DESI NU I-AM INVADAT, RELAXATI-VA, NU AVETI NIMIC DE SARBATORIT!

Leave a comment

January 2, 2014 by diplomatiepublica

Dan Dima NewspaperNu as vrea sa fiu eu acela care ar desface sticla de sampanie pentru ca romanii nu au invadat Marea Britanie la 1 ianuarie. Nu ma bucur pentru ca tot eu ar trebui sa va dau explicatii logice, tot anul care vine si multi ani de acum inainte, pentru entuziasmul meu nejustificat. Sigur ca acelasi exercitiu al interogatiei ar trebui sa ii bantuie pe toti “bucurosii” zilei de 1 ianuarie 2014 care, consider eu, in mod hilar au ras in nas autoritatilor si presei de la Londra.

Pentru ca vreau sa fiu corect inteles, mi se pare la fel de lamentabila bucuria ca romanii nu au invadat Marea Britanie precum consider ca a fost discutabila si lamentabila intreaga campanie a unor ziare de acolo, retorica unor politicieni si in final neinspiratul comitet de intampinare de pe aeroportul Luton.

De fapt, ce ar trebui sa sarbatorim? Ceea ce stiam foarte bine ca se va intampla? Pe de o parte, un popor care pune atata pret pe sarbatori in general si pe sarbatorile de iarna in special, nu si-ar fi stricat pentru nimic in lume petrecerea pentru a ajunge in Marea Britanie fix pe 1 ianuarie 2014. E aberant, cum sa se intample asa ceva? Am sarbatorit cumva faptul ca acele categorii de migranti de care se plang britanicii nu prea calatoresc iarna? Am sarbatorit o retorica neschimbata a unor jurnalisti aroganti care habar nu au despre ce vorbesc, a unor politicicieni britanici despre care te crucesti pentru ce sunt alesi (suna cunoscut si prin alte parti) ori ar trebui sa ciocnim paharul pentru nepriceperea acelora care cu expertiza lor ar fi trebuit sa faca managementul migratiei si managementul comunicarii, ca sa nu mai vorbesc despre evaluarea si prognoza unui “eveniment” stiut si para stiut? Nu prieteni, este ridicol sa sarbatorim asa ceva si in plus, daca am sarbatori am savarsi un mare pacat – am sarbatori drama continua a unor oameni dezradacinati, o drama care, culmea, continua in exact aceiasi parametrii  anul trecut, ca acum doi ani si asa mai departe.

Ar fi fost de sarbatorit, poate, daca decidentii de la Londra sau de la Bucuresti (nu zambiti!) ar fi avut inspiratia de a apela la expertiza oferita public in sensul aplicarii unor masuri care sa faca un management real al migratiei in anul 2014. Parca vad ca si anul acesta la Londra se va vorbi “despre problema”, nu si “despre solutie” si parca vad cum la Bucuresti nu se va vorbi nici despre problema si nici despre solutie. De fapt bag mana in foc ca in continuare, in cinstea unor termeni necinstiti precum “incluziunea” se vor mai scurge cateva zeci de milioane de Euro fix pe apa Sambetei cu rezultatele deja stiute. Ziarele britanice ne vor face in continuare acelasi portret apocaliptic, politicienii de la Londra isi vor aduna brumele de voturi pentru euro parlament pe seama amaratilor de migranti, si nimeni nu va dori sa operationalizeze un sistem profesionist cu ajutorul caruia pe de o parte sa consolidam principiile fundamentale ale UE cu privire la libera circulatie, iar pe de alta parte sa putem exercita un control real si util asupra fenomenului de migratie.

Am expus proiectul propus de mine in Germania si voi incerca sa il promovez si la Londra. Din Germania exista deja ecouri, sper ca voi reusi si la Londra. Voi incerca din rasputeri sa ii fac sa inteleaga ca migrantii sunt o problema atata vreme cat perceptia migrantilor despre realitatea din Marea Britanie este incompleta si gresita – atata vreme cat potentialii migranti nu stiu aproape nimic despre viata reala de acolo, atata vreme cat acesti oameni pleaca la drum total nepregatiti, voi incerca sa ii conving ca Londra comunica pe cele mai nepotrivite canale cu comunitatile cu potential migrant de la noi si ca mesajele lor contin exact elementele motivationale care nu au nici un fel de relevanta in mentalul unei categorii de public pe care comunicatorii nu o cunosc. Voi mai lupta sa ii conving ca se vorbeste despre migranti, nimeni insa nu vorbeste cu migrantii si voi mai incerca sa le ofer exemple din experienta altor state (responsabile, oneste, credibile, serioase, performante etc) care au stiut sa isi protejeze si informeze cetatenii care au ales pribegia pentru o leafa mai buna.

Cred cu tarie in continuare ca romanii care pleaca in Marea Britanie si aceia care sunt deja acolo sunt si vor fi si in viitor victimele unor manevre abjecte de comunicare in sensul ca desi ei sunt subiectul unor interminabile si mizerabile polemici, ei sunt intentionat sau nu plasati, fatalitate, in afara spectrului de comunicare.

Nu mai adaug nimic deocamdata pentru ca sunt convins ca despre acest subiect vom mai vorbi pret de cativa ani de acum inainte, in aceiasi termeni, in acelasi registru si la fel de mult. Deci, nu, nu avem nimic de sarbatorit, relaxati-va, fie ca sunteti “observatori” de la Londra sau Bucuresti!

Dan Dima – ianuarie 2014

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: