DIPLOMATIA PUBLICA RUSEASCA VREA SA DEA LOVITURA! VA REUSI?

Leave a comment

February 8, 2014 by diplomatiepublica

Dan Dima NewspaperAu inceput Jocurile Olimpice de Iarna de la Soci – Federatia Rusa, o manifestare pentru care tara si poporul lui Vladimir Putin se pregatesc de aproape sapte ani de zile.

Daca pentru sportivi si publicul de sport din lume  Soci 2014 inseamna competitie, obiective, ambitii si orgolii, pentru noi, cei interesati de diplomatia publica, acest eveniment reprezinta una dintre cele mai solicitante eforturi si provocari pentru care o tara si o natiune investesc fonduri si un pachet imens de diplomatie publica de pe urma carora se asteapta, sau asa ar fi normal sa se astepte, beneficii cuantificabile. Asadar Soci 2014 reprezinta unul dintre cele mai mari gesturi de diplomatie publica pe care Federatia Rusa il face cu obiectivul de a proiecta in exterior imaginea dorita. 

In cifre, JO de iarna de Soci inseamna 367 de Km de drumuri noi, 77 de poduri, 201 Km de cale ferata noua, salarii pentru 60.000 de muncitori, 98 de medalii de aur fara sa mai punem la socoteala restul medaliilor, iar costul total se pare ca se ridica la peste 50 de miliarde de dolari. Ce inseamna aceasta? In principiu inseamna o valoare ceva mai mare decat suma investitiilor ce s-au facut pana acum pentru toate celelalte editii anterioare ale Jocurilor Olimpice de iarna la un loc, fapt care, fara indoiala, nu poate trece neobservat.

La toate aceste eforturi trebuie sa adaugam nemultumirile acumulate si exprimate de zeci de comunitati de rusi care traiesc  in Caucaz – o regiune in care se vorbesc peste 40 de limbi si dialecte – acestora promitandu-se vaste lucrari de aductiune de gaze si canalizare, lucrari care nu s-au mai realizat si care, fireste ca dupa incheierea JO nu se vor mai realiza.

O nota de plata  gigantica pentru Soci 2014, o nota de plata pe care, din ceea ce se vede, Kremlinul o plateste fara crispare.

Nu pot sa nu ma abat putin din descriere si sa nu imi amintesc cum Estonia, nu cu foarte multi ani in urma si-a mobilizat cetatenii intr-un voting pe internet care a facut posibila intrarea capitalei lor pe lista capitalelor prezente in jocul Monopoly – un gest de diplomatie publica ce a avut costuri aproape nule, dar a carui eficacitate nu poate fi pusa la indoiala. De asemenea, nu pot sa nu imi amintesc solutia Irlandei in gestiunea, de a constructi si de a proiecta in exterior ideea de “the most poetry country” precum nu pot sa nu fac o trimitere scurta la balanta net pozitiva pe care Jocurile Olimpice de la Londra  au inregistrat-o in cifre absolute (vezi campania GREAT).

In ce priveste GREAT, sigur ca specialistilor britanici nu le-a trebuit decat sa aminteasca publicului extern cateva elemente din care acesta sa isi improspateze perceptia despre cat de “GREAT” este Marea Britanie, asadar in astfel de batalii cu arme fine si precise, conteaza extrem de mult zertrea de perceptie cu care te asezi la start. La fel de adevarat este ca vorbind despre GREAT – componenta de credibilitate a Marii Britanii in spatiul extern a facut posibila asezarea motului de frisca (brandul) peste un continut stabil si ….existent.

In ce priveste Soci 2014, lucrurile stau putin diferit – pe de o parte valoarea investitiei fiind astronomica, atingerea pragului de profitabilitate nu este chiar un aspect simplu de anticipat. Pe de alta parte Soci nu poate spera la numarul de vizitatori pe care l-a inregistrat Londra in plina vara, acum doi ani, iar regimul frontierelor si gradul general de atractivitate sunt si ele consistent diferite in Federatia Rusa fata de cele din Marea Britanie. Scandalurile legate de drepturile homosexualilor si alte chestiuni legate de “libertati” in general, arunca in exteriorul Federatiei Ruse o perceptie deloc magulitoare la capitolul credibilitate, ceea ce pana la urma inseamna ca orice incercare de a construi un brand peste un fond neclar ramane in categoria gesturilor inexplicabile.

Din perspectiva pur teoretica, Soci pare sa nu fie pana la finalul zilei dimensionat corect nici pentru a produce profit si nici pentru a produce o buna perceptie publica in exterior, desi, trebuie sa recunosc ca personal am fost extrem de incantat de felul in care a fost realizat spectacolul inaugural (spre deosebire de cel de la Londra din care nu am inteles mare lucru). Acum, poate ca un rol in perceptia mea a jucat si elementul surpriza – nu mi-am imaginat ca le poate iesi atat de bine.

Cum de banii Rusiei nu e treaba noastra sa ne ingrijoram, revenim pe taramul perceptiei publice externe, acolo unde mi-e foarte greu sa determin daca input ul de 50 de miliarde de dolari poate clinti din loc vreuna dintre cele sase componente care fac perceptia brandului de tara. Spun aceasta intrucat intr-o lume afectata de criza economica sa pompezi atat de multi bani in sport, cand tu ai grave probleme legate de nivelul de trai al cetatenilor tai pare sa nu fie un compliment pentru “guvernare”, “turismul” pare sa ramana si el la nivelul “specific” pentru o destinatie din interiorul granitelor “mamei Rusii”, despre investitii straine si cresterea gradului de relocare a unor persoane in Rusia nu cred ca se pune problema, iar in ce priveste inclinatia spre intoleranta, cel putin fata de homosexuali, nici aceasta nu produce o imbunatatire de perceptie pe palierul de populatie. Singura care ramane la cotele pe care le cunosteam este cultura si patrimoniul lor cultural – elemente extrem de bine puse in lumina cel putin la spectacolul de deschidere.

Publicul telespectator si iubitor de sport se va bucura de competitia in sine, iar elementele de show vor produce, fara indoiala, perceptii emotionale instantanee. Ceea ce conteaza in astfel de actiuni este insa perceptia de durata – aceea de pe urma careia tara care face un efort de o asemenea anvergura profita in lunile si anii ce vor urma sau… nu.

Viitorul va confirma sau va infirma supozitiile noastre teoretice cu privire la eficacitatea celui mai mare efort de diplomatie publica al Rusiei si al lumii de pana acum.

 

 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: