MINISTRUL ROMAN DE EXTERNE VORBESTE DESPRE “DINAMICA DECANTARII”

1

January 20, 2014 by diplomatiepublica

Dan Dima DP 9Atunci cand spuneam ca diplomatia publica este cea care trebuie sa gaseasca astazi o solutie viabila, reala si credibila in managementul migratiei necontrolate si al consecintelor ei, ma gandeam la faptul ca diplomatia conventionala, utilizata pana acum, este prin comparatie cea mai nepotrivita unealta care se poate folosi in acest sens.

Declaratia Ministrului de Externe Titus Corlatean, o declaratie poate “corecta” din perspectiva “mesajului diplomatic”, e cel putin neasimilabila si cel putin inutila pe palierul managementului migratiei. Iata de ce:

Intrebare Ziare.com: In conditiile in care romanii nu au invadat inca Marea Britanie, va mai asteptati la o continuare a campaniei anti-romani?

Raspuns Titus Corlatean: Cred ca mai degraba exista o….un proces de…dinamizare al unui necesar proces de decantare al lucrurilor….

Pentru conformitate: http://www.ziare.com/titus-corlatean/ministru-de-externe/titus-corlatean-despre-relatia-cu-sua-moldova-europeana-si-isteria-anti-romani-interviu-video-1278072

Imi este imposibil sa cred ca publicul strain (natiunile unde migratia romaneasca ar trebui sa se integreze), decizionalii straini (cei de care depinde realizarea si implementarea unor politici publice care sa ii cuprinda si pe migranii nostrii) ori migrantii – in marea lor majoritate oameni pragmatici, au inteles ceva din spusele hidro – diplomatice ale ministrului de externe.

Am avut adesea nesansa sa aud diplomati romani mandrindu-se ca „lumea nu a reusit sa inteleaga nimic” din ce au declarat ei – de paca astazi, acesta ar fi scopul comunicarii.

sp clear

Poate nu ar fi rau ca si in aceasta dimensiune sa ne grabim putin pentru a ne aduce in zilele noastre – adica a deveni eficienti si in relatiile internationale si in comunicarea pe aceasta relatie, iar a fi eficienti inseamna a ne urmari cu precizie obiectivele, inseamna a cheltui cat mai putina energie si cat mai putin timp si mai inseamna a fructifica la maxim deschiderile de care beneficiem.

In conditiile acestea, sa-mi fie iertat – „dinamizarea decantarii” nu-si prea are locul in comunicare, indiferent de publicurile carora ne imaginam noi ca ne adresam convingator.

Fac si cuvenita observatie ca nu criticam de dragul criticii, ci o facem pentru ca lucrurile, decantate sau nu, sa se indrepte, intr-un tarziu si la noi, din mers.

 

Advertisements

One thought on “MINISTRUL ROMAN DE EXTERNE VORBESTE DESPRE “DINAMICA DECANTARII”

  1. Romanii in intelepciunea lor spun: de unde nu e nici dracu nu ia nici Dumnezeu nu cere! Tot noua romanilor ne lipseste insa intelepciunea de a comunica propriilor conducatori ca vrem mai mult de la ei si este timpul sa fie atenti pe cine pun sa faca si ce! Nu de alta dar vrem ca ei sa ne faca bine nu rau!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: