PUBLIC DIPLOMACY TODAY! (former PUBLIC DIPLOMACY NEWS)

Leave a comment

June 3, 2014 by diplomatiepublica

Dan Dima NewspaperPentru ca frecventa cu care scriu pe acest portal incepe sa ma nemultumeasca si pe mine (pana si pe mine) si pentru ca realizez ca vinovat nu este egoismul ci mai ales lenea, Public Diplomacy News se va transforma incepand de astazi in Public Diplomacy Today! Sper ca acesta sa fie imboldul care sa ma faca sa rosesc in fata voastra daca voi mai cadea in patima de a pastra doar pentru mine ce aflu din acest domeniu atat de frumos care sper sa va intereseze si pe voi – diplomatia publica.

Ar fi o eroare ca la moment aniversar sa nu incepem spunand ca zilele acestea Uniunea Europeana reuseste sa isi fagociteze oarecum atipic (si voi explica de ce atipic) propria credibilitate sau ceea ce mai era de erodat din credibilitatea comunitara.

Mai intai, asa cum spuneam si ieri, perceptia legata de noul corp de Euro MP’s nu este deloc stralucita – ba mai mult, noul Parlament European promite sa aiba o perceptie inca si mai discutabila decat defuncta formula. Parlamentul European este alcatuit astazi, intr-o proportie destul de mare de fosti europarlamentari (cu argumentul ca ei ar stii cu ce se mananca), insa la aceasta categorie de “cunoscuti” s-a scris ca s-au adaugat un important numar de eurosceptici deghizati si ingrijorator de multe formatiuni cu doctrina extrema. Evident, in dulcele stil comunitar, imediat dupa alegeri, propaganda europeana a furnizat o stire destul de subnutrita conform careia…la sfarsitul zilei europenismul a iesit invingator. Fie si un lup mancat de oaie! Prin urmare, la cota de dezamagire aferenta discrepantei astronomice intre “performanta muncii” veteranilor eurobosi, astazi adaugam frisoanele pe care cetateanul european obisnuit le are cu gandul la fauna de ciudati care au calcat anul acesta in institutiile europene pentru prima data. Mai nostim este ca fauna cu pricina e destul de bine deghizata si ca vom reusi sa detectam sursele unor pozitii stranii doar atunci cand va fi prea tarziu pentru noi, prea tarziu pentru statele care i-au trimis acolo si in final, prea tarziu pentru proiectul european in sine. Acest amestec de dezamagire confirmata si dezamagire presupusa (asteptata) este departe de a construi o perceptie pozitiva pe palierul increderii si credibilitatii mecanismelor de la Bruxelles si Strasbourg.

Situatia din Parlamentul European, din pacate, nu se opreste doar la la Parlamentul European pentru ca o decizie anterioara spune ca grupul politic european cu cei mai multi membrii, va da automat si seful Comisiei Europene. Va reamintesc ca cele mai mari doua grupuri din PE sunt Socialistii si Popularii, din partea acestora candidand prietenul fara studii superioare Schulz si popularul Juncker. Dovada ca mecanismul nu a functionat si ca rezultatele pe care le oferea erau nemultumitoare, chiar daca numarul euro parlamentarilor populari era cel mai mare, numele lui Juncker este inca in discutie, iar pentru stingerea acestei discutii, se pare ca este nevoie de sprijinul (de acum confirmat dar nefiresc) socialistilor europeni.

Iata cum promisiunea facuta de o decizie anterioara este calcata in picioare si cu si fara alegerea lui Juncker si iata cum Comisia Europeana se va pricopsi sau nu cu un presedinte a carui legitimitate ori este discutabil de slaba ori este inexplicabil si discutabil de puternica. Asadar, in ambele situatii Comisia Europeana se va confrunta cu un prejudiciu de credibilitate atat in interior, dar mai ales in exteriorul ei.

Ar fi de asemenea incorect sa nu spunem ca trecerea liberalilor romani de la ALDE (grupul european liberal) la grupul PPE, la momentul si de maniera in care se face, va produce indiscutabil prejudicii de credibilitate in randul cetatenilor europeni – mai ales din statele unde asemenea alunecari de trupe politice se intampla la ordinea zilei (estul salbatic). Nu vreau sa fie inteles faptul ca as avea ceva impotriva unei astfel de mutari – mai ales ca ALDE nu traverseaza cea mai fasta perioada si nu vreau sa se considere ca motivele de politica interna a liberalilor romani nu stau in picioare, ba din contra, insa momentul la care s-a produs evenimentul (dupa alegeri si nu inainte) si maniera in care se face (adeziuni la bucata, om cu om euro liberalii romani se inscriu la PPE), nu e chiar maniera care sa consolideze increderea in stabilitatea institutiilor comunitare.

Va reamintesc ca toate aceste evenimente au loc dupa ce Uniunea Europeana a reusit sa isi dovedeasca incapacitatea de a se extinde intr-un mediu cu adevarat complicat (spatiul de magnetism al Moscovei), fapt care, fara nici un dubiu, va lasa cicatrice adanci pe obrazul si increderea acestui proiect maret dar prea mult incercat. Mi-e destul de greu, ca european convins, sa imi amintesc care a fost prima si cea dintai ratiune pentru care s-a pornit pe lungul si deosebit de dificilul drum al constructiei europene, tocmai astazi, la vremuri de mare dificultate.

Per total, Europa face primul pas “cu stangul” in acest exercitiu euro parlamentar, iar situatia atipica este aceea ca Uniunea isi distruce credibilitate si asa destul de greu incercata, insa paradoxal, isi pastreaza destul de sus brandul ce a ramas cumva suspendat intre un sistem birocratic stufos si capabil sa normeze orice si dimensiunile proiectului, care sunt fara indoiala foarte foarte mari (cat 28 de tari). Un brand insa, fara o fundatie de credibilitate extrem de stabila, va avea o perioada de viata care depinde in mod direct de dispozitia unor actori destul de crizati in spatiile emergente, ori chiar de erodarea naturala in timp.

NEWS – NEWS – NEWS

Asian Journal of Communication a publicat ieri un studiu comparat al performantelor de diplomatie publica a doua state care stau destul de bine la capitolul imagine externa – Coreea de Sud si Japonia. Lucrarea este semnata de S. J. Park si Y. S. Lim. Foarte pe scurt, studiul ne arata cum doua tari din spatii culturale daca nu asemanatoare, cel putin compatibile au rezultate consistent diferite din cauza modului in care fiecare dintre ele au evoluat pe palierul diplomatiei publice, mai cu seama pentru felul diferit in care acestea au stiut sa utilizeze new media si social media. Veti ramane surprinsi sa aflati poate ca Japonia sta mult mai rau decat Coreea de Sud la capitolul imagine externa. Cu toate acestea, situatia destul de tensionata cu tara sora si vecina de la nord – Coreea de Nord, face ca brandul de tara sa ramana totusi in urma bunului renume pe care il dobandeste prin dezvoltarea sociala ori avantul economic de-a dreptul ametitor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: