PUBLIC DIPLOMACY NEWS

2

June 2, 2014 by diplomatiepublica

Diplomatia publica americana incearca in aceasta perioada sa isi reimpulsioneze implicarea pe dimensiune broadcasting – astfel ca VOA (Voice of America) alaturi de ceilalti vectori de diplomatie publica (as spune eu mai curand de soft power) vor beneficia de coordonarea unei “Agentii Internationale de Comunicare” ce va incerca sa optimizeze atat costurile cat si eficacitatea acestor “arme” moderne. Cel mai probabil, congresmenii americani au inteles intr-un final care sunt limitele persuasiunii prin vectori precum new media – social media. Un alt imbold foarte serios a venit din partea unor retele de broadcasting international din China sau Orientul Mijlociu care fac o concurenta extrem de serioasa vectorilor americani. Ne putem lauda ca cel putin cu sase luni in urma am facut observatii cu privire la acest subiect.

Dan Dima DP 6Schimbul de studenti si numarul studentilor straini in universitatile americane este un subiect de interes la Washington. Daca in fiecare toamna mii de sud coreeni vin sa faca studiile in SUA, acest fapt s-ar putea schimba odata cu schimbarile de atitudine si politici ale Chinei pe acest palier. Este clar ca studentilor sud coreeni le va veni mult mai usor sa urmeze cursuri universitare intr-o cultura oarecum asemanatoare si compatibila cu cea din care ei provin.

Daca acum aproape un an va vorbeam despre gastrodiplomatie ca fiind o ciudatenie subsecventa diplomatiei publice mondiale, astazi va spun ca Departamentul de Stat a lansat deja Diplomatic Culinary Partnership. Se pare ca vectorul culinar va fi daca nu cumva chiar este un adevarat si neasteptat varf de lance al promovarii externe a Americii, desi, ca prieten declarat al SUA si totusi european prin nastere, am urme de indoiala ca gastrodiplomatia lor va face ravagii intre Marea Neagra si coasta europeana a Antlanticului.

Advertisements

2 thoughts on “PUBLIC DIPLOMACY NEWS

  1. Gabriela says:

    “Gastrodiplomacy”? OMG!

    • Da si ca sa vedeti rezultatele incercati sa evaluati impactul pizzei, al pastelor, al uleiului de masline, al sake ului al mancarii chinezesti si nu in cele din urma al celebrei shaorma asupra tarilor de provenienta. In avion, pentru generarea unei stari de bine se serveste mancare, desi s-ar fi putut proiecta filme hazlii sau s-ar putea spune povesti frumoase. Asa suntem construiti 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: