POLITICILE GUVERNULUI NE-AR PUTEA FI UTILE PENTRU O IMAGINE MAI BUNA IN STRAINATATE!

Leave a comment

June 19, 2014 by diplomatiepublica

cat-lookin-in-mirror-01Poate ca mi se pare numai mie, insa Romania intra usor usor intr-o trepidatie dementa de campanie electorala in care se joaca totul sau nimic. Anul 2014 se prefigureaza a fi din pacate un alt an in care mizele de politica interna vor marginaliza, chiar elimina scopurile si obiectivele Romaniei in context mai larg.  In acest context insa apar diverse gesturi de guvernare pura – adica decizii politice guvernamentale, urmate de sustinere parlamentara pentru legiferare si in cele din urma acestea produc efecte sociale. Acestea sunt politici publice sau franturi de politici publice cu care statele constiente opereaza atunci cand isi propun sa abordeze problema perceptiei externe.

Va spuneam, dragii prieteni, ca politicile publice, chiar si in situatia in care nu se utilizeaza ca vectori de diplomatie publica, din pacate provoaca perceptie publica externa, iar atunci cand se intampla ca politicile publice sa fie elaborate in obscuritate, cand nu au nimic in comun cu asteptarile publicului extern si cand sunt irosite fara a fi promovate corespunzator, produc perceptii in marea majoritate a cazurilor, defavorabile emitentului – chiar daca respectivele politici sunt de principiu politici viabile si sustenabile.

Intentia Guvernului Romaniei de a reduce fiscalitatea prin reducerea CAS ului la angajator cu un procent de 5%, reprezinta un bun exemplu de politica publica ce poate fi utilizata in managementul perceptiei externe de tara si o politica pe care merita sa o analizam din aceasta perspectiva.

Nu neg si nici macar nu blamez componenta beneficiului electoral intern pe care il poate si in mod cert il are o astfel de masura, asadar comentariile pe care le voi face nu trebuie sa fie interpretate in registru de politica interna. Calitatea de vector de diplomatie publica a unei astfel de masuri nu are nimic de-a face cu beneficiile electorale reziduale, iar realitatea ne demonstreaza ca politica publica poate aduce beneficii de ordin electoral fara a fi un vector de promovare externa, cum poate fi un excelent vector de promovare externa fara a fi fructificata corespunzator in cheiea beneficiilor la vot.

Asadar, forma sintetica (5% – rotund, nu 5,8%, nu 6,2% ci fix 5% reducere a CAS) a politicii de reducere a fiscalitatii ne arata ca puterea si-a dorit o reducere cu valoare de simbol si a ascultat prea putin, chiar deloc, mesajul publicului dintre granitele noastre ori pe acela al publicului din afara Romaniei. Mai apoi,  lipsa de transparenta in procesul de elaborare a masurii, lipsa de legatura cu orice strategie generala care ar presupune obiective substantial mai mari decat simpla relaxare (?!) a fiscalitatii, face ca masura sa nu aiba valoarea pe care poate ar fi meritat-o din perspectiva diplomatiei publice. Momentul la care aceasta politica publica a fost lansata nu pare sa aiba legatura nici el cu asteptarile publicurilor, iar componenta de proiectie in exterior pare sa fi lipsit cu desavarsire.

In mod cert, aceasta “reforma” sa-i spunem, este o componenta care se incadreaza foarte bine in categoria elementelor sibolice cu care guvernul ar fi putut sa atraga atentia publicului strain, insa sub acest element simbolic, oricat de mult am cauta nu regasim un pachet de alte reforme, alte legi, alte masuri guvernamentale care ar fi putut insoti elementul de atractivitate intr-o proiectie integrata.

Asadar, in lipsa unei strategii, a unui pachet de vectori de continut si avand doar acest element simbolic de promovare – din perspectiva analitica judecand lucrurile, constatam ca ne regasim pe de o parte in fata unui act cu valoare electorala (pe care nu il blamam neaparat) dar pe de alta parte, din perspectiva operatiilor de diplomatie publica, ne aflam in fata unui veritabil act de sub propaganda numai si pentru el nu a fost utilizat corespunzator. Acest act ar fi putut merita catalogarea de propaganda autentica, daca si numai daca ar fi beneficiat de o strategie.

In fine, in lipsa unei comunicari structurate pe extern, politica de reducere a cotei CAS s-a bucurat de o intensa mediatizare in plan intern, fapt care din exterior se resimte ca un factor de dezechilibru cu efect asupra cotei de credibilitate.

De asemenea, constat ca aceasta politica publica s-a irosit inainte ca odata cu osatura ei legislativa sa fie construit si mecanismul care ar fi facut posibila cuantificarea in timp a rezultatelor, accesibile oricui e interesat, din interiorul tarii sau din strainatate.

In final, ma simt obligat sa subliniez faptul ca observatiile de mai sus nu reprezinta neaparat o critica la adresa guvernului, insa ele arata ca exista spatiu de perfectionare a modului in care ne optimizam promovarea politicilor publice pentru atingerea unor obiective decente in ce priveste cotele calitative ale brandului de tara si pentru consolidarea credibilitatii externe a Romaniei.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: