OCCIDENTUL SI ROMANIA AU O REVELATIE – PROPAGANDA RUSA NU S-A OPRIT ODATA CU CADEREA CORTINEI DE FIER!

Leave a comment

May 8, 2014 by diplomatiepublica

CDP_logoAm depasit de o buna bucata de vreme varsta la care se culeg confirmarile si laudele, ca sa nu spun ca am depasit si perioada in care acestea imi provocau o oarecare emotie. Fara a ma considera neaparat un mizantrop dar pentru stabilirea adevarului istoric, va reamintesc ca “ingrijorarile” actuale ale lumii internationale in ce capacitatea lui Putin de a intinde capcane de propaganda au fost exprimate aici cu multe luni inainte.

Pentru a fi corecti pana la capat, capacitatea Rusiei de persuasiune in zona ei de influenta, a fost de la sine subanteleasa de noi, asa ca in articolele mele m-am orientat cu precadere asupra erorilor si scaparilor care se pot aseza in responsabilitatea Uniunii Europene.

Am vazut saptamana trecuta cum unele canale de informare in domeniul soft power & public diplomacy straine traiau revelatia reintalnirii cu propaganda ruseasca – o specie de propaganda care se credea a fi moarta si ingropata inca de la caderea Zidului Berlinului si a Cortinei de Fier. Cu toata politetea, o asemenea abordare mi se pare cel putin o naivitate, iar abandonarea monitorizarii propagandei rusesti dupa momentele istorice ale anilor ’90 mi se pare a fi o impardonabila imprudenta occidentala.

Pentru a duce explicatia pana la capat, trebuie spus ca propaganda sovietica s-a repliat odata cu retragerea ultimelor bastioane rusesti din Berlinul de Est, catre o zona ceva mai “sigura” – zona fostelor state care intrau in componenta Uniunii Sovietice – urmarindu-se astfel atingerea unui obiectiv multiplu – pe de o parte, incetarea actiunii de propaganda in vestul Europei lasa oarecum contrapropaganda occidentala intr-o pozitie mult prea avansata, astfel construindu-se imaginea unei disproportii definitorii pentru efortul “inutil” al vestului, iar pe de alta parte, prin concentrarea efortului la est, Rusia isi securiza pozitia pe un teren cunoscut, construind totodata perceptia ca practica propagandei e nesustenabila in vest si prin urmare ineficienta, deci presupus absenta factual.

Solutiile venite “post factum” pe dimensiunea soft power – in spatiul ucrainean si mai apoi moldovean, raman intepenite intr-o abordare neserios de schematica si simplista – actiunea reactiva prin digi diplomatie. Mai precis, pentru ca e mai comod occidentului si ridicol de ieftin, reactiv si nu proactiv, se propune actiunea de influenta si persuasiune pe spatiul de extindere al UE prin retelele de socializare si spatiul virtual in general.

Imi fac datoria tehnica si morala de a reaminti ca aceasta abordare a facut deja suficient de multi morti si raniti in nordul Africii, in Moldova, in Siria, in teatrele de operatiuni Afganistan si Libia, si mai nou aici, in Ucraina. N-am gresi poate daca am incerca sa masuram credibilitatea si nivelul de legitimitate al suportului occidental pentru perceptia cetatenilor ucraineni, si asta nu neaparat in zonele unde se prezuma o reticienta la reorientarea tarii catre vest ci la alegere, in oricare comunitate unde opinia majoritara este aceea de separare identitara de Rusia. Un astfel de experiment ar putea sa ne ofere rezultate spectaculoase dar si concluzii realiste vis a vis de eficienta diplomatiei si persuasiunii digitale in spatii care au inca probleme cu alimentarea cu electricitate.

Asa cum am mai spus in pozitiile noastre anterioare, gesturile militare rusesti in mod suspect neasumate de Putin sunt gesturi cu valoare de statement, gesturi in urma carora Moscova asteapta un raspuns din vest. Cu cat raspunsul vine mai prompt si mai panicard, cu atat Rusia este mai multumita. De asemenea, abuzurile Moscovei fata de Ucraina independenta si indivizibila, altfel tara suverana, au relevat si o separare ireversibila a “prietenilor” europeni ai Moscovei de europenii care tin la o minima etica democratica occidentala.

O alta dilema occidentala care incearca temporizarea exprimarii unei pozitii europene transante este daca nu cumva e nepotrivit ca astazi sa se contrapuna propagandei rusesti o forma de contra propaganda occidentala, deci tot o forma de propaganda. Fireste ca este nepotrivit insa in opinia mea, si aceasta este o falsa problema.

Mai intai de toate – cu foarte putine exceptii, orice actiune soft power reactiva si oarecum intarziata in Ucraina este lipsita de relevanta si eficienta. A ne propune astazi actiuni de persuasiune pe un spatiu ostilizat si motivat deja in toate punctele lui nevralgice care il motiveaza, doar pentru a simula o minima actiune de sprijin, mi se pare o nerozie la fel de mare precum inactiunea occidentala din perioada premergatoare declansarii conflictelor de strada la Kiev. Apoi, propaganda occidentala este o arma care delegitimeaza Europa si o expune ridicolului intrucat intr-o lume moderna, democrata si globalizata propaganda este factual imposibila. Va fi pur si simplu imposibil ca occidentul sau Uniunea Europeana sa opereze cu aceleasi arme care i se potrivesc lui Vladimir Putin sau spatiului ex sovietic.

Daca ne asumam ca actiunile lui Putin sunt actiuni cu valoare de statement, atunci este clar ca solutia trebuie sa se centreze pe lipsirea lui Putin si a retoricii lui de legitimitate si credibilitate. Fireste ca acest lucru este imposibil pe spatiul care ii este captiv deja, insa acolo lumea civilizata, comunitatea internationala poate aborda problematica incercand sa-l il aduca pe Putin la marimea lui reala, poate sa il ridiculizeze pe generatorul acestei situatii jenante prin care trece lumea moderna. In acest sens, am fost placut surprins sa constat ca Presedintele Barak Obama a inteles mersul lucrurilor iar la ultimul discurs fraza in care a fost pomenit Putin a starnit hohote de ras si aplauze prelungite.

Credibilitatea si legitimitatea lui Putin nu l-au lasat niciodata, din pacate pentru el, sa guste din recompensa a ceea ce numim in comunicarea internationala – “prestigiu”. Prestigiul lui Putin, adica buna lui reputatie si credibilitatea lui sunt departe de “a nu fi puse la indoiala”, iar in aceste conditii, natural, nu mai putem invoca “prestigiul”. Asadar, unui presedinte ghinionist, venit la Kremlin cu asteptarea de care putea beneficia orice urmas al lui Eltin si caruia la numai cateva luni de la instalare incepeau sa-i curga un lung sir de probleme grave printre care pierderea submarinului Kursk sau pierderea a mai mult de 100 de vieti intr-un teatru la Moscova, ii sunt necesare gesturi simbolice din ce in ce mai tari, pentru a sintetiza la final o imagine cat de cat acceptabila. Din pacate astazi ghinionul il insoteste din nou pe Putin, utilizand elemente de mesaj deosebit de “tari” si puternice, insa care mesaje aluneca si se prabusesc la baza unui soclu insuficient de bine consolidat cu credibilitate. Din pacate Putin are toate resursele pentru a spune el insusi despre el ce doreste, insa la fel de sigur este ca realitatea nu intarzie sa il contrazica…

In concluzie, a ne arata speriati, panicati, ingroziti si dispusi sa pierdem mult timp dezbatand “problema Putin”, este o eroare. O eroare de abordare a Uniunii Europene si a Romaniei in special. Uniunea Europeana iroseste gesturi simbolice la Bruxelles, gesturi in urma carora omul de pe strada nu observa nici un fel de efect, iar Romania, ca de obicei, amesteca o campanie electorala jenanta si de cea mai proasta factura cu elemente de securitate nationala, amestec de nepermis intr-o lume normala, intr-o tara normala, intr-o natiune cu repere de normalitate cat de cat serioase. As fi tare bucuros sa vad ca liderii de la Bucuresti fac ce au de facut, decid ce au de decis, dar refuza sa amestece in ameteala argumentelor “pericolul razboiului”, daca nu pentru a se feri de ridicol, macar pentru a evita potentarea unui pericol care astazi nu exista.

Dan Dima – Centrul pentru Diplomatie Publica

Bucuresti  Mai 2014

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: