EUROPARLAMENTARELE NU NE SCHIMBA IMAGINEA IN LUME…DEOCAMDATA.

1

June 2, 2014 by diplomatiepublica

CDP_logoDragii mei,

Saptamana trecuta s-a consumat unul dintre evenimentele majore din spectrul politic si decizional romanesc. Oarecum atipic, acest eveniment – eurovotul pentru Parlamentul European nu a reusit sa modifice semnificativ palierul de perceptie internationala corespunzator Romaniei, pe de o parte pentru ca exercitiul electoral s-a consumat concomitent cu anticipatele prezidentiale din Ucraina, iar in al doilea rand pentru ca acest tip de alegeri au avut loc in toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene cu o desfasurare si rezultate cvasiprevizibile.

Desigur, evenimentul in sine nu a fost in masura sa ofere modificari de perceptie, insa rezultatele acestuia poate dezvolta ulterior evolutii in ce priveste imaginea generala de tara si perceptia pe palierul guvernamental in constitutia generala a brandului de tara.

La capitolul credibilitate – incredere in organizarea acestor alegeri Romania nu poate spera la calificative exceptionale intrucat corectitudinea procesului electoral in spatiul european este o chestiune oarecum prezumata. Faptul ca alegerile s-au desfasurat intre limitele normalitatii este o performanta institutionala romaneasca, daca judecam dupa tiparul electoral romanesc anterior, performanta de care se face responsabil Gabriel Oprea.

O prima observatie cu privire la rezultate este aceea ca repartizarea preferintelor de vot – dreapta – stanga este echilibrata in Romania, astfel incat nici fortele de dreapta si nici cele de stanga nu au acumulat majoritati care pot pune in pericol existenta opozitiei intr-un stat democratic. O alta observatie ar fi aceea ca in afara de reprezentantii provenind din partidele consacrate in Romania, tara noastra nu a exportat reprezentanti de extrema in Parlamentul European.

Din perspectiva extremei si a vectorilor “anti sistem” putem trage concluzia ca desi Romania nu va avea reprezentanti ai unor formatiuni eurosceptice sau chiar eurofobe, ori reprezentanti a unor organizatii anti sistem precum sunt binecunoscutele entitati din statele central si nord europene, totusi, multe mesaje ale partidelor moderate romanesti au asimilat in campanie mesaje eurosceptice, nationaliste si anti sistem – ceea ce semnalizeaza ca in tara noastra euroscepticismul exista si se manifesta, insa intr-o maniera deghizata politic, ceea ce fireste, nu reprezinta un element incurajator. Totodata, componenta anti sistem existenta in Parmanetul European de astazi si care provine preponderent din statele occidentale, in Romania este reprezentata de asa zisi candidati independenti care au coagulat voturile impotriva unor anumite institutii si au mobilizat un electorat sensibil la efectele luptei impotriva coruptiei etc.

Acesta stare de fapt face ca cel putin in perspectiva imediata si medie, Romania sa fie perceputa la nivel european ca o tara nefurnizoare de euroscepticism, fiind de asteptat ca aceasta perceptie sa se schimbe in momentul in care se vor pune in discutie la nivel national teme sociale de campanie electorala prezidentiala.

In ce priveste performantele europarlamentarilor romani, acestea nu pot fi substantial diferite de “performantele anterioare”, desi in componenta grupului romanesc apar trei schimbari majore – prima este aceea ca europarlamentarii Tokes si Severin, care produceau o perceptie profund defavorabila (unul prin pozitii impotriva statului trimitator, iar celalalt pentru ca este acuzat de fapte de coruptie legate de mandatul sau de europarlamentar), astazi nu mai fac parte din grupul nostru, iar grupului i se alatura Damian Draghici – un europalamentar roman de etnie rroma, de la care avem asteptari foarte mari. Damian Draghici este un europarlamentar vorbitor de limbi straine, un politician cu experienta vasta in relationarea cu oamenii si un gen de interlocutor care poate face performanta pe palierul perceptiei pe care o au rromii proveniti din Romania si care s-au relocat in unele state europene.

Evenimentele politice post electorale au avut un impact de perceptie externa foarte redus, acestea ajungand in atentia opiniei publice internationale pe o zona marginala – in acest fel si startul precampaniei electorale prezidentiale din Romania se va bucura de o atentie redusa in media si spatiile de perceptie occidentale, ceea ce in conditiile de fata (in perioada de repozitionare) ne avantajeaza.

Dan Dima – Bucuresti

IUNIE 2014

Advertisements

One thought on “EUROPARLAMENTARELE NU NE SCHIMBA IMAGINEA IN LUME…DEOCAMDATA.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: