, in migranti responsabili si precauti.

Sigur ca proiectul este ceva mai amplu, se ramifica si cuprinde o serie de mecanisme de comunicare care pot fi masurate calitativ si cantitativ la ambele capete ale canalelor de comunicare, dar ce vreau sa remarcati este ca avem solutii, solutii pe care partenerii nostri europeni sunt dispusi sa le implementeze.

Ceva imi spune ca si in relatia cu UK, Romania poate sa aiba o atitudine ceva mai cerebrala, mai constructiva, fara sa arate ca stie si poate sa se compromita in aceasta autentica incercare a vremurilor pe care iata, suntem nevoiti sa le traim impreuna cu ceilalti europeni.

 

Advertisements

2 thoughts on “PONTA SI CORLATEAN SE SUPARA DEGEABA PE BRITANICI!

  1. george sand says:

    Cred ca locuiti/lucrati foarte mult in Occident. Felicitari! Ati fost, astfel, contaminat cu ideologia lor. Nu stiti sau ati uitat ce vor cei care pleaca in vest (exceptand raufacatorii). Mai intrebati o data pe romanii care vor sa plece in “paradisul vestic” de ce pleaca. Si, apoi, nu suntem europeni de mana a doua, putem si trebuie sa mergem acolo unde dorim, suntem egalii englezilor si a germanilor (cel putin in teorie) si ASTA trebuie sa sutina diplomatia noastra pentru ca altfel, nu are rost includerea nostra in U.E.
    Parerea mea.

    • Asta spun si eu! Maniera in care ne facem cunoscute opiniile trebuie sa fie una civilizata si mai ales cinsita. Occidentalii, cel putin in problema asta nu sunt cu nimic mai breji decat oficialii romani.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: