DESPRE UN ACORD INUTIL CU UCRAINA

1

June 29, 2014 by diplomatiepublica

ddddddddChiar daca nu voi aduna votul majoritatii pentru opinia mea, raman consecvent principiului ca public aici doar ceea ce reiese din analize obiective fara sa incerc sa alterez respectivele cocluzii. Cu toate acestea raman un sustinator al Europei unite si al extinderii, dar un sustinator realist!

Asadar, concluzia mea este ca semnarea acordului intre Ucraina si Uniunea Europeana nu are nici un fel de valoare de utilizare pentru Ucraina deoarece majoritatea populatiei din aceasta tara nu sustine aderarea Ucrainei la Uniunea Europeana. In mod evident, nu aceasta este “calea” de droit pentru Ucraina, insa la acest moment, cel putin, asa stam. Mai mult, as putea adauga ca semnarea unui acord in sine reprezinta o solutie “administrativa” cu care, in cel mai bun caz Uniunea Europeana, Comisia Europeana si Stefan Fule,    comisarul pentru extindere, incearca sa se extraga dintr-o situatie in care singuri au intrat si care risca sa puna in pericol securitatea intregii regiuni – fie ca vorbim aici despre state member ori state candidate.

Asadar, pe fuga si la final de mandat, Comisia Europeana revine cu “solutia salvatoare” de semnare a unui acord intre Bruxelles si Kiev, un accord care cu Ianukovici in fruntea Ucrainei nu s-a putut semna intr-o prima instanta. Ce face diferenta intre semnarea din aceasta saptamana si incercarea anterioara care s-a dovedit a fi in cele  din urma un esec pentru UE, un dezastru pentru Kiev, o catastrofa pentru locuitorii acestei capitale si o provocare inutila pentru Moscova? Aproape nimic – la pachet cu Ucraina au semnat Georgia si Republica Moldova – nimic nou, negocierea cu Ucraina s-a realizat tot la nivel decizional fara a se tine cont de sustinerea pe care un astfel de gest politic il are in populatie, iar Federatiei Ruse i se servesc pe tava cam aceleasi argumente pentru a pune si mai autoritar Ucraina in corzi, cu toate consecintele sociale care probabil ca nu se vor lasa mult asteptate.

Pana la urma constatam ca, in continuare, poporului ucrainean nu i se adreseaza “strategic” nimeni din vest, nimeni “nu insista” sa le spuna ucrainenilor care este calea corecta si ca in profunzimea lui, poporul ramane fidel obisnuintei de a trai in general prost si foarte prost, sub tutela unui stapan care se simte confortabil in izolare. Stapanul despre care facem vorbire strange chingile natiunilor pe care le subjuga prin agresiune “la vedere” si acces controlat la resurse naturale in zgomotul surd al propagandei continue si neobosite. Ironia sortii, singurul care poate sa determine o schimbare, o temperare a motoarelor Rusiei ar fi chiar poporul ucrainean – evident, insa, daca asta isi doreste asa ceva.

crimea-ukraine

Unde ne aflam astazi? Simplu, la doi pasi de stadiul unde Ianukovici i-a lasat pe Steinmeier, Sikorsky, Fule si pe altii ca ei. Ianukovici ramane un presedinte care de dragul luxului de care se pare ca era dependent ar fi semnat poate cu Europa inainte de masacrul din Maidan, daca ar fi simtit ca are o minima sustinere populara pentru aceasta. Si mai probabil este ca Ianukovici si-ar fi dorit ca populatia din Ucraina sa beneficieze de “influenta” oferita de fortele occidentale interesate in mod direct (adica cele din Europa), atat la nivel de strategic dar si din punct de vedere logistic, altfel fiind scutit sa dezvolte strategii de influenta pe care Moscova le-ar fi detectat imediat si pentru care ar fi fost nevoit sa dea explicatii la Kremlin.

ukraine-steinmeier-and-sikorski-leave-presidential-palace-after-key-negotiations

Unde ne dorim sa ajungem pentru o extindere sustenabila in Ucraina? Probabil ca in punctul in care in Ucraina marea majoritate a cetatenilor ar sustine reorientarea tarii, chiar daca intr-o prima etapa respectiva sustinere s-ar face fara argumente foarte clare in mintea cetatenilor.

In esenta, problema centrala pare sa fie chiar aceasta – cum facem ca majoritatea ucrainenilor sa accepte si mai apoi sa sustina reorientarea Ucrainei catre vest? Inainte de aceasta ar fi vital sa ne lamurim analitic (stiintific!!! nu dupa ureche) care categorie se opune extinderii, cum isi proiecteaza aceasta categorie de ucraineni argumentatia pentru aceasta decizie si care este profilul cetatenilor care devin pana la urma public tinta pentru soft power ul occidental.

De asemenea ar fi util sa stim care sunt vectorii si caile cele mai sigure si mai de incredere in comunicarea cu respectivele comunitati – pe cine cred acesti oameni si de ce ar face-o, iar in final putem incepe sa ne gandim la mesaj – ce anume le spunem ucrainenilor despre avantajele reorientarii, despre valorile democratiei, ale occidentalismului si vietii intr-un stat de drept. Este foarte adevarat ca punerea in opera a acestei strategii ia timp, iar ultimele rezultate aparute in urma ultimei strategii de acest tip in Europa au avut nevoie de o perioada de aproximativ 35 – 36 de ani!!

Toate acestea reprezinta elemente de strategie, cel putin la acest moment straine de modul in care se gandeste si se actioneaza la Bruxelles. Spun aceasta pentru ca, din pacate, Bruxelles ul abordeaza o problema de “extindere strategica” spre spatiul ex sovietic cu manevre tactice – masuri administrative – facilitand deci posibila aplicarea de masuri de retorsiune, de asemenea tactice, din partea oficialilor  rusi de la Moscova care pot invoca si invoca dupa cum se vede…provocarea.

La randul ei, Moscova, incearca sa raspunda unor actiuni tactice tot cu masuri tactice, numai ca respectivele masuri tactice pe care le ia Kremlinul sunt masuri disproportionate, invechite, brutale si care n-au nici o legatura cu epoca pe care o traverseaza lumea moderna si globalizata.

Sintetic, din aproape in aproape, eliminand erorile pe care le face lumea occidentala in aceasta problema, putem determina eliminarea acelor raspunsuri muscovite care produc suferinta la Kiev.

Extinderea este realmente posibila, trebuie sa se produca si probabil ca se va produce la un moment dat, insa aceasta va fi factuala si utila doar cand constiinta populara ucraineana (sprijinita si trezita la realitate de occident) o va decide in mod clar, natural si irevocabil. Daca vom continua sa tratam problema extinderii pe spatiul ex sovietic in maniera de pana acum, cu actori de circ dispusi sa imparta biscuiti protestatarilor sub lumina reflectoarelor, putem considera ca procesul autentic si  real nici macar nu a inceput!

Advertisements

One thought on “DESPRE UN ACORD INUTIL CU UCRAINA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: